Actualitate

Niciodata nu a existat o umilinta mai mare pentru Iasi! Comanda politica mizerabila! Totul pleaca de la bani!

Publicat: 03 apr. 2018

@ Cultura ieseana a primit recent o noua lovitura sub centura @ Prestigiul a doua institutii de cultura din Iasi este intr-un real pericol din cauza unor decizii luate la nivel central @ Tocmai in anul marcarii Centenarului Marii Uniri, Iasul a ajuns sa fie tratat la capitolul diverse @ Marile institutii culturale ale Iasului au ajuns la un pas de dezastru

Cele mai prestigioase institutii de cultura ale Iasului au ajuns bataia de joc a autoritatilor centrale. Atat Teatrul National "Vasile Alecsandri", cat si Opera Nationala Romana din Iasi s-au trezit cu firimituri de la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.

Odata cu marirea salariilor, situatia in institutiile de cultura a intrat intr-un impas fara iesire. Banii pentru finantarea activitatilor nu mai sunt de gasit, iar firimiturile aruncate de la Guvern nu ajung pentru aproape nimic. Cel mai vechi teatru modern din tara nu mai reprezinta aproape nimic pentru cei care conduc cultura la nivel national.

Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi poate ramane doar cu recunostinta de a fi considerat printre cele mai frumoase monumente arhitecturale de cultura de pe mapamond. Asta pentru ca in privinta finantarii primite de la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale realitatea este cu totul alta. Desi spectacolele Nationalului iesean sunt la mare cautare, oamenii care isi desfasoara activitatea aici au ajuns sa faca acest lucru in conditii greu de imaginat. Banii pentru recuzita sau alte bunuri si servicii sunt tot mai putini, in conditiile in care spectacolele atrag tot mai multi interesati.

Culmea, Teatrul National din Iasi nici macar nu se afla printre primele din tara la capitolul finantare. Teatrul National "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti va beneficia de 43,7 milioane lei din bugetul Ministerului Culturii. Cel mai mare teatru din tara va avea un buget de aproape patru ori mai mare decat cel iesean.

Din cele noua teatre gestionate de Ministerul Culturii, cel de la Iasi se afla in coada finantarilor. Teatrul de la Iasi va primi 12,1 milioane lei, in vreme ce Teatrul National de Opereta si Musical "Ion Damian" Bucuresti va beneficia de 23,3 milioane lei.

Teatrul National din Targu Mures va beneficia de un buget de 16,6 milioane lei, in timp ce Teatrul National "Oleg Danovski" Constanta va avea un buget de 14,6 milioane lei. Si Teatrul National "Marin Sorescu" Craiova va beneficia de un buget mai mare decat cel al Iasului, de 12,3 milioane lei.

"Este un buget de austeritate, insa nu numai pentru Teatrul National, ci pentru toate institutiile de spectacol aflate in subordinea Ministerului Culturii. S-au marit salariile, ceea ce este imbucurator, dar, din nefericire, a scazut cifra de la bunuri si servicii si atunci suntem obligati sa construim spectacole din austeritate. Asta nu ne-a impiedicat ca noi sa ne desfasuram activitatea. Ne straduim sa scoatem premiere in ritmul normal care a fost pana acum. Speram ca in anii viitori sa revenim la o stare de lucru mai buna, care sa ne permita sa facem productii mai mari si cu posibilitatea invitarii unor regizori mari", a spus Daniel Busuioc – directorul-adjunct artistic al Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi.

Spectacolele Operei sunt in pericol

O situatie disperata este insa cea de la Opera Nationala Romana din Iasi. Desi Opera ieseana are acelasi numar de angajati si un numar asemanator de reprezentantii, discrepanta cu institutiile similare din tara este uriasa. Opera din Iasi va avea un buget de 25,8 milioane lei, de aproape trei ori mai mic decat Opera Nationala Bucuresti, cea care va beneficia de 65,7 milioane lei.

Opera din Timisoara va beneficia de 30 milioane lei, cu aproape cinci milioane lei in plus. In conditiile in care nevoile sunt identice, iar acestor institutii le trebuie finantare pentru a se putea dezvolta, discrepanta este colosala. Conducerea Operei iesene a tinut sa traga un semnal de alarma asupra acestor aspecte. Managerul Beatrice Rancea a aratat ca spectacolele sunt in pericol, iar de vreo premiera nici nu poate fi vorba.

"Este regretabil ca in acest an mostenim exact situatia stagiunii precedente si nu putem sa avem o finantare care sa faca posibila macar repertoriul pe care il avem in curs. Nu avem bani pentru nicio productie in situatia actuala, insa steptam rectificarea din luna iunie. In acest moment, din punct de vedere financiar, institutia nu poate sa mai aiba nicio premiera. Mai grav este ca nici spectacolele mari pe care le avem in repertoriu nu le mai putem sustine, deoarece nu mai avem bani nici de colaboratori si de figuratie. Spectacolele mari sunt in pericol. De exemplu, «Aida» nu s-a jucat de aproape doi ani si incercam in luna iunie sa programam un spectacol, sacrificand alte productii. In afara faptului ca nu avem premiere, nu ne putem desfasura nici activitatea curenta care implica si colaboratori la compartimentele mari cum sunt orchestra, corul si baletul. Avem nevoie de acesti colaboratori pentru ca nu sunt sufieciente posturi alocate institutiei", a spus Beatrice Rancea, managerul Operei Nationale Romane Iasi.

Citeste si : Final de saptamana plin la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi

Accesoriile sunt tot mai vechi

Mai mult, managerul institutiei iesene a aratat ca bugetul Operei iesene este mai mic aproape de trei ori fata de anii anteriori, cand se faceau si cinci premiere intr-o singura stagiune.

"In opera este absolut obligatoriu aceasta recuzita si accesoriile. Trebuie accesorii pentru orchestra, avem nevoie lunar de ele. Se uzeaza multe si trebuie reparate. Sunt instrumente pe care suntem nevoiti sa le reparam, nu spun ca nu avem unele noi. Sunt accesorii pentru orchestra care ne lipsesc, exista riscul de a se deteriora actul artistic al orchestrei ca si calitate. Cei din orchestra sunt foarte suparati ca nu pot sa presteze conform calitatilor lor artistice. Se canta cu instrumente stricate, fisurate, iar acest lucru nu este normal. Un accesoriu important sunt si poantele balerinilor. Cum nu avem bani sa le cumparam, ei nu vor mai avea in ce sa danseze", a mai spus Beatrice Rancea, managerul Operei iesene.

Citeste si : Premiera cu casa inchisa la Opera Nationala Romana Iasi

Petru Movila: "Guvernul isi bate joc de ieseni"

Si reprezentantii mediului politic s-au aratat revoltati de situatia aparuta. Deputatul PMP Petru Movila a sustinut ca nu este pentru prima data cand actualul Guvern isi bate joc de ieseni, in judet ajungand doar firimiturile trimise de capii coalitiei de guvernamant.

"Este inadmisibil ca institutiile de cultura iesene sa primeasca mai putini bani decat alte institutii de cultura in conditiile in care performanta artistica este la cel mai inalt nivel. Iasul trebuie sa primeasca in mod corect fonduri pentru performante, dar si pentru faptul ca este capitala culturala a Romaniei si consider ca este de neacceptat ca banii se dau iar pe criterii politice, si nu dupa valorea institutiei si cea a artistilor. Sunt mai mult decat suparat pe faptul ca iesenii din PSD si ALDE nici macar nu s-au gandit la faptul ca Guvernul lor nu aloca fonduri pentru investitii in aceasta parte a tarii. Acolo unde ar trebui sa fie niste criterii clare pentru repartitia banilor, acestea nu exista si la Iasi ajung firimiturile celor de la PSD- ALDE. Artistii ieseni sunt nevoiti ca prin daruire si profesionalism sa compenseze aceasta bataie de joc a Guvernului si sa aiba in continuare spectacole care sa atraga lumea", a mentionat deputatul iesean Petru Movila.

Citeste si : Un nou program spectaculos la Opera Nationala Romana din Iasiloading...

Comentarii
  • Ma poate lamuri cineva pe ce da bani opera din Iasi de sunt insuficiente 65 mil. lei ( 650 miliarde lei vechi) ??? Care sunt costurile atat de mari incat acesti bani sunt insuficienti?

  • LA MODUL CUM SI-AU BATUT JOC PSD_UL SI DRAGNEA IN SPECIAL DE IASI SI IESENI O SA VADA EI VOTURI LA ALEGERI CUM SPUN CHINEZII „IA CIUCIU” CIAR DACA DOAMNA BLONDA DIN PARLAMENT FACE JOC DE GLEZNE SA-I I-A FATA LUI CHIRICA.
    DACA VREM NOI NIMENI NU-l BATE PE CHIRICA.
    AUZI PSD-ule

    • Da, m-am referit la doamna Gavrila care face de mult timp joc de glezne sa ajunga primar, iar acum o pregatesc PSD-ul sa-l inlocuiasca pe Chirica.

  • Faceti partid sau Uniune a moldovenilor si terminati cu partidele țigănești sudiste. Dar nu cum a facut Simirad „Partidul moldovenilor” fiind refuzat la înregistrare.

Adauga un comentariu