International

New York Times: Tot mai multe state spioneaza dizidentii

Publicat: 30 mai 2016
1
Potrivit unui amplu material publicat de cotidianul New York Times pe pagina electronica, unele companii, inclusiv din SUA, ajuta autoritatile de spionaj la dezvoltarea propriilor instrumente de supraveghere digitala, care sunt capabile chiar si sa eludeze masurile de securitate avansate, cum ar fi criptarea. Aceste instrumente sunt folosite pentru supravegherea dizidentilor, insa unele state le folosesc pentru a reduce la tacere vocile critice, din interiorul cat si din afara granitelor. 
Zeci de companii, printre care NSO Group si Cellebrite din Israel, Finfisher din Germania si Hacking Team din Italia, vand instrumente de spionaj digitale pentru diverse guverne. In ultimii cinci ani, Ahmed Mansoor, un activist pentru drepturile omului in Emiratele Arabe Unite, a fost inchis si concediat de la locul de munca, pasaportul sau a fost confiscat, masina furata, e-mailul spart, iar din contul sau bancar au fost sustrasi 140.000 de dolari. De asemenea, a fost batut, de doua ori, in aceeasi saptamana.
In anul 2011, in timpul revoltelor din lumea araba, Mansoor a fost arestat, fiind acuzat de insultarea liderilor Emiratelor Arabe Unite, insa a fost rapid eliberat in urma presiunii internationale. Impreuna cu alte persoane, acesta a cerut dreptul la vot universal. Bill Marczak, cercetator principal la Citizen Lab din cadrul Universitatii din Toronto, care se ocupa cu urmarirea modului de raspandire a programelor spion in intreaga lume, a declarat ca „Orice guvern care vrea programe de tip spyware fie il va cumpara direct sau poate angaja pe cineva sa-l dezvolte pentru el. Iar cand observam ca si cele mai sarace state au programe de tip spyware, este clar banii nu mai sunt o bariera”.Adauga un comentariu