News Flash:

Niculescu a distrus complet Universitatea "Petre Andrei"

2 Noiembrie 2004
704 Vizualizari | 0 Comentarii
•Oricand Consiliul National de Evaluare Academica poate ridica acreditarea celei mai mari universitati particulare din Moldova

Ieri a fost ultima zi in care la Universitatea "Petre Andrei" (UPA) din Iasi, cea mai mare institutie de invatamant superior din Moldova, ar fi putut avea loc alegeri pentru stabilirea rectorului, termen acordat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). In aceste conditii, conform afirmatiilor facute de membrii din conducerea MEC, urmeaza ca in perioada urmatoare sa fie sesizat Consiliul National de Evaluare Academica, in vederea retragerii acreditarii. Cu alte cuvinte, Universitatea ieseana "Petre Andrei" nu va mai avea dreptul sa organizeze examene de licenta, in timp ce diplomele sale ar putea sa nu mai fie recunoscute. Pana la data de 31 octombrie, universitatea ieseana a fost condusa de un coordonator de credite, dupa cum declara recent Cristian Bocancea, decanul facultatii de Stiinte Politice a UPA. Ridicarea acreditarii universitatii poate fi decisa avand in vedere ca institutia ieseana de invatamant superior se afla intr-o perioada de monitorizare speciala.

Mascarada alegerilor

La inceputul lunii martie a acestui an, presat de recomandarile MEC, Niculae Niculescu, pe atunci doar decan al Facultatii de Economie si vicerector al UPA, a ordonat organizarea alegerilor la repezeala, trecand peste o serie intreaga de neclaritati si probleme cu care institutia se confrunta: lipsa unei Carte universitare conforme legislatiei in vigoare si neclaritatile legate de reprezentarea fiecarei facultati in Senatul universitar. Vrand cu orice pret sa puna mana pe sefia UPA, Niculescu a trecut peste aceste neclaritati, iar alegerile care au urmat constituie o bataie de joc la adresa legislatiei in vigoare si a ordinelor ministrului Educatiei. Alegerile de la facultatile de Economie si de Drept s-au desfasurat fara ca eventualele candidaturi sa fie publicate cu 15 zile inainte si prin vot deschis, prin simpla desemnare. Circul alegerilor si-a atins punctul culminant pe 14 aprilie, cand, fara ca reprezentantii facultatilor de Psihologie si Asistenta Sociala si de Stiinte Politice sa fie macar invitati, un asa-zis Senat favorabil lui Niculescu, intrunit in taina, i-a daruit acestuia fotoliul de rector.
Alegerile de la UPA s-au desfasurat in conformitate cu o Carta universitara depasita, datand din 1999, cu patru ani inainte ca universitatea sa obtina acreditarea. De aceea, a argumentat la vremea respectiva Ioan Ianos, ministru secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, Carta universitara ar trebui revazuta in conformitate cu schimbarea de statut al UPA si abia apoi se poate pune problema unei eventuale reluari a alegerilor. "Nu va pot spune cu siguranta daca alegerile vor fi reluate de jos, pornind de la catedra si facultate. Insa infirmarea rectorului este sigura, reluarea alegerilor pentru conducerea universitatii este sigura, iar Carta universitatii trebuie refacuta", a incheiat Ioan Ianos.

La trei luni si jumatate de la mascarada cu pretentii de "alegeri academice" de la Universitatea "Petre Andrei" (UPA) si dupa o serie neverosimila de abuzuri ale celui autoproclamat rector, Niculae Niculescu, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a decis sa restabileasca dreptatea la cea mai importanta universitate particulara din Iasi. Prin Ordinul 4.320 din 21 iulie, ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, a dispus neconfirmarea lui Niculae Niculescu in functia de rector al UPA si reluarea alegerilor pentru toate structurile de conducere din cadrul universitatii iesene. Motivele care au stat la baza acestei decizii au reiesit in urma controlului ministerial din perioada 30 iunie - 1 iulie si se refera la modul de desfasurare a alegerilor pentru stabilirea structurilor de conducere ale universitatii, alegeri care au avut loc in perioada 11 martie - 14 aprilie: "...alegerile la nivelul unor facultati (Drept, Economie, Stiinte Politice) din cadrul universitatii si la nivelul Senatului universitar s-au desfasurat fara respectarea prevederilor legale si in absenta unei Carte universitare adoptate in conformitate cu prevederile Legii nr. 84/1995 (Legea Invatamantului - n.r.) si ale Legii nr. 128/1997 (Statutul personalului didactic - n.r.)", se subliniaza in ordinul mentionat. Ca atare, a decis ministrul Educatiei, alegerile pentru structurile de conducere ale UPA ar fi trebuit reluate pana la 1 octombrie, data pana la care rectorul in functie al UPA nu a fost nimeni altcineva decat Elena Niculescu, sotia lui Niculae Niculescu. Ulterior, perioada a fost prelungita pana la data de 31 octombrie. Mai mult, pana la inceperea anului universitar, Senatul universitar, in structura existenta in momentul derularii alegerilor, ar fi trebuit sa elaboreze o noua Carta universitara, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, precum si o metodologie de alegeri.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1379 (s) | 24 queries | Mysql time :0.016003 (s)