Local

Nicio școală din județul Iași nu a intrat pe scenariul roșu din cauza îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2: Șase elevi şi șase profesori depistați pozitiv! – UPDATE/ VIDEO

Publicat: 18 sept. 2020
sediul ISJ Iași
Nicio școală din județul Iași nu a intrat pe scenariul roșu din cauza îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2

Până astăzi, nicio școală din județul Iași nu a întrat pe scenariul roșu datorită îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, anunță reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași.

În schimb, în județul Iași, în prima săptămână de școală au fost depistați pozitiv șase elevi și șase profesori. Aceștia sunt de la școli din municipiul Iași și din Pașcani.

UPDATE: Direcţia de Sănătate Publică Iaşi anunţă că începând cu data de 14 septembrie, în prima săptămână a anului scolar 2020 – 2021, au fost depistaţi pozitiv cu noul coronavirus 6 elevi şi 6 profesori de la unităţi de învăţământ de pe raza judeţului Iaşi.

„Cu privire la  posibilele cauze de infectare a acestor persoane, putem face referire la transmiterea comunitară sau la focarele familiale şi nu la o infectare cauzată de prezenţa la orele de curs desfăşurate în unităţile de învăţământ.

Conform Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, constituit prin Ordinul nr. 192/17.07.2020 al Prefectului judeţului Iaşi, întrunit în şedinţă extraordinară în data de 18.09.2020, şi în baza scenariului de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar din judeţul Iași, pentru perioada 21.09.2020- 25.09.2020, unitaţile de învăţământ de pe raza comunei Bivolari vor funcţiona conform scenariului galben.”, se arată în comunicatul transmis de DSP Iași.

UPDATE: „Datele cu cifre vi le poate oferi cu certitudine DSP Iaşi. În acest moment nicio şcoală din judeţul Iaşi nu este trecută pe scenariul roşu de învăţare din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2. În acest moment în judeţul Iaşi nu există focare de infecţie. Persoanele care sunt infectate aşa cum spune DSP Iaşi sunt probabil contacti ai altor să zicem situaţii familiare.”, a declarat prof. Antonina Bleort, purtător de cuvânt ISJ Iaşi.

Nicio școală din județul Iași nu a intrat pe scenariul roșu din cauza îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2

Cazuri noi ar fi apărut la Școala „Ion Simionescu”, în timp ce 32 de profesori s-ar afla în izolare pentru că au cazuri în familie.

Inspectoratul Şcolar Judeţean confirmă faptul că ar fi cazuri noi de Covid-19 şi la Şcoala „Otilia Cazimir”, dar şi la Şcoala Specială Paşcani.

„În aceste cazuri sunt încă anchete în desfăşurare. Majoritatea şcolilor sunt din municipiu. Sunt anchete epidemilogice la Otilia Cazimir, Şcoala Simionescu dar şi la Şcoala Specială Paşcani. Aşteptăm deocamdată nişte date deoarece s-au făcut teste“ spun reprezentanții ISJ Iași.

În școlilele unde au fost depistate aceste cazuri se învață în scenariul galben. De altfel, dată fiind rata de infectare cu COVID-19 din județul Iași, în aproape toate școlile se aplică scenariul galben.

Ce scenariu se aplică în fiecare școală

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, constituit prin Ordinul nr. 192/17.07.2020 al Prefectului județului Iași, întrunit în ședință extraordinară în data de 18.09.2020 a aprobat scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar din județul Iași, pentru perioada 21.09.2020- 25.09.2020.

Inspectoratul Școlar Județean Iași are obligația de a comunica hotărârea tuturor unităților de învățământ preuniversitar din județul Iași, în vederea ducerii la îndeplinire.

Inspectoratul pentru Situații de Urgentă ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, prin Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va transmite hotărârea membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași și tuturor autorităților publice locale din județul Iași.

Mai multe școli și licee din județul Iași vor beneficia de săli de curs și laboratoare

Ministerul Educației a publicat lista completă cu școli și licee din județul Iași care vor beneficia de săli de curs și laboratoare. Totul prin Memorandumul privind asigurarea conectării la Internet a 2.800 de unități de învățământ preuniversitar de stat din România prin programul voluntar de sprijin. Prin intermediul acestuia, Guvernul României, cu aportul operatorilor de comunicații electronice și al industriei de profil din România, va asigura condițiile necesare conectării în regim de urgență a unităților de învățământ preuniversitar de stat la Internet

În municipiul și județul Iași, 126 de spații din unitățile de învățământ vor fi dotate cu săli de curs și laboratoare pentru asigurarea conectării la Internet. Totul prin Memorandumul privind asigurarea conectării la Internet a 2.800 de unități de învățământ preuniversitar de stat din România prin programul voluntar de sprijin. Prin intermediul acestuia, Guvernul României, cu aportul operatorilor de comunicații electronice și al industriei de profil din România, va asigura condițiile necesare conectării în regim de urgență a unităților de învățământ preuniversitar de stat la Internet. Lista poate fi consultată AICI: https://www.edu.ro/sites/default/files/Internet%20pentru%20educatie_lista.pdf

Doar 79.664 preșcolari, școlari, elevi și liceeni au fost prezenți fizic la ore, la începutul noului an școlar

De asemenea, de menționat că din totalul de 125 de mii, doar 79.664 preșcolari, școlari, elevi și liceeni au fost prezenți fizic la ore, la începutul noului an școlar. În județ sunt 602 școli cu personalitate juridică. Din acestea sunt 353 de școli cuprinse în scenariul verde (59,63 la sută), alte 242 de școli sunt în scenariul galben (39,86 la sută). De asemenea, cele 7 școli (toate din comuna Bivolari) care erau în scenariul roșu (1,16 la sută) vor reveni, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, în scenariu galben.

În baza datelor oferite de Ministerul Sănătății (MS), în funcție de rata de infecție, în județ erau la 14 septembrie 2020: o zonă roșie la Bivolari (cursuri exclusiv on-line), galbene în municipiul Iași și localitățile: Bârnova, Ciurea, Mircești, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Șipote, Tomești, Ungheni, Valea Lupului (cursuri și on-line și clasice), iar restul verzi (cursuri clasice).

„Ca noutate, aici vă pot spune că în baza noilor date, și localitatea Bivolari va ieși din scenariul roșu. Așadar, fie de la finalul acestei săptămâni sau de la la începutul celeilalte, cursurile se vor derula în sistem hibrid, pațial on-line și altă parte față în față”, a mai spus prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, șefa ISJ Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu