News Flash:

Nervii profesorilor pusi la incercare

8 Septembrie 2005
1020 Vizualizari | 0 Comentarii
•La Liceul de Informatica, ieri, profesorii care au sustinut examen in zilele de 1 si 2 septembrie au fost nevoiti sa indure caldura soarelui mai bine de doua ore •Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii nu au acordat un termen real de reactualizare a listei cu posturi

Repartizarea a peste 700 de cadre didactice pe locurile ramase libere in invatamantul iesean preuniversitar a inceput cu stangul. Ieri, la Liceul de Informatica profesorii care au sustinut examen in zilele de 1 si 2 septembrie au fost nevoiti sa indure caldura soarelui mai bine de doua ore. Nervii si stresul au fost cauzate de catre reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) care nu au acordat un termen real de reactualizare a listei cu posturi. Mai precis, in doar doua zile inspectorii de personal din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi (ISJ) au trebuit sa finalizeze lista cu locurile ramase libere in scolile iesene. Acesta dupa ce directorii unitatilor de invatamat au prezentat situatia concreta a numarului de locuri din fiecare scoala. Practic, cele doua zile acordate pentru acesta statistica nu au fost de ajuns pentru ca sedintele publice sa inceapa conform graficelor anuntate de inspectorii ISJ. "S-a lucrat la foc continuu. Conform graficului primit de la Ministerul Educatiei in doua zile trebuiau finalizate atat intalnirile cu directorii cat si listele cu posturile libere ramase dupa toate etapele parcurse pana acum. Inspectorii de la personal au lucrat toata noapte. Practic, a fost imposibil ca in doua zile sa fie gata tot. Acestea au fost motivele intarzierii inceperii sedintelor publice", a declarat Camelia Gavrila, inspector general al ISJ. Dupa finalizarea calculelor, in invatamatul preuniversitar iesean au mai ramas, in total, 1198 posturi libere, insa in jur de 90 la suta dintre acestea sunt la scolile de la tara. Pe aceste locuri trebuiesc fie repartizati aproximativ 700 de candidati care au sustinut examen in zilei de 1 si 2 septembrie.

Discipline pe cale de disparitie

Pentru a veni in ajutrul tinerilor care doresc sa se specializeze intr-un anumit domeniu, repezentantii ISJ anunta ca posturile la unele discipline devin, de la an la an, din ce in ce mai putine. Astfel, absolventii de matematica, invatatorii si institutorii, absolventii de fizica, chimie, istorie si stiinte socio-umane, dar si cei de educatiei fizica vor prinde un post in invatamat foarte greu in viitor. Acesta deoarece balanta a fost dezechilibrata de numarul mare de absolventi la specializarile mentionate. Insa, in acelasi timp, exista discipline care inregistreaza deficit in privinta profesorilor calificati. Astfel, un tanar care vrea sa devina profesor trebuie sa se orienteze spre informatica, electoronica sau automatizari, comert servicii, muzica si desen.

Specializari fantoma

Un alt fenomen observat in ultimul timp de catre repezentantii ISJ este acela al specializarilor oferite de facultati, dar care nu sunt trecute in centralizatorul MEC. Mai precis, facultatile specializeaza tineri in domenii ca tehnologia si biotehnologia mediului, literatura comparata si antorpologie culturala, ina nu fac demersurile necesare pentru trecerea acestora in centralizatorul MEC. Acest fapt are urmari tragice pentru absolventi care se trezesc, dupa patru ani de studiu, ca nu pot avea un loc de munca in invatamat. Acetsora nu le ramane la dispozitie decat cercetarea.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1444 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013062 (s)