Economic Local

Netbook, Notebook sau Ultrabook? Ce avantaje au fiecare

Publicat: 09 dec. 2011
1
Cand vine vorba de cumpararea unui sistem mobil de calcul intervine o singura problema. Ce sa alegem? Ziarul Financiar impreuna cu Bogdan Georgescu, Channel Account Manager la Intel Romania, biroul local al celui mai mare producator de microprocesoare din lume va prezinta avantajele tipurilor de, netbook-uri, notebook-uri si Ultrabook-uri.
Netbook-ul este unul dintre cele mai apreciate sisteme mobile de calcul si a ajuns in topul vanzarilor si cerintelor datorita pretului redus de achizitie si a capabilitatile de computing suficiente pentru majoritatea utilizatorilor.
Conceptul de netbook a revolutionat practic computing-ul. Pana in acest moment au fost create nenumarate design-uri, toate construite in jurul a 45 de procesoare Intel Atom dezvoltate pana acum. Cea mai importanta caracteristica a netbook-urilor o constituie durata de viata mare a bateriei, care poate ajunge in unele cazuri la 8 ore de functionare doar pe baterie.
Performanta unui procesor Intel Atom cu un singur nucleu este apropiata de jumatatea performantei oferite de un procesor Intel Pentium M de aceeasi frecventa. Cu toate ca multe modele pot de exemplu sa deschida un film HD, (procesoarele dezvoltate de Intel fiind din ce in ce mai performante, unele avand chiar doua nuclee), sau sa ruleze jocuri nepretentioase, totusi ele au fost construite pentru utilizatorii cu nevoi de computing de baza, precum navigarea pe Internet.
Aceasta gama are si dezavantaje, precum dimensiunile mici ale ecranului si nu in ultimul rand lipsa unitatii optice incorporate. „Atuurile netbook-ului sunt cele mai puternice argumente de cumparare pe care un produs poate sa le aiba. De la an la an netbook-ul a crescut semnificativ, fiind din ce in ce mai performant, reusind sa devina un companion potrivit pentru foarte multi utilizatori din Romania”, a declarat pentru Ziarul Financiar Georgescu.
In concluzie, daca cauti un sistem de calcul mobil, usor si de dimensiuni reduse, ce se poate conecta la orice hotspot din oras si care detine o autonomie mare, netbook-ul este alegerea optima. Notebookul este in acest moment cel mai vandut sistem de calcul. Cele mai performante modele folosesc procesoarele Intel Core i3, Intel Core i5 si Intel Core i7.
Noua microarhitectura integrata de notebook-urile cu Intel Core foloseste noi nuclee imbunatatite ce sunt mai bine conectate cu ajutorul unui inel de interconectare pentru imbunatatirea performantei latimii de banda si eficientei energetice. Cea de-a doua generatie a familiei de procesoare Intel Core este prima microarhitectura „visibly smart – vizibil inteligenta” care combina pe un chip unic tehnologii vizuale si de grafica 3D cu microprocesoare cu nivel ridicat de performanta. Prin incorporarea noii arhitecturi Intel HD Graphics pe fiecare pastila de siliciu de 32nm se obtin imbunatatiri semnificative fata de grafica de generatie anterioara, atat pentru procesarea de media HD, cat si pentru jocurile mainstream. Chip-urile imbunatatesc nivelul de performanta, oferind in acelasi timp o excelenta durata de viata a bateriei, precum si capacitatea de a dezvolta laptop-uri si PC-uri all-in-one mai inguste si mai usoare.
Notebook-urile cu Intel Core i3 sunt dedicate utilizatorilor care au nevoie printre altele de o putere de procesare care sa permita lucrul cu mai multe aplicatii in acelasi timp si folosirea unor programe care necesita doua nuclee. Spre deosebire de Intel Core i5 si Intel Core i7, Intel Core i3 nu beneficiaza de tehnologiile Intel Turbo Boost, Intel vPro si AES-NI. Notebook-urile ce integreaza procesoare Intel Core i5 sunt dedicate utilizatorilor ce au nevoie de procesoare puternice, care sa faca fata chiar si aplicatiilor de ultima generatie ce folosesc multe resurse de sistem. Procesoarele Intel Core i5 detin integrate cele mai noi tehnologii Intel, precum Intel Turbo Boost 2.0 si Intel Advanced Vector Extensions (Intel AVX). Tehnologia Intel Turbo Boost 2.0 se afla prezenta pe cea de-a doua generatie a gamei de procesoare Intel Core, a fost optimizata pentru noua microarhitectura si beneficiaza de imbunatatirile PCU-ului si de noul mod de partajare a energiei intre procesor si grafica. Tehnologia Intel Turbo Boost 2.0 intervine marind performanta sistemului atunci cand sarcinile de lucru sunt mari. Aditional, un nou algoritm de energie optimizeaza performanta. Notebook-urile ce integreaza procesoare Intel Core i7 sunt cele mai performante sisteme din piata. Sunt dedicate in special gamerilor si utilizatorilor care folosesc la maximum resursele calculatoarelor cu programe sofisticate.
„A doua generatie de procesoare Intel Core a condus la realizarea unor notebook-uri puternice, accesibile si fiabile. Puterea de procesare mare, capabilitatile grafice integrate suficiente pentru majoritatea utilizatorilor si ultima versiune a tehnologiei Intel Turbo Boost sunt printre elementele caracteristice ale sistemelor care integreaza procesoarele Intel Core”, a explicat Georgescu. Ultrabook reprezinta o noua clasa de PC-uri ultraportabile construite in jurul celei de-a doua generatii de procesoare Intel Core. Noile sisteme redefinesc conceptul de mobilitate intrucat sunt foarte usoare si pot fi transportate oriunde.
„Ultrabook reprezinta ultimul concept de PC ultraportabil realizat de Intel si totodata una dintre cele mai mari realizari ale companiei. Design-ul ultrasubtire, deschiderea in maxim 7 secunde din modul sleep, performantele ridicate, securitatea si autonomia mare sunt caracteristicile cele mai importante ale acestei noi game de dispozitive”, a mai precizat Georgescu.
Ultrabook-urile au mai putin de 21 mm grosime si detin caracteristici de ultima generatie, cum ar fi: pornine foarte rapida, sub 7 secunde, capabilitati de multitasking extinse, securitate si o durata de viata mare a bateriei. Viziunea Intel este de a crea o noua experienta pentru utilizatori printr-o noua clasa de computere mobile. Acestea vor incorpora performanta si capabilitatile laptopurilor din ziua de astazi cu caracteristici asemanatoare tablet-elor si vor oferi o viteza de raspuns mai mare si o mai buna securitate, intr-un design subtire, usor si elegant. Ultrabook va fi construit dupa Legea lui Moore si tehnologiile pe baza de siliciu in acelasi mod in care a fost asamblat PC-ul traditional in ultimii 40 de ani.
Tags:
Adauga un comentariu