National

Nicolae Ciucă, optimist în legătură cu imunizarea: „Am convingerea şi siguranţa că vom putea duce la bun sfârşit întreaga campanie de vaccinare”

Publicat: 28 ian. 2021
Nicolae Ciucă, ministrul Apărării

Joi, 28 ianuarie 2021, la Antena 3, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, a declarat că este oprimist în legătură cu imunizarea: „Am convingerea şi siguranţa că vom putea duce la bun sfârşit întreaga campanie de vaccinare”. Ministrul a precizat că ritmul în scădere al vaccinării în România este o consecință a diminuării dozelor livrate de producătorul Pfizer – BioNTech.

Aceste cifre au fost date de numărul de doze primite. Din discuţiile avute şi informaţiile primite de la producătorii de vaccinuri, va urma o suplimentare a numărului de doze livrate de la jumătatea lunii februarie şi din acel moment procesul va avea o altă dinamică.”, a declarat ministrul Apărăii, Nicolae Ciucă, joi 28 ianaurie, la Antena 3.

În momentul în care ministrul a fost întrebat câte vaccinuri va primi România din 15 februarie săptămânal sau lunar, acesta a oferit următorul răspuns:

Vă pot spune că în 15 februarie vom primi de la Pfizer 193.000 de doze. Până la finele săptămânii, Moderna va asigura încă 25.000 de doze, deci vom avea 35.000 de vaccinuri Moderna. Până pe 8 februarie aşteptăm încă 53.000 de vaccinuri Moderna.”, a răspuns ministrul.

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: „Din cauza reducerilor livrărilor Pfizer a fost nevoie de această reprogramare”

Ministrul Apărării speră că vaccinurile de la compania AstraZeneca vor ajunge. El a explicat că întârzierile din cadrul campaniei de vaccinare au fost generate de reducerilor livrărilor Pfizer. Cu toate acestea, ministrul a precizat că fiecare cetăţean va primi pe telefon şi pe e-mail ziua în care va fi reprogramat. Celelalte elemente, de timp şi locaţie, nu se schimbă.

„Sperăm să putem primi vaccinurile AstraZeneca, ceea ce ne îndreptăţeşte să sperăm că va fi nevoie de un efort mult mai mare din partea celor implicaţi în acest proces. Tot ce s-a întâmplat în centrele de vaccinare trebuie recunoscut ca atare iar ce am desfăşurat până acum reprezintă o perioadă în care am putut să identificăm şi problemele şi în care să putem îmbunătăţi tot ce ţine de procesul de vaccinare (…)

Din cauza reducerilor livrărilor Pfizer a fost nevoie de această reprogramare. S-a discutat cu cei care gestionează platforma de programare. Ne-au asigurat că fiecare cetăţean va primi pe telefon şi pe e-mail ziua în care va fi reprogramat. Celelalte elemente, de timp şi locaţie, nu se schimbă (…)”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, optimis în legătură cu imunizarea: „Unele ţări au oprit procesul pentru că n-au putut asigura rapelul, ceea ce în România nu s-a întâmplat”

Ministrul a arătat că nu există posibilitatea ca din 16 mii să creștem la 50 – 60 de mii de vaccinări pe zi. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că „depindem de numărul de vaccinuri care ne vin”. Principalul scop în acest moment este asigurarea rapelului la 21 de zile.

„Nu putem spune că din 16 vom creşte la 50 – 60 de mii de vaccinări pe zi pentru că depindem de numărul de vaccinuri care ne vin. Trebuie să avem garanţia că suntem în măsură să asigurăm rapelul la 21 de zile.

Am văzut că există ţări unde efectiv s-a oprit procesul de vaccinare pentru că nu există dozele de rapel. Ceea ce în România nu s-a întâmpla”, a declarat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, la Antena 3.

Comentarii
Adauga un comentariu