Actualitate

Neurochirugul Vlad Ciurea, despre sănătatea psihică a cetățenilor: „Trebuie un lockdown mai relaxat. Mască, distanța, igiena sunt bune”

Publicat: 17 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Neurochirugul Vlad Ciurea despre sănătatea psihică a cetățenilor Trebuie un lockdown mai relaxat. Mască distanța igiena sunt bune
Neurochirurgul Vlad Ciurea a vorbit despre sănătatea psihică a românilor

Neurochirurgul Vlad Alexandru Ciurea susține faptul că un lockdown total, cum a fost cel din primăvară, trebuie evitat. Această precizare vine în contextul în care efectele psihologice sunt dăunătoare asupra cetățenilor. Dar, restricțiile de prevenție sanitară precum purtarea măștii, spălarea mâinilor și păstrarea distanței sociale între persoane sunt benefice.

Medicul a ținut să precizeze ce este mai important ca românii să facă în perioada cu restricții.

În altă ordine de idei, un procent de 65% din populația Italiei, 63% din populația Marii Britanii, 50% dintre germani au avut tulburări psihice din cauza carantinei.

„Statul în casă cu televizorul deschis, cu știre după știre din ce în ce mai pesimistă. Asta nu duce la ceva bun. Sunt posturi care trebuie să anunțe, dar contează și tonul de anunțare. Asupra persoanelor puțin mai în vârstă, au un impact formidabil.

E și o poveste. A venit ciumă în sat sau în oraș. Au fost 5.000 care au murit de ciumă și încă 100.000 care au murit de panică.

Încep cu depresie, tulburări psihice, insomnii, stările conflictuale între cei doi parteneri de casă care s-au înțeles foarte bine ani de zile și din nimic se ceartă. Se accentuează și de aici încep durerile de cap, tulburări de echilibru, tulburări digestive care duc la scădere de imunitare. Apar alte boli din acest dezechilibru psihic”, a declarat Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg.

Medicii, epidemiologii susțin că lockdown trebuie evitat

Medicul este de părere că toți medicii nu doresc un lockdown. Această decizie nu conduce la nimic bun pentru populație. De asemenea, neurochirurgul recomandă respectarea strictă a măsurilor sanitare.

În altă ordine de idei, Vlad Ciurea a spus că oamenii nu pot fi ținuți în casă pentru că înnebunesc. Astfel, ca oamenii să rămână oameni, trebuie ca acest „lockdown” să fie mai relaxat.

„Toți doctorii spun “opriți acest lockdown, că nu duce la nimic bun”. Trebuie luate măsurile de prevenție: mască, spălare, distanțare, igienă și aerisire. Este bine să se facă aceste lucruri.

Nu putem ține pe toată lumea în casă. Cei de la închisoare ce fac? Înnebunesc.

Mișcarea este fantastică, gândirea optimistă, discuțiile, schimbul de experiență, empatia, îmbrățișarea.

Îmi mențin părerea că acest lockdown trebuie făcut mai relaxat, pentru ca oamenii să rămână oameni”, a transmis dr. Vlad Alexandru Ciurea.

Oamenii se tem pentru sănătatea lor

Într-o atmosferă plină de grijă și teamă, cetățenii privesc cu anxietate în ceea ce privește viitorul lor, jobul lor și sănătatea. Medicii recomandă să fim mai atenți și la ce li se întâmplă, că s-ar putea să fie și niște simptome de tulburări psihice din cauza situației în care se prezintă România. Putem aduce în discuții tulburări de somn, coșmaruri, unii simt nevoia să plângă, sunt triști, nostalgici șamd.

„Există și psihiatri care te pot ajuta și psihoterapeut, de aceea a fost Freud foarte mare. Există în toate familiile unul mai sfătos care te ascultă, care are răbdare, care te mângâie pe cap ca un duhovnic. Pe de o parte tu te descarci, cum ne-a învățat Freud, iar pe de altă parte arunci încurcătura psihică pe celălalt, doctorului, duhovnicului, celui din familie, ca să scapi de aceste lucruri. Nu țineți în voi. Gândiți-vă că creierul este alb frumos și acest gânduri transformă în ceva cenușiu care se învârte, ceva rău ca o cenușă vulcanică. Din aproape în aproape duce la scăderea tuturor funcțiilor cerebrale. Dați drumul afară, spuneți tot. Baza imunității sunt gândurile pozitive, optimismul, dorința de viață”, a transmis dr. Vlad Alexandru Ciurea.

Oamenii trebuie să se gândească la obiective, proiecte, lucruri bune

În încheiere, medicul susține că trebuie să fim mândri, să ne gândim la lucruri bune, că dacă mergem la somn cu gânduri negative, vom avea foarte multe dezavantaje psihice.

„În clipa în care începi să gândești în trecut, la lucruri rele, îți ocupă tot creierul.

Dacă ne-am culcat cu gânduri urâte, ceartă, nu faceți acest lucru.

Am făcut și gripă, și Covid. Asta este. Să fim mândri.

Un doctor din spitalul în care lucrez zice: Domn profesor, ați observat că la noi au apărut diferite cazuri? Dar ați observat că au făcut forme ușoare? De ce? Pentru că toți au purtat mască. A reușit să mai ia din puterea virusului”, a transmis medicul neurochirug.

Adauga un comentariu