Secretele istoriei

Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lasat angrenat in manevrele lui Carol al II-lea

Publicat: 21 apr. 2015
3

In 18 aprilie 1931, istoricul Nicolae Iorga a devenit seful unui Guvern de „uniune nationala”, controlat de regele Carol al II-lea.

Nicolae Iorga (n. 17 ianuarie 1871, Botosani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judetul Prahova) a fost istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic, membru titular al Academiei Romane. Savant de renume mondial, a avut o activitate stiintifica prodigioasa, fiind autorul a 1.003 volume, 12.755 articole si studii, 4.963 recenzii. Iorga este cel mai prolific istoric al romanilor, autor a numeroase sinteze, culminate cu Istoria Romanilor in 10 volume, pentru care a fost numit pe buna dreptate cel mai mare istoric si savant al Romaniei din toate timpurile. Personalitate care a creat scoala si a dat directie culturii nationale, s-a implicat activ in viata social-politica a tarii sale. S-a ambitionat nu doar sa scrie istorie, ci sa si faca istorie, intr-o epoca de renastere nationala.

Personalitate marcanta a culturii noastre nationale, despre Nicolae Iorga nu se poate vorbi decat la superlativ despre grandioasele sale infaptuiri, insa in politica s-a dovedit ca nu sunt indeajuns corectitudinea, entuziasmul si credibilitatea personala.

Vezi si Cum a fost surprins istoricul NICOLAE IORGA acum opt decenii? – FOTO INEDIT

Deceptionat de activitatea partidelor politice care s-au perindat la carma tarii, animat de convingeri si sentimente monarhice, Nicolae Iorga s-a lasat angrenat in manevrele lui Carol al II-lea vizand instaurarea unui regim care sa se situeze deasupra partidelor politice. Regele dorea formarea unui guvern de „uniune nationala”, cu membri din cercul sau apropiat, pe care sa ii poata controla usor. Profitand de criza politica, Carol l-a desemnat prim-ministru pe Nicolae Iorga pe 18 aprilie 1931, deoarece savantul se bucura de un prestigiu ireprosabil in ochii opiniei publice si in strainatate, ceea ce constituia o „perdea de fum” pentru restul clasei politice. In fapt, regele detinea puterea indirecta, iar Constantin Argetoianu, din functia de ministru al Internelor, s-a ocupat de manevrele de culise pentru a asigura succesul guvernului in alegeri. Lista ministrilor a fost alcatuita personal de Carol, iar Argetoianu a negociat cu I. G. Duca participarea PNL pe lista unei coalitii de partide politice denumita Uniunea Nationala. Iorga a avut intrevederi cu toti liderii politici, iar pe cea cu Iuliu Maniu o descria astfel: „Domnul Maniu mi-a facut un discurs de pare ca ar fi fost taica-meu. A fost ironic si jignitor si am sa-i raspund tot asa”, potrivit descopera.ro.

Vezi si Adevarul despre asasinarea lui Nicolae Iorga

In notele sale politice, Argetoianu relateaza in detaliu modul cum fost alcatuit noul guvern: „Iorga intra ca o vijelie in casele oamenilor si fara sa zica buna ziua ii intampina cu un «esti ministru», fata de care interpelatul incerca sa bajbaie ceva ca «Bine, dar…». «Nici un dar. Esti ministru. La ora 7 si jumatate, la mine in casa in frac si decoratii. La ora 8 depunem juramantul.» Ramaneau viitorii ministri cu gura cascata, pe mana sotiilor, incantate, uitand sa mai conduca pana la usa pe «domnul prim-ministru». Domnul prim-ministru, cu aripi la calcaie ca Hermes redivivus, zbura spre automobil, cu mine dupa el – si la altul”. Aceste intamplari au determinat opinia publica sa afirme cu ironie ca „Nicolae Iorga este prim-ministru in guvernul Argetoianu”. In campania electorala, Nicolae Iorga i-a acuzat necrutator pe national-taranisti cu privire la mostenirea guvernarii. Realitatea de la guvernare s-a dovedit insa neinduratoare cu marele om de cultura, intr-un moment in care criza mondiala ajunsese la punctul culminant. Pe 31 mai 1932, Nicolae Iorga a pus capat tristei sale experiente depunandu-si mandatul, iar din septembrie formatiunea sa politica si-a reluat denumirea initiala de Partidul Nationalist-Democrat.

El nu a fost un doctrinar sau ideolog politic. N-a fost preocupat in alcatuirea unor programe de guvernare, ale caror idei sa inflacareze si sa coaguleze fortele unui popor. Realitatea politica si sociala a acelei epoci s-a dovedit implacabila cu personalitatea savantului, astfel ca a sfarsit tragic, ciuruit de gloante, la margine de drum, intr-o societate care nu a inteles sa aprecieze si sa respecte valorile sale.

Adauga un comentariu