Secretele istoriei

Nicolae Ceausescu, un prizonier solitar

Publicat: 02 dec. 2013
In ianuarie 1936, Nicolae Ceausescu a fost arestat si judecat impreuna cu alte 17 persoane suspectate de apartenenta la UTC. Dintre tovarasii de atunci ai lui Ceausescu, singurul supravietuitor este Toma A. Toma.
Acesta isi aminteste ca tanarul Ceausescu a facut scandal in sala de judecata si a luat una dintre cele mai grele pedepse, doi ani si jumatate de inchisoare, din care s-a dedus arestul preventiv de sase luni.
„Comisarul regal ceruse expulzarea lu’ Tarnovschi in Polonia, ca oricum acolo era legi mai dure, la poloneji. Ceausescu s-a ridicat si a tipat la ce-a zis comisarul. Era insa un presedinte de comisie destept, colonelu’ Gherghel Radu, care mi-a fost dup’ aia comandant de divizie in armata. Asta i-a dat cuvintul lui Tarnovschi, care stia ceva legi, si a spus ca aici a comis fapta, aici sa fie judecat. Ceausescu s-a sculat in picioare si a zbierat: „Ne solidarizam cu tov. Tarnovschi!”. Atit, dar i-au dat sase luni supliment ca a tulburat procesul si l-au evacuat din sala”, povesteste Toma pentru „Jurnalul National”.
Batranul din Ulmi si Nicolae Ceausescu au impartit totul in inchisoare.
„Trei luni am stat in acelasi pat, am urinat in acelasi hardau. Eram cei mai mici de acolo, io de saispe, el de opspe. (…) Ceausescu era tare doctrinar acolo, la Inchisoarea Centrala din Brasov. Era indoctrinat rau atunci, cu capu’ la Marx si Stalin. Tinea minte pe de rost lectiile politice”, isi aminteste batranul activist.
Ceausescu nu avea o iubita si nu primea pachete de la rude. „El oricum era mai retras. Nu primea scrisori si nici colete de la familie, avea numai de la miscarea revolutionara. Nu l-au vizitat rude”, mai spune Toma.
Dupa razboi, Ceausescu a ajuns mare in partid si a uitat de colegii de suferinta de la Brasov.
„Nu ne-a mai bagat in seama. Tiu minte ca in inchisoare ne zicea Nachman, ala: „Nesimtitu’ de Rege face cate o vinatoare care costa cat sa hranesti o mie de muncitori? Mai tarziu am auzit de la brigadierii silvici de la Finta, d’aci, ca Maurer si Niculae faceau vanatori mai mari ca ale Regelui. I-am scris la un moment dat o scrisoare, pentru un baiat d-al meu, care ajunsese profesor de matematici si-l repartizase tocmai la Vaslui, sa-l aduc aci, acasa. Mi-a trimis inapoi scrisoarea, sa o rezolv aici, la judeteana”.
Si totusi daca in 1989, Ceuasescu s-ar fi refugiat la Ulmi, batranul Toma l-ar fi ascuns de revolutionari „in numele tineretii comune, l-as fi tinut in beci pana se linisteau lucrurile”. 


loading...

Adauga un comentariu