Eveniment-Social

Nichita, populatia Iasului te roaga respectuos sa-ti dai naibii demisia!

Publicat: 06 sept. 2011
1

@ „Chiar nu mai am nici o solutie”, aceasta a fost declaratia facuta ieri de primarul Gheorghe Nichita referitor la criza cu care se confrunta CET @ Peste 100 de mii de ieseni sunt condamnati sa se spele cu apa rece din cauza incompetentei edilului-sef @ Acesta a anuntat ieri public ca nu mai are nici o solutie pentru rezolvarea crizei de la Centrala Electrica de Termoficare @ Si asta dupa ce SNGN Romgaz SA Medias a sistat livrarile de gaze naturale catre termocentrala din cauza datoriilor @ Oficialii din Medias solicita plata imediata a 6 milioane de lei, iar cei ai E.ON Gaz vor 1,4 milioane de lei @ Intreaga suma, de 7,4 milioane de lei, nu poate fi acoperita de subventia alocata de Guvern, in valoare de 4 milioane de lei @ Mai grav este ca o parte dintre iesenii care locuiesc la blocuri ar putea ramane in curand si fara apa rece din cauza datoriilor CET catre E.ON Moldova @ Furnizorul de energie electrica ameninta ca va taia in aceasta saptamana alimentarea la punctele termice ale termocentralei, de la care sunt alimentate si hidrofoarele de apa rece, acestea pompand apa la nivelurile superioare ale imobilelor

Apocalipsa a pogorat peste Iasi. Iesenii din peste 54 mii de apartamente bransate la sistemul centralizat de incalzire se spala de astazi cu apa rece. Centrala Electrica de Termoficare a ramas fara gaze naturale pe termen nelimitat si nu mai poate livra populatiei apa calda. Oficial, SNGN Romgaz SA a sistat livrarea de combustibil catre termocentrala ieseana pe 5 septembrie, la ora 16.00, data la care atat reprezentantii primariei, cat si cei ai CET au sustinut ca nu exista nici o problema in alimentarea cu gaz metan. Ieri dimineata insa, autoritatile locale au recunoscut ca termocentrala nu mai beneficiaza de gaze naturale, iar apa calda a curs la robinete pana ieri dupa masa. Mai grav este si faptul ca primarul Gheorghe Nichita si-a recunoscut ieri neputinta, afirmand ca nu mai are nici o solutie pentru repornirea gazului la termocentrala ieseana. Ca de obicei, a aruncat vina pe Guvern, ca sa recunoasca ulterior ca nu ar debloca situatia nici macar banii alocati pentru Iasi de catre Executivul condus de Emil Boc. SNGN Romgaz SA solicita achitarea a 6 milioane de lei pentru a deschide robinetul catre Iasi, in timp ce E.ON Gaz vrea 1,4 milioane de lei pentru a distribui combustibilul de la marginea orasului pana la gardul CET. „Desi am facut interventii, am dat bani pentru gazele consumate, ieri (5 septembrie – n.r.), SNGN Romgaz a sistat livrarile catre CET. Am facut apel si la parlamentarii PD-L, dar cei de la Romgaz nu au reactionat. Au spus doar ca vor plata unei sume consistente, asta insemnand cel putin 6 milioane de lei. Azi (ieri – n.r.) ne-a transmis o notificare si E.ON Gaz, care solicita alte 1,4 milioane de lei. Este imposibil ca CET sa faca rost de aceste sume acum. Chiar nu mai am nici o solutie. Sper doar intr-o decizie politica la nivel national pentru deblocarea situatiei”, a declarat Nichita, in cadrul unei conferinte de presa sustinute ieri la primarie.

Iesenii sunt indreptatiti sa ceara demisia primarului

Deocamdata, apartamentele care primesc apa calda sunt cele alimentate de la centralele de bloc din Copou si Pacurari. Ce se intampla cu cei care sunt cu plata la zi si nu beneficiaza de serviciile pe care le-au achitat? Ar putea sa ceara demisia primarului Gheorghe Nichita, preocupat mai mult sa gaseasca scuze, decat sa rezolve situatia. „Avand in vedere ca premierul Emil Boc face astazi 45 de ani, vreau sa-i urez «La multi ani!» si sa-l felicit ca nu a fost un primar de opozitie. De ziua lui, iesenii au ramas fara apa calda, intrucat Romgaz ne-a facut un cadou nesperat prin taierea gazelor naturale. Si asta in conditiile in care Romgaz a avut un profit de 900 milioane lei anul trecut. Iar noua ne taie gazul pentru 6 milioane lei”, a continuat sa se vaiete Nichita.
Totusi, faptul ca CET a ramas fara gaze naturale, iar orasul fara apa calda, reprezinta o problema nerezolvata de ani de zile, chiar de catre administratia orasului. Datoriile termocentralei la SNGN Romgaz SA sunt inca din 2008, cand CET a obtinut o reesalonare a 35 milioane de lei pentru o perioada de cinci ani. Situatia s-a acutizat cand si alti furnizori tepuiti de termocentrala ieseana au pus poprire pe conturile institutiei. Chiar daca Nichita a trecut serviciul de termoficare in administrarea municipalitatii, pentru a putea fenta actiunile de poprire dispuse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, problema datoriilor la furnizori nu a putut fi rezolvata. Mai mult, subventia de la Guvern, in valoare de 4 milioane lei, nu ar rezolva nici macar pretentiile imediate ale celor doi furnizori de gaze naturale, respectiv SNGN Romgaz si E.ON Gaz.

CET ar putea lasa iesenii si fara apa rece

Daca pentru apa calda nu mai exista nici o speranta in acest moment, un alt pericol ii paste pe iesenii racordati la punctele termice ale CET Iasi SA. Conform unor surse din cadrul termocentralei, E.ON Moldova Distributie a notificat recent termocentrala ieseana ca va sista alimentarea cu energie electrica a punctelor termice, daca sefii CET nu achita datorii in valoare de 550 mii lei. Problema este ca din punctele termice sunt alimentate si hidrofoarele apartinand ApaVital SA, care pompeaza apa potabila la blocurile cu regim de inaltime mai mare de patru niveluri. „Deocamdata nu exista nici o notificare din partea celor de la CET. Noi avem un contract prin care se obliga sa alimenteze hidrofoarele respective cu energie electrica. Este vorba de vreo 45 de puncte termice alimentate. In caz contrar vor suporta eventualele daune produse consumatorilor nostri”, a declarat Razvan Manolache, purtatorul de cuvant al ApaVital SA.
Intrebat despre acest lucru, purtatorul de cuvant al CET, Neculai Parasc, nu a putut confirma informatia, dar a admis ca „se poarta discutii in acest sens”.

Orasul, fara apa calda. Nichita alearga dupa fantome

Desi nu are nici o solutie pentru rezolvarea crizei privind apa calda, Nichita a anuntat ieri ca Iasul se va inscrie pentru a castiga o finantare nerambursabila din partea guvernului elvetian. El spera ca orasul sa primeasca 46 milioane de euro pentru instalarea de panouri solare, necesare producerii de apa calda la spitalele Recuperare si Parhon, reabilitarea a 15 puncte termice si montarea unei turbine de 17 MW/h la CET I. Dosarele cu candidaturi se pot depune pana la sfarsitul acestei luni, iar finantarea poate fi atrasa doar de patru orase din Romania.

Comentarii
 • Daca lucrurile stau asa ,e chiar de strigat la cer.(o vorba din batranii Iasului).Domnule Primar, chiar lasati locul altuia,care se pricepe la gospodarirea acestui oras.Spun babetele ,ce mai vre-ti oameni buni de la acest primar.Pai uitati-va ca orasul este curat.Altele continua.Mai dar acest oras este curat ,din cauza ca la Salubris este un gospodar la conducerea Societati,nu primarul face curatenie.Acest primar va ramane inistoria Iasului, cel mai prost si hot primar.Vede-ti ce patim acum asupra veniri ierni.Adistrus CET-ul,RATP-ul,Clubul de fotbal Politehnica,Santiere incepute de patru ani, si abandonate,strazile toate sunt cu denivelari ca-ti distrugi masina,si lista poate continua.Cel mai frumos ar fi sa-si dea demisia singur,ca sa nu-l suspende Prefectul.

 • Cunoscutul onanist ca sa nu ii spun direct ******* , Baghiu alias Meditativul , o voma de om , iar vrea suturi in cur . Ce treaba ai tu ma handicaptule ( la propriu ) ? De cand dai tu directia ? . Mai sunt vreo doi prostalai care posteaza pentru piticul etnobotanist Ciuhodaru , care va asigur ca nu va trece de 2 % ! Baieti , mai rasfirati ce naiba !

 • Matasaru alias Sabin Borcan nu ai sange in cuclet daca nu ma mai reclami inca o data la Militie ! Haide sclav neghiob mai baga o reclamatie sa sterg cu tine pe jos !

 • intradevar sa fii primar in opozitie e greu ….asa ca da-ti naibii demisia si lasa un primar din care nu e din opozitie cum e la suceava de ex …. c sa atraga banii; normal ca tu fiind din PSD si la centru fiind PDL nu ai sa vezi bani in viata ta …. dar fa` un serviciu iesenilor si da-ti demisia ca orinum la urmatoarele alegeri nu mai pupi nici *% din voturi!!!

 • Da-ti demisia, domnule primar. Dar inainte da-i afara si pe incompetentii de la CET care nu fac decit sa isi ia salariile. Dupa aia, pleaca si tu. Apropo… chiar daca Iasul nu are apa calda…. domnii si doamnele de acolo isi iau salariile intregi?…intreb si eu, de curioazitate, de parca nu as sti ca da.

 • Solutia este DESFIINTAREA CET. Cea mai buna metoda este centrala de apartament sau de scara. La dracu cu CET-ul lor si cu primarul geluit. Nu te mai da grande la tv ca nu te mai crede nimeni. Hai, pa!

 • Dupa unele comentarii, ce contin un anumit limbaj, imi gasesc raspuns la intrebari. La o turma de oi nu poti pune decat un cioban. Sunt foarte curios cati locuitori ai Iasului mai sunt oraseni(adica nascuti in Iasi). Se pare ca dupa nouazeci am asistat la o invazie a marlanimii care si-au mai adus si cainii cu ei…Bine macar ca si-au lasat carutele la marginea orasului.

 • Din pacate situatia este mult mai complicata decat am vrea noi sa fie. Pe de o parte vina apartine tuturor administratiilor locale de la preluarea c.e.t.-ului de la ministerul industriilor si pana in prezent,care l-au transformat in ,,vaca de muls”si iacata acum ,,vaca” a murit. Pe de alta parte restul vinei apartine propietarilor de apartamente care nu s-au organizat impunand servicii la preturi corecte, dar care sa si fie achitate la timp. Dupa dictatura comunista s-a instituit dictatura neamurilor proaste pe care le gasesti in administatie publica, in politica,la conducerea societatilor si institutiilor bugetare dar si in marea masa a ,,stimabililor” propietari de apartamente. Si apropos de un comentariu anterior,marlanirea orasului Iasi a inceput inca de prin anii’** odata cu procesul de industrializare, de atunci si mentalitatea ca ,,tatucul” trebuie sa aiba grija de cei saraci si sa le asigure conditii de trai moderne si daca s-ar putea gratis. Un procent descurajant din cei care locuiesc la bloc nu au gradul de civilizatie si mentalitatea traiului in condominiu pentru ca au ajuns aici de pe la casele de tara, sau cele demolate de prin periferiile Iasului de altadata.

 • Privind lucrurile in ansamblu, priceperea sau nepriceperea „edilului sef” al orasului, deci a primarului, este o permanenta sursa de inspiratie pentru ziaristi de la venirea acestuia in fotoliul de la Palatul Raznovanul. Viata a demonstrat ca nu fostii salariati cu simbrie de la stat au fost cele mai fericite alegeri ca primari si nici doctorasi cu popularitate din usa Spitalului de Urgenta care se reped sa dea interviuri la televizor, practicarea meseriei lasand-o pe mana specialistilor adevarati. Primari care sa cheltuie banii publici si sa imprumute orasul la banci pe 2*-3* de ani gasim pe toate drumurile. Primarii marilor orase ale lumii sunt OAMENI DE AFACERI, oameni care au demonstrat prin potential economic ca stiu sa administreze si sa produca bani pentru oras, nu numai sa ii cheltuie (New York, Paris, Washington, Londra, Madrid). Ma tot intreb cand se vor hotari unul dintre oamenii de afaceri ieseni care si-au investit timpul si banii in municipiul nostru, realizand lucruri marete, contribuind cu sume importante la bugetul de stat si dand de lucru la sute si chiar mii de oameni, sa candideze pentru aceasta functie pe care o merita cu adevarat inaintea oricarui filfizon care SE FOLOSESTE DE PRIMARIE DOAR CA SA SE IMBOGATEASCA. Oare pe nici unul dintre oamenii de afaceri reprezentativi Iulian Dascalu, Gabriel Mardarasevici, Bogdan Cihodaru, Gabriel Surdu, Bogdan Pitigoi nu ii intereseaza aceasta candidatura? M-am saturat sa aud de aceeasi vesnici pretendenti Carlan, Oprea, Cihodaru, Nichita, Oajdea, Adomnitei, acesti oameni nu au nimic in spatele lor care sa le demonstreze performanta in administratie sau afaceri. Ar face bine sa ramana acolo unde sunt profesori, doctori, la ape… Ieseni, mai aveti timp sa va razganditi si sa va schimbati optiunile, nu ii mai avantajati pe acestia in sondaje. Realegerea sau alegerea unuia dintre ei va mentine Iasul intru-un con de umbra, fara autostrada, fara aeroport, fara industrie, fara o viata economico-culturala demna de acesta urba plina de respect in ochii romanilor inainte de razboi.

 • Cica n-ai voie sa te debransezi dela CEt dar ei iti dau apa calda (deci te debranseaza) cand vor muschii ( sau prosti) lor> Tu-va-n-gura…lasati oaenii in pace sa-si alaeaga modaliataea de incalzire pe care o dores…nu le mai puneti atatea bete in roate.PS. Am auzit ca vor sa impuna amenzi daca te debransezi fara acordul lor (pe care nu ti-l dau)….ce Tupeu!!!

 • Sa-l ia dracu de tampit de primar ordinar. Rusinee !!! Rusinee ….isi bate joc de noi retardatul…nu ii este rusine cu strazile din iasi?? Am ajuns mai rau ca in razboi cu gropile si cu lucrarile facuite de mantuiala si in totala bataie de joc! Asta e hal de oras???? Sa-l ia naiba de tampit iresponsabil si incapabil!!!

Adauga un comentariu