Actualitate

Nicaieri in Iasi nu se mai gasesc asemenea valori ca in aceasta casa! Zeci de bijuterii sunt expuse peste tot – FOTO, VIDEO

Publicat: 25 feb. 2016

@ Nimeni nu ar crede ca intr-o casa batraneasca s-ar putea gasi astfel de lucruri @ Pasiunea unei femei din Iasi transforma locul intr-un adevarat muzeu @ Adevarate bijuterii culturale sunt readuse la viata, chiar de catre ieseanca @

Un satuc din Iasi ascunde o casa in care povestile zac nespuse. Chiar dupa ce treci de poarta, simti ca pasesti pe urmele lui Ion Creanga. O prispa plina cu papusi imbracate in straie populare si un cerdac in care costumele vechi de zeci de ani sunt expuse, te trimit intr-o lume de poveste. Dupa ce a trecut de prima tinerete, o ieseanca a inteles cat de importante sunt obiectele vechi, romanesti si a vrut sa aduca o parte dintre ele la viata. Chiar daca asta a insemnat multa munca si zile de cautari, ieseanca nu a fost dezamagita niciodata si a continuat sa caute prin lada cu amintiri a comunei Butea. Iata ca, Maria Mai-Mihai, ajunsa la aproape 60 de ani, este un exemplu demn de urmat. Toata comuna a aflat pasiunea ei si casa in care locuieste este privita ca un adevarat muzeu.

„Am inceput in urma cu vreo 8-10 ani sa adun lucruri vechi. In general, m-am axat pe lucrurile care se foloseau la prelucrarea canepei si a costumelor populare. Am mers pe la oamenii mai batrani din sat si am cautat costume populare. La unii am gasit in stare buna, insa multe erau deteriorate si am inceput sa le reconstruiesc eu. Am mai taiat, am mai cusut si le-am adus la viata”, sustine Maria. Aproape ca nu este costum expus in casa Mariei care sa nu ascunda in spatele sau o poveste. Unele dintre ele sunt mai vechi de o suta de ani si ieseanca are grija de ele ca de ochii din cap, insa un lucru o nemultumeste cu adevarat. De ceva vreme, Maria cauta sa gaseasca sustinere pentru ca un muzeu al satului sa fie creat.

Vis sau realitate?

Tot ce isi doreste Maria este ca agoniseala ei sa fie respectata. „Lucrurile vechi pe care le-am adunat au o valoare atat materiala, cat si sentimentala. Vreau ca toata lumea sa le vada, de aceea as vrea sa fac un muzeu. Din pacate, nu pot face asta de una singura, nu imi permit asta. Am fost chemata pe la Iasi impreuna cu lucrurile mele, merg pe la serbarile din comuna, dar parca as vrea un loc in care lumea sa le vada”, spune femeia. Pentru ca in ultima perioada costumele populare se gasesc tot mai greu, Maria a inceput sa le confectioneze cu mainile ei. Zeci de veste si camasi traditionale romanesti ies din mainile ei dibace, dupa zeci de ore de munca.

„Acum cos un costum popular pentru sotul meu. Este foarte mult de munca, zeci de ore. Fiecare model este cusut manual si nu este usor deloc”, spune femeia. Adevarate bijuterii cu motive traditionale sunt executate si apoi expuse de femeie, chiar pe peretii casei sale. „Ma bucur ca am readus aceste obiecte la viata si imi place cand cineva imi trece pragul pentru a le vedea. Cred ca sunt singura femeie din Iasi care se ocupa cu asa ceva”, completeaza ieseanca. Pasiunea ei a costat-o mult timp si bani, pentru ca o mare parte din obiectele pe care le detine au fost achizitionate contra cost. Ea, la randul ei, vinde creatiile pe care le face, insa costumele vechi nu. „Fac veste si camasi pe care le vand, dar nu prea des. Cele adunate din sat le expun doar, pentru mine nu au pret”, spune femeia.

Daca visul ei va deveni realitate nu se stie, insa oricine este pasionat de lucruri vechi ii poate trece pragul iesencei din comuna Butea, pentru a se bucura cateva momente de lucruri romanesti, autentice. Dupa cum spune si Maria Mai-Mihai, aceste lucruri trebuie apreciate si respectate deopotriva, pentru ca alcatuiesc istoria.

Adauga un comentariu