News Flash:

Neregulile constatate se rezolva de cele mai multe ori fara amenda

14 Iunie 2001
579 Vizualizari | 0 Comentarii
Politica impaciuitoare la Inspectoratul de Munca

•In ultima perioada, au fost controlate cu precadere societatile cu capital de stat, regii autonome si institutiile publice

Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi (ITM), potrivit atributiilor ce-i revin prin lege, a realizat in ultima luna controale atat la societatile cu capital privat a caror evidenta exista in arhivele inspectoratului, precum si conform Legii 188/1999 privind organizarea si infiintarea inspectiei muncii, verificari ale societatilor cu capital de stat, regii autonome si institutii publice. Aceste controale s-au realizat in legatura cu respectarea legislatiei muncii ce vizeaza modalitatile de angajare a personalului, acordarea de drepturi salariale, respectarea timpului de munca si de odihna, pastrarea in completare in conditiile legii a carnetelor de munca. In acest sens au fost intreprinse actiuni de control in spitale, unitati de invatamant, regii autonome, primarii, cabinete medicale individuale etc. S-au efectuat verificari la cateva primarii din judet, unde s-a constatat ca partial sunt respectate prevederile legislatiei muncii, dar s-au depistat si unele nereguli referitoare la intocmirea contractelor individuale de munca, a conventiilor civile de prestari de servicii si inregistrarea acestora in termenul prevazut de Legea nr. 130/1999, necompletarea carnetelor individuale de munca cu datele de identificare ale salariatilor. S-a depistat, de asemeni, ca asistentii maternali preluati de la Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Persoane cu Handicap nu aveau nici un fel de forme de angajare, plata salariilor acestora fiind facuta de catre Primarie. Prin urmare, acestor persoane trebuie sa li se intocmeasca contracte individuale de munca. De asemenea, au existat si cateva primarii din judetul Iasi care au fost sanctionate contraventional si care au remediat deficientele constatate in termenele stabilite de inspectorii de munca. Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi s-a bucurat in desfasurarea actiunilor sale de sprijinul Consiliului Judetean Iasi care a transmis adrese in teritoriu prin care a dispus masuri urgente de remediere si de respectare a legislatiei muncii in vigoare, a declarat Viorica Surdu, inspector sef adjunct la ITM Iasi.

Amenzi neincasate

Continuand campania de depistare si combatere a muncii fara forme legale, Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi a verificat societatile avand ca obiect de activitate prelucrarea lemnului, agricultura, confectiile, ocazie cu care s-au depistat un numar de 11 angajatori care nu au incheiat nici o forma de angajare persoanelor ce desfasurau activitate in cadrul societatilor acestora. Numarul salariatilor aflati in aceasta situatie s-a ridicat la 32 de persoane. Valoarea amenzilor aplicate in luna mai pentru neregulile constatate de Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi a fost de 731 de milioane de lei, din care incasate efectiv 188 de milioane de lei. Viorica Surdu a precizat ca prin controalele pe care inspectoratul le efectueaza, se urmareste in primul rand rezolvarea problemelor salariatilor care se afla in una din situatiile mai sus-mentionate, in cel mai scurt timp si nu neaparat sanctionarea angajatorilor pentru incalcarile constatate. Deci, se apreciaza intotdeauna gravitatea faptei si bunavointa angajatorului si in nenumarate cazuri se constata ca nu din rea-vointa s-a depasit un termen de inregistrare a unui act, sau de prezentare a acestuia la sediul ITM Iasi, motiv pentru care se stabileste un termen scurt de intrare in legalitate. Aceasta modalitate de abordare a problemelor a dus la rezultate foarte bune, angajatorii bucurandu-se de consultanta si o buna colaborare cu inspectorii de munca, in vederea informarii si respectarii legislatiei muncii privind incheierea, modificarea, incetarea contractelor individuale de munca, intocmirea pentru depunerea documentelor de plata a salariilor, precum si a viramentelor aferente.
Delia NAVROTESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1417 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014018 (s)