National

Nicolaescu promite bolnavilor de cancer ca vor avea citostatice fara sincope tot anul

Publicat: 21 apr. 2013
1

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, promite bolnavilor de cancer ca vor avea citostatice fara sincope tot anul, precizand ca programul oncologic a trecut dintr-o faza de boala cronica, intr-o forma de convalescenta, iar actualele „crize acute” vor fi „potolite” pentru a intra in normalitate, scrie Mediafax.

Ministrul Eugen Nicolaescu si presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Cezar Irimia, au prezentat duminica, intr-o conferinta de presa, bilantul „realizarilor” din cele trei luni de la semnarea protocolului de colaborare intre Ministerul Sanatatii si APCR.

„Vreau sa subliniez ca un parteneriat semnat, in urma cu trei luni, cu o asociatie, daca este urmarit, daca se lucreaza cu consecventa si profesionalism, cu responsabilitate, se pot obtine si rezultate”, a declarat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu si Cezar Irimia le-au promis bolnavilor de cancer ca pana la sfarsitul anului nu vor mai fi sincope in aprovizionarea cu citostatice, iar daca unele produse vor lipsi, pentru acestea vor exista alternative.

Nicolaescu a adaugat ca „programul de cancer a trecut astazi dintr-o faza de boala cronica, intr-o anume forma de convalescenta”.

„Mai are cateva crize acute, speram sa le potolim si sa intram intr-o faza de normalitate in perioada imediat urmatoare”, a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul a indicat printre realizari gasirea celor mai potrivite solutii pentru rezolvarea problemelor semnalate de catre pacienti. Astfel, potrivit lui Nicolaescu, au fost alocate fonduri pentru SC Unifarm SA in vederea achizitionarii unor stocuri de medicamente care prezentau disfunctionalitati, au avut loc discutii cu Consiliul Concurentei pentru stoparea exporturilor paralele pentru 2013, au avut loc negocieri cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente si cu Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice, pentru asigurarea necesarului de medicamente pe piata romaneasca, inaintea realizarii exporturilor paralele, si a fost intocmita o lista de medicamente la care s-au constatat disfunctionalitati in aprovizionare, aceasta fiind urmarita in permanenta.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca a fost instituit un sistem de raportare si un circuit de diseminare a informatiilor, dar si de alerta rapida intre institutiile care supravegheaza aprovizionarea cu medicamente, astfel incat pacientii sa fie in permanenta informati despre eventualele schimbari. Totodata, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii stocurile de citostatice din spitale, dar si de la SC Unifarm SA, iar specialistii MS colaboreaza continuu cu Comisia de oncologie, fiind astfel identificate terapiile alternative pentru schemele de tratament.

Mai mult, din 1 aprilie, pacientii isi pot achizitiona medicamentele si din farmaciile cu circuit deschis, a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a prezentat si strategia pentru viitor, care vizeaza intensificarea monitorizarii medicamentelor si transparenta in sistem, precum si revizuirea listei de medicamente compensate si gratuite, la care vor lucra echipe mixte.

„Pana la data de 15 mai, colectivele comune vor lucra la revizuirea listelor de compensate si, pe propunerile de suplimentare a actualelor liste, se va tine cont de punctele de vedere ale pacientilor. Pana la sfarsitul anului vor fi finalizate si aprobate protocoalele terapeutice pentru toate afectiunile, in special cele oncologice. De asemenea, va fi regandit programul de oncologie plecand de la partea de preventie si pana la cea de paliatie, astfel incat acest program sa aiba un caracter integrat”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Pana a facut precizari in legatura cu medicamentele oncologice cu probleme de aprovizionare.

Adauga un comentariu