News Flash:

NICI macar iesenii nu mai CUNOSC toate aceste POVESTI si LEGENDE! DETALII tulburatoare, din LOCURILE SFINTE ale Iasului - FOTO

15 Aprilie 2017
6086 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7326 RON (-0.0019)
USD: 4.2139 RON (-0.0062)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
• Sunt amplasate, atat in zone importante aflate in imprejurimile centrului orasului Iasi dar si in zone indepartate si uitate de lume ale judetului • Cu toate ca au o vechime de cateva sute bune de ani, unele dintre ele risca sa dispara daca nu se va interveni rapid de catre autoritatile responsabile pentru a le restaura si reabilita • Trist este ca, pentru cei mai multi dintre ieseni, povestile si legendele legate de aceste lacasuri de cult ale acestor meleaguri nu sunt cunoscute sau au fost date uitarii • Mai mult, cu toate ca au o valoare culturala si de patrimoniu speciala si sunt printre cele mai sfinte locuri, acestea nu sunt valorificate la adevaratul lor potential istoric si turistic 
 
Cu siguranta, atat locurile unde sunt amplasate dar mai ales locatiile unde sunt amplasate in judetul si orasul Iasi le fac sa fie printre cele mai apreciate sfinte locuri. Din pacate, unele dintre ele risca sa dispara daca nu se va interveni rapid de catre autoritatile responsabile pentru a le restaura si reabilita!
 
Minunatul Schit Lacuri din codrul Delenilor 
 
Un asemenea loc se afla tocmai in indepartata comuna Deleni. Satul eponim a facut parte în vechime din ocolul curtii de la Hirlau. Apoi a apartinut lui Coste Bacioc.

"Mariuta Cantacuzino s-a casatorit a doua oara cu hatmanul Costache Ghica, ulterior mare logofat, si astfel palatul de la Deleni a devenit resedinta a unei ramuri însemnate a familiei Ghica", se arata in documente.

Concret, aici se afla ansamblul conacului Cantacuzino-Deleanu ce dateaza din secolul al XVII-lea, acesta fiind declarat monument istoric al arhitecturii de interes national. El este format din conacul propriu-zis - construit în 1730, Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - 1669, zidul de incinta - secolul al XVIII-lea precum si Schitul Lacuri din codrul Delenilor de la 1724, care are tot statutul de monument de arhitectura de interes national.

Citeste si : In acest loc din Iasi s-au petrecut evenimente tulburatoare. Marturiile sunt scrise pe documente vechi de sute de ani - FOTO

Tot aici, ruinele hanului din Deleni, biserica de lemn "Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul, din satul Poiana si ansamblul curtii boieresti Crupenschi, de pe la 1800, din satul Feredeni sunt alte elemente valoroase ale istoriei. Dintre acestea se remarca Schitul Lacuri din codrul Delenilor de la 1724, care are tot statutul de monument de arhitectura de interes national. Aici, in special iarna, este aproape imposibil de ajuns cu masina, singura posibilitate de a ajunge fiind pe jos. Peste toate acestea, un alt obiectiv valoros al acestor meleaguri este si Biserica Adormirea Maicii Domnului, ridicata la 1669.

"Ctitorul este Toderasco Iordache Cantacuzino, mare vistier, la 1668 - 1669. Pe pisania de deasupra usii se arata: «Aceasta sfânta besearica a prea-curatei Ficioara, Adormirea, a facut-o Toderasco Cantacuzin vel vist. la an. 7177 - 1668, iar de iznoava toate podoabele au facut Iordache Cantacuzin vel. vist., la an. 7230 - 1721-1722». De asemenea, pe un mormânt din curtea bisericii se afla, la 1905, o inscriptie versificata: "Pulherie sardareasa zace într'acest mormânt: Au lasat aice casa si pe al ei sot scârbit, Si s-au dus la vecinicie, Unde cu totii vom merge. În veci pomenita fie: Numele nu se va sterge. Cine stihul va ceti, Sa zica în gându-l sau, Macar de nu o va sti: Odihneasc-o Dumnezeu! - 1841, iulie 8", este precizat in dovezile specialistilor. 
 
Biserica din curtea celebrului spital de nebuni al tarii 
 
Pe de alta parte, si Biserica Socola este un alt edificiu de cult cu o istorie aparte. In desfasurarea cronosului, biserica aceasta, atat ca locatie cat si ca lacas de cult a cunoscut mai multe etape: prima a fost cea de manastire de maici, prima stareta fiind chiar fiica fondatorului acesteia, adica a lui Alexandru Lapusneanu (in jurul anului 1550 - n.r.), adica Sultana. Fiind manastire ctitorita domneasca, in jurul acestei starete princiare s-au adunat femei din elita Moldovei, toate cu un nivel de cultura foarte ridicat... Din acest motiv, timp de aproape 300 de ani era numita colectivul de maici "didascalele", adica femei cu multa invatatura de carte.

De asemenea, o a doua etapa importanta a fost cea din timpul lui Veniamin Costachi, mitropolitul Moldovei de la prima jumatate a secolului al XIX-lea. Acesta, in anul 1803 schimba rostul manastirii de maici aici si aduce calugari de la manastirea Agapia... Aici el a fondat Seminaria Veniamina, adica Seminarul de Teologie, care a luat o asemenea mare amploare prin personalitatile care au predat aici precum Episcopul de Roman si continuand cu mari dascali printre care a stralucit, un mare duhovnic, Popa Duhu si apoi Filaret si Iulius Criban. Pentru acest motiv a devenit cel mai mare centru de cultura al Moldovei si chiar a tarii si era cunoscut, in toata Europa, ca Sorbona tarii noastre. Mutatia aici s-a produs la finalul secolului al XIX-lea cand, seminarul de aici a fost dus langa Mitropolie.

Locul sfant din inima Gradinii Botanice 
 
De aproximativ patru secole, la capatul Gradinii Botanice Anastasie Fatu din Iasi dainuieste unul dintre cele mai frumoase lacasuri de cult din tara noastra. Este vorba de o biserica ctitorita de marele domnitor al Moldovei, Vasile Lupu in anul 1638. Din nefericire, chiar daca este un edificiu de patrimoniu, acesta se degradeaza pe zi ce trece. Alunecarile de teren si infiltratiile apei au inceput sa distruga iremediabil constructia.

Maicutele care administreaza asezamantul sunt ingrozite de ceea ce s-ar putea intampla daca nu se vor lua masuri urgente pentru consolidarea si reabilitarea lacasului. Plasata intr-o zona mirifica a urbei si inconjurata de cateva zeci de hectare cu vie dar si de naturaletea Gradinii Botanice, Manastirea Podgoria Copou (cunoscuta si ca Bisericuta dintre vii - n.r.) este de rit ortodox administrata de maici. Asa cum am mai fost amintit, aceasta a fost ridicata în anul 1638 de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) si are hramul Sfintilor Atanasie si Chiril.

Avand in vedere ca este vorba de una dintre cele mai vechi monumente - simbol ale fostei capitale a Moldovei, Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) intentioneaza sa demareze un proiect de salvare a manastirii. Conform pisaniei în Limba slavona aflata deasupra peretelui dintre pridvor si pronaos, voievodul Vasile Lupu a ctitorit în acest loc binecunoscuta si valoroasa biserica de piatra. Biserica aceasta a fost zidita înainte de construirea ctitoriei lui Vasile Lupu de la Manastirea Trei Ierarhi, fiind închinata Manastirii Caracalu de la Muntele Athos. Ea a fost sfintita la 30 aprilie 1638 chiar de catre patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului.

Citeste si : In acest loc din Iasi se intampla minuni! Cei care ajung raman tulburati - GALERIE FOTO, VIDEO
 
Tortura si violenta cu premeditare, in spatele zidurilor de la manastire
 
Acum totul este mirific si tulburator de frumos! Zidurile groase si vocile melodioase ale maicutelor cantand in biserica te tulbura intr-un mod placut si te linistesc subit. Totul este plin de verdeta si pare desprins dintr-un adevarat colt de Rai. Acestea sunt primele impresii pe care le are un om care se incumeta, in plina vara si pe o caldura torida, sa intre in curtea impozantei si monumentalei Manastiri de la Cetatuia. Este vorba de un edificiu de cult cu o vechime ce se apropie de jumatate de mileniu. Din turn poate fi admirat intreg orasul. Totusi, ceea ce s-a intamplat aici in ultima suta de ani este de-a dreptul socant. Tortura, violenta cu premeditare si urme ale unor crime bine puse la punct. De peste 20 de ani, manastirea este administrata de un grup de maici.

"Manastirea pe care o vedem astazi este construita intre 1582 si 1584 de catre domnitorul Petru Schiopu fiind a doua incercare a domnitorului dupa prima numita Galata din Vale care s-a ruinat in urma unui cutremur. Unii spun ca locul vechii biserici era in zona Manastirii Frumoasa de astazi. Domnitorul si-a cumparat tronul de la otomani si locuia chiar in cartierul Galata din Constantinopolul de atunci si de aceea a si dat acest nume manastirii. Mai departe, va pot spune ca prima catapeteasma a lacasului a ars in urma unui incendiu din secolul al XVIII-lea si se mai pastreaza unele fragmente. De asemenea, aici a functionat si un muzeu cu valoroase exponate care, insa, nu mai e deschis astazi. Manastirea, pe vremuri, era izolata si inconjurata de ziduri fortificate, cu o tainita bine ascunsa si a avut rol de supraveghere a orasului. Acum, aici este o liniste cu totul si cu totul unica care, dupa mine, probabil vine de la sufletele oamenilor care au fost ingropati in curtea manastirii. Vreau sa va spun ca aici au fost gasite o serie de oseminte deoarece, in cladirea din curte, a fost o inchisoare... Mai mult, in spatele edificiului se pare ca a fost o groapa comuna", povesteste maica Evghenia de la Galata.

  
Odioasa inchisoare a Iasului 
 
Conform celor spuse de maici, dupa ce domnitorul Alexandru Ioan Cuza a dat legea secularizarii averilor manastiresti, pentru manastire si cei care locuiau aici a inceput o perioada extrem de grea si de tulbure, cu suisuri si coborasuri (intre 1860 si pana in 1989 - n.r.).

"Manastirea a a vut unele greutati de suportat dupa reforma lui Alexandru Ioan Cuza. Aici a si fost o inchisoare timp de 90 de ani. Despre toate acestea, marturii nu sunt prea multe decat unele verbale despre toate acestea de la unele persoane cu care ne-am intalnit noi... Parintele Nicolae Grebenea (inchis in inchisoarea comunista de la Aiud - n.r.) a scris multe despre aceste aspecte. A si stat cateva zile aci, in aceasta inchisoare de drept comun, pentru detinuti politici care erau dusi de aici la Gherla sau Aiud... Casa domneasca din curtea noastra a servit ca Penitenciar. Chiar mi-a povestit un cetatean evreu care mi-a povestit despre toate acestea si, chiar, pe o fantana din curte nou construita aici este inscris numele unui fost comandant al acestei inchisori. Mie chiar mi-a fost transmis sa nu prea vorbesc prea multe, chiar deloc despre aceasta inchisoare", mai vorbeste maicuta. 
 
Locul de rugaciune in inima unei vechi asezari razesesti 
 
Si Biserica "Duminica Tuturor Sfintilor", din localitatea Pocreaca, din comuna Schitu Duca, este intr-o stare avansata de degradare. Avand in vedere ca este vorba despre o cladire monument, fiind ctitorita in jurul anului 1868, Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) Iasi a demarat un proces pentru salvarea bisericii. De aratat ca in satul Pocreaca a existat o veche biserica din lemn, construita probabil, dupa marturia enoriasilor, tocmai în anul 1670. In timp, acesta s-a deteriorat si apoi ruinat.

Citeste si : EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila - GALERIE FOTO, VIDEO

"Satul Pocreaca este un sat vechi, razasesc al carui început sigur nu se cunoaste. Descoperirile arheologice din aceasta zona au scos la iveala fragmente ceramice hallstattiene, facând pe specialisti sa afirme ca asezarea de la «Cetatuia Pocreaca» este o asezare fortificata neolitica. Pentru prima data satul apare consemnat la 13 mai 1560. Atunci, locuitorii satului erau razesi sub ascultarea logofatului Ion Tautu, omul credincios mariei sale, voievodul Moldovei, Binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfânt. Numele satului este dat de sfântul voievod moldav, lucru aflat dintr-o serie de legende care sunt pastrate cu sfintenie de batrânii satului. Astfel, o legenda transmisa pe cale orala de sateanul octogenar Horhota Constantin spune: "Voievodul Stefan cel Mare si Sfânt, fiind în urmarirea tatarilor dinspre Dobrovat spre est, ajungând pe dealul de vest al satului Pocreaca, a vazut o asezare si a fost impresionat de frumusetea locului încât si-a uitat palosul «pe-o-craca». Întorcându-se pentru a-si recupera arma de lupta, Stefan cel Mare a botezat asezarea cu numele Pocreaca, de la sintagma «pe-o-craca»", se arata si in documentele oficiale despre Pocreaca ale DJC. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

18_Biserica_Pocreaca_2
iasi deleni cantacuzino-deleanu biserica socola edificiu lacas cult djc
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2893 (s) | 21 queries | Mysql time :0.068568 (s)