Secretele istoriei

Nero – ucenicia minciunii

Publicat: 15 ian. 2014
Minciuna va fi pentru viitorul Nero o modalitate de a se sustrage pedepsei, asprimii educatorilor sai si, totodata, metoda de a smulge celor apropiati un dram de tandrete. Frustrarea afectiva, refularile, agresivitatea inabusita, toate acestea vor accelera evolutia lui spre duplicitate, neincredere, viclenie. Nevoit fiind sa-si ascunda adevaratele sentimente, Nero devine fatarnic. Mai tarziu, va incerca sa-si exprime adevaratele sentimente, dar mama sa il va impiedica. Putin cate putin, in taina, incepe atunci sa o urasca pe aceasta mama frumoasa si trufasa, vazand in ea o fiinta care-l persecuta si il lipseste, dinadins, de dragostea de care are nevoie.
Vezi si Impostorii istoriei – Pseudo Nero  
Intrigile dinastice, lacomia si cruzimea celor care evolueaza in jurul copilului favorizeaza o asemenea evolutie. O familie mutilata si desfranata, un sistem anormal de constrangeri morale si influenta unor preceptori ipocriti, de o severitate capricioasa si cu moravuri dubioase, explica toata aceasta fragilitate. Chaeremon si Seneca n-au putut schimba nimic.
Vezi si A dat foc Nero Romei?  
Adolescentul Nero va fi adulat de anturaj. Brusc, el va putea sa dea frau liber capriciilor. Doar mama sa, singura, va incerca sa le infraneze. Acest contrast intre copilul lipsit de tandrete si adolescentul curtat pana la lingusire nu va face decat sa-i accentueze dezechilibrul psihic.
sursa: Eugen Cizek, Secventa romana, Ed. Politica, Bucuresti, 1986/istoriiregasite


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit