International

NEWS ALERT – Canada: Negocierile pe acordul cu UE au esuat

Publicat: 21 oct. 2016

Victorie de scurta durata pentru diplomatia romana. Canada a anuntat ca negocierile cu Valonia privind acordul comercial UE-Canada au esuat. Pe cale de consecinta si ridicarea vizelor pentru romani ar putea fi amanata fara o data precisa. Acordul trebuia semnat pe 27 octombrie.

Se pare ca Uniunea Europeana nu a acordat prea multa atentie problemelor pe care Valonia la ridica, adica unele chestiuni punctuale si de principiu care tin de protejarea pietei europene a produselor agricole, de exemplu.

Insa, o explicatie poate fi data si de faptul ca guvernul regional este dominat de stanga, in timp ce guvernul federal este dominat de partidele de dreapta.

Insa, acordul nu a esuat total. Jurnalistii se intrebau care ar fi problema daca acordul va fi semnat in decembrie.

In ceea ce priveste cerintele Romaniei, Canada a fost de acord ca romanii sa poata calatori peste ocean fara vize de la 1 decembrie 2017.

In schimb, din mai 2017 nu vor mai avea nevoie de viza pentru Canada cei care au mai fost in aceasta tara.

Initial, calendarul prevedea ridicarea totala a vizelor in mai 2018.

Romania si Bulgaria conditionau aprobarea acordului comercial, in conditiile in care sunt singurele state membre UE ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra in Canada.

In acest moment, doar Belgia mai are obiectii in privinta acordului comercial. Mai exact, regiunea belgiana francofona Valonia, care este nemultumita de implicatiile comerciale ale acordului.

Premierul valon, Paul Magnette, a convocat pentru vineri o reuniune de urgenta a Guvernului sau. Cabinetul a recunoscut imbunatatirile aduse acordului, dar considera ca nu sunt suficiente si ca are nevoie de mai mult timp de reflectie.

Comisia Europeana considera ca acest acord comercial este cel mai avantajos pe care Uniunea l-a incheiat vreodata. Un eventual esec al semnarii acestuia ar pune sub semnul intrebarii acordul cu Statele Unite, deja contestat in mai multe tari europene.loading...

Adauga un comentariu