Boli si tratamente

Neurastenia. Simptome si tratament

Publicat: 10 nov. 2011

Nevrozele fac parte din marea grupa a psihogeniilor. Prin acest termen se defi­nesc acele afectiuni psihice care debuteaza si evolueaza in conditii de suprasoli­citare psihica. Fenomenele psihice astfel declansate sunt, de obicei, reversibile si nu se insotesc de alterarea personalitatii.

Pacientul este constient de boala sa, vine singur cerand ajutorul medicului psihiatru, contrar bolnavilor psihotici, care nu au constiinta bolii, nici atitudine critica fata de tulburarile care necesita asistenta psihiatica.

Nevroza astenica (neurastenia) a fost descrisa prima data de Beard, in anul 1880. Cauza principala a nevrozei astenice este suprasolicitarea indelungata, care duce la epuizare, oboseala patologica a functiilor psihice, reversibila dupa tratamentul instituit.

Simptome
Spre deosebire de oboseala fiziologica, care cedeaza la o odihna compensatoare, astenia este reversibila numai dupa un tratament special, in conditii de repaus. Fatigabilitatea crescuta, epuizarea rapida, se insotesc de o hiperexcitabilitate emotiva – bolnavii izbucnesc repede in plans sau ras neretinut, sunt nerabdatori, nu se pot concentra, atentia slabeste rapid; nu pot achizitiona notiuni noi, nu pot citi o site, ceea ce le da impresia ca nu mai au memorie.

Somnul este neodihnitor, superficial sau uneori insomnia este totala. La trezire, astenia este mai obositoare decat la culcare. Sensibilitatea psihica crescuta se dubleaza si de o hiperestezie polisenzoriala: il supara zgomotele, fosnetul foilor de ziar, scartaitul usii; il supara chiar contactul pielii cu hainele proprii, are furnicaturi, amorteli in membre, vederea i se tulbura – in campul vizual aparand cercuri luminoase – sau este impaienjenita, cu „puncte zburatoare”.

Vertijul, senzatia de ameteala, nesiguranta in mers, pocniturile in urechi, sunt alte semne de nevroza astenica pe linie somatica. In cadrul hiperexcitabilitatii vasomotorii, pacientii au valuri de caldura alternand cu senzatia de frig sau palpitatii cu tahicardie. La nivelul aparatului respirator nevroza se manifesta prin senzatii neplacute de sufocare sau de „nod in gat”. Cefaleea are caracterul unei dureri „in casca”, cu punct de plecare occipital.

Tipuri de neurastenie
Formele clinice ale nevrozei astenice variaza dupa predominanta fenomenelor psihice:

– simpla – neurastenia clasica descrisa mai sus;
– anxioasa, la care se adauga anxietatea excesiva;
– cenestopata, ce se imbogateste cu senzatii neplacute sub forma unor tulburari neurovegetative, traduse de bolnav prin senzatii de amorteli, intepaturi, furnicaturi in membre, de-a lungul rahisului etc. Aceasta forma evolueaza un timp indelungat si este destul de rebela la tratament.

De mare importanta in ceea ce priveste diagnosticul diferential al nevrozei as­tenice, este sindromul pseudonevrotic prin care incep multe boli psihice: debutul neurasteniform al schizofreniei, debutul neurasteniform in ateroscleroza cerebrala, unele boli neurologice ca scleroza in placi, cerebrastenia dupa un traumatism cra-nio-cerebral, tumori cerebrale, unele boli cu etiologie infectioasa sau toxica (hepatita epidemica sau toxica, intoxicatii cu plumb, oxid de carbon etc).

Tratament
Folosirea cat mai judicioasa a perioadelor de concedii anuale, a zilelor de odihna. Restabilirea somnului prin medicamente hipnotice, sedative curente (meprobamat), tranchilizante minore (Nozinan, Dormitai, Lauronil etc). Pentru combaterea asteniei se administreaza tonice: vitaminele B – B6, B12, fosfobion, lecitina sub forma de pulbere sau sirop, meclofenoxat.

Durerea de cap se poate combate cu injectii intravenoase cu sulfat de magneziu, gimnastica in aer liber, bai, masaj si, eventual, cura sanatoriala cu program de odihna activa si psihoterapie (culterapie = auditii muzicale, indrumarea pacientilor spre ocupatii placute, ca pictura, lucrul de mana etc). loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit