Actualitate

Nicolae Ciucă, declarații după întâlnirea cu reprezentanții cultelor religioase: „Am cerut sprijinul lor pentru a salva vieți” – LIVE VIDEO

Publicat: 02 dec. 2021
Nicolae Ciucă, la birou
Premierul Nicolae Ciucă

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, face declarații în aceste momente, după ce a avut o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase.

„Am avut o activitate pe care a organizat-o secretariatul pentru culte. Au participat 17 din cele 18 culte din România. A fost o activitate foarte bună în care am reuşit să ascultăm reprezentant cu mesajul şi propunerile lor. De asemenea, am avut posibilitate să transmitem mesajul de la nivelul ministrului Sănătăţii, cât şi de la nivelul Guvernului. Activitatea a debutat printr-un mesaj „Suntem aici că ne iubim ţară şi ne iubim comunităţile”. Vom reda încrederea oamenilor şi speranţă. Peste 99 la sută din populaţia României se regăseşte în aceste culte. Este o modalitate de dialog pe care o vom continua astfel încât să putem să primim şi să acumulăm tot ceea ce vine din partea romanilor pentru a lua decizii.

În acest moment a fost o solicitare a reprezentanţilor cultelor că cetăţenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără să se impune obligativitatea deţinerii certificatului verde. Este în momentul de faţă un proiect aflat în dezbatere. Se va discuta cu specialiştii şi speram ca să ajungem la o concluzie şi să mergem în Parlament şi să avem această lege a certificatului Covid-19 până la finalul anului. Este o chestiune ce urmează să fie dezbătuta şi finalizată.

Rafila a avut un mesaj bun şi am cerut sprijinul cultelor pentru a salva cât mai multe vieţi. Vaccinarea este o soluţie, iar cea de-a doua este comportamentul: respectul faţă de sine, comunitate şi tot ceea ce înseamnă dorinţa de a salva vieţi”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Dr. Rafila, declarații după întâlnirea avută

Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a făcut declarații de presă după ce a participat alături de premierul României, Nicolae Ciucă, la o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase.

„Este vorba de debutul procedurii de secvențiere, rămâne să vedem la sfârşitul analizei dacă este vorba de Omicron sau altă variantă. Următorii paşi ai autorităţilor, discutăm despre o tulpină africană. Pacienţii sunt asimptomatici şi sunt monitorizaţi pe întreaga perioadă de 14 zile de carantină.

Libertatea religioasă trebuie respectată. Certificatul verde este destinat circulaţiei în spaţiul comunitar, noi discutăm despre un certificat Covid-19. Cred că atunci când vom lua o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ. Trebuie să fie o decizie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele alimentare.

Cu siguranţă în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri în funcţie de anumiţi parametri epidemiologici. Informarea este cea mai bună soluţie. Este greu să impunem vaccinarea obligatorie atât timp cât am spus că vaccinarea este voluntară.

Nu trebuie să fim ipocriţi în primul rând şi să spunem că introducem un certificat Covid-19 care este un instrument de protejare a sănătăţii, iar în spatele acestuia să existe un mecanism care să introducă obligativitatea vaccinării. Trebuie să fim sinceri”, a declarat ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu