Actualitate

Nici DNA nu poate sa-i mai atinga. Smecheri care au dat tunuri de milioane de euro rasufla usurati

Publicat: 15 iul. 2015
1

@ Este vorba despre cateva sute de afaceristi din Iasi pe numele carora au fost deschise dosare de evaziune fiscala @ Prejudiciul total calculat in dosarele respective este de ordinul milioanelor de euro @ Acum acestia vor scapa nepedepsiti

Veste buna pentru cateva sute de afaceristi pe numele carora au fost deschise in ultimii ani dosare de evaziune fiscala. Acestia vor rasufla usurati deoarece vor primi acasa o hartie prin care vor fi anuntati ca li s-au retras acuzatiile si pot ramane linistiti cu banii pe care i-au furat de la bugetul de stat. Este vorba despre un numar de 600 de afaceristi din Iasi, acuzati de savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prin stopaj la sursa, fapta reglementata prin dispozitiile art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. In urma cu circa 3 luni, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional acest articol 6 din Legea de combatere a evaziunii fiscale, singurul prin care patronii care nu le plateau salariatilor contributiile sociale puteau fi si pedepsiti. „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa”, se arata in articolul de lege mentionat.

Dupa cum s-a precizat mai sus, in judetul Iasi sunt inregistrate un numar de 600 de astfel de dosare penale, majoritatea fiind in lucru la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi care le instrumenta cu ajutorul politistilor de la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Iasi. Acum anchetatorilor nu le ramane decat sa claseze aceste dosare, fapt care se va petrece in urmatoarele saptamani.

Prejudicii de milioane de euro

Situatia nu poate sa aduca decat prejudicii mari statului roman si implicit bugetului asigurarilor sociale. Statul nu va incasa banii care trebuiau sa fie achitati sub forma de contributii sociale, dar va fi nevoit sa plateasca in continuare pensiile. De altfel, in judetul Iasi au fost inregistrate cateva dosare deja cunoscute datorita sumelor mari cu care a fost prejudiciat statul. Unul dintre acestea se refera la fosta centrala de termoficare a judetului Iasi in care valoarea prejudiciului adus bugetului statului prin neplata contributiilor sociale se ridica la 27.374.933 lei adica peste 6 milioane euro. In acest dosar au fost cercetati ultimii directori ai termocentralei iesene. De altfel, chiar inainte de decizia Curtii Constitutionale in acest dosar a fost data o solutie de neincepere a urmaririi penale, fapt ce a nemultumit Fiscul iesean care a depus la instanta o contestatie impotriva deciziei procurorilor. Exemplele pot continua. La Tribunalul Iasi mai erau inregistrate si alte dosare de acest fel in care valoarea prejudiciului adus statului prin neplata contributiilor se ridica la circa 1 milion de euro unul dintre acestea vizandu-i chiar pe rectorii unei universitati private din Iasi.

Ce spun judecatorii

In motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea art. 6 din Legea privind combaterea evaziunii fiscale, magistratii arata ca actul normativ nu este previzibil, iar modalitatea de plata a taxelor respective este stabilita printr-un ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si nu printr-o lege speciala asa cum ar fi trebuit. „Distinct de acestea, Curtea observa ca legiuitorul, prin normele criticate, a urmarit sa descurajeze contribuabilii de la sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale, însa atingerea de catre stat a unor obiective, chiar si atunci când acestea sunt de interes general si necesare, nu se poate face decât cu respectarea Constitutiei. Astfel, nu se poate pretinde unui subiect de drept sa respecte o lege care nu este clara, precisa, previzibila si accesibila, întrucât acesta nu îsi poate adapta conduita în functie de ipoteza normativa a legii”, se arata in motivarea Curtii Constitutionale.

Comentarii
  • DNA nu atinge pe nimeni in Iasi. Nichita si-a facut de cap 10 ani, Botez si Covig au scapat, smecherii care participa in acelai timp si in localitati diferite in comisiile de evaluare a examenelor de pe proiecte europene au scapat si ei, Iasi-ul este milos cu smcherii si coruptii

Adauga un comentariu