Boli si tratamente

Neuropatia diabetica. Simptome si tipuri

Publicat: 22 apr. 2016
7

Persoanele cu diabet cu valori mari ale glicemiei pentru o perioada lunga de timp au un risc important de a dezvolta neuropatie diabetica. Aceasta reprezinta o leziune, ce apare la nivelul tuturor nervilor, cauzata de diabet. Persoanele la risc de a dezvolta aceasta afectiune sunt cele cu un control glicemic precar, cu valori glicemice mari pentru o perioada indelungata de timp, cu dislipidemie (nivelul colesterolului, trigliceridelor mare), hipertensivi si supraponderali.

Initial bolnavul poate fi asimptomatic, in timp insa apar semne si simptome cum ar fi durere, amorteala sau furnicaturi in special la nivelul membrelor inferioare. Dar afectarea nervoasa are loc la nivelul tuturor sistemelor si organelor: sistemul digestiv, sistemul cardiovascular, sistemul vizual, organelor sexuale, etc.

De asemenea un risc mare de a face neuropatie diabetica au persoanele in varsta care au diabet de foarte multi ani (peste 10-15 ani). Peste 50% din pacientii cu diabet zaharat fac un anumit tip de neuropatie la un anumit moment.

Alti factori implicati in aparitia neuropatiei diabetice sunt stilul de viata (fumatul, consumul de alcool, activitatea fizica), factorii genetici, factorii metabolici (alte afectiuni asociate dislipidemie, hipertensiune arteriala), factorii vasculari (lezarea vaselor sangvine ce deservesc nervii), factorii inflamatori / proinflamatori.

Complicatii acute si tardive ale diabetului zaharat

Semne si simptome ale neuropatiei diabetice
Difera in functie de tipul de organ pe care il deserveste nervul afectat. Initial simptomele pot lipsi sau pot trece neobservate, insa o data cu trecerea anilor leziunea nervoasa se poate agrava iar simptomele se pot accentua. Leziunea nervoasa poate fi senzitiva, motorie sau autonomica in functie de tipul de nerv afectat. In unele cazuri avem un debut brusc si sever a simptomelor.

Cele mai frecvente semne si simptome ale neuropatiei diabetice sunt:
– la nivelul membrelor, in special la cele inferioare: amorteala, intepaturi, arsura, durere, contractii musculare, scaderea sensibilitatii, initial a celei termice si dureroase, scaderea fortei musculare
– sistemul digestiv: greata, varsaturi, balonare, diaree, constipatie
– sistemul cardio-vascular: hipotensiune ortostatica (scaderea tensiunii arteriale la ridicarea din clino- in ortostatism insotita de ameteala, transpiratii)
– sistemul renal: probleme la urinat
– probleme sexuale: disfunctie erectila, uscaciunea vaginului.

Tipuri de neuropatie diabetica
Clasificarea neuropatiei diabetice se face in functie de timpul de nerv afectat in:
1. Neuropatie diabetica periferica: se refera la afectarea extremitatilor, membrele superioare si mai ales a celor inferioare(ex: degete, picior, mana)

2. Neuropatia diabetica autonomica: se refera la afectarea organelor interne (inima, vasa sangvine, sistemul digestiv, tract urinar, organele sexuale, glandele sudoripare, ochii, plamanii)

3. Neuropatia diabetica proximala: se manifesta prin afectarea musculaturii centurilor inferiaora si superioara (durere ce apare mai ales la nivelul coapsei, feselor si soldurilor)

4. Neuropatia focala: afectarea unui singur nerv sau a unui grup de nervi ce deservesc o anumita zon/regiune/organ (ochii, muschii faciali, urechile, pelvis, torace, abdomen, coapse)

Adauga un comentariu