Actualitate

Nimeni la Iasi nu ar fi crezut ca un artist poate sa recurga la un asemenea gest provocator – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 13 ian. 2016

@ Ieri noapte, fix la ora 00:00, in plin centrul Iasului a avut loc o actiune experimentala, extrem de provocatoare! @ In prim-plan s-a aflat tocmai un artist faimos in toata lumea, ce a expus inclusiv la New York, Londra sau la Muzeul Luvru din Franta @ Extrem de ingenios este faptul ca, vernisajul primei expozitii in tara pe care a facut-o acesta a reprezenat o premiera: participantii au plecat acasa cu un tablou „in mintea lor” @ Cum inclusiv artistul recunoaste, doar publicul va decide daca ceea ce a facut el este un simplu act de nebunie sau o actiune artistica de avangarda

Este vorba de pictorul Vasile Leondar, iesean ce a expus lucrari inclusiv la Muzeul Luvru din Franta, a organizat un eveniment cultural de exceptie la Iasi. Totul a avut loc tocmai la miezul noptii, in Galeria Theodor Pallady de pe strada Lapusneanu, in prezenta unor mari oameni de cultura. De reliefat ca, acesta a expus pentru prima data in orasul sau de suflet. Mai departe, practic, la vernisajul de asta-noapte nu au fost expuse tablouri, iar fiecare din cei prezenti au plecat acasa cu un „tablou” mental in legatura cu impresiile pe care le-au avut la manifestare. Cum inclusiv artistul recunoaste, doar publicul va decide daca ceea ce a facut el este un simplu act de nebunie sau o actiune artistica de avangarda.

Citeste si: Un artist recunoscut vrea sa schimbe fata Iasului

„Eu le propun iesenilor o noua etapa” 

 In acest context, reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa obtina o serie de impresii de la Vasile Leondar, in legatura cu cele initiate in aceasta perioada. „Eu le propun iesenilor o noua etapa. Dupa 20 mii de lucrari vandute in strainatate, eu vin in fata publicului cu un punct care marcheaza bucuria mea nespusa de a expune in orasul meu drag. Eu voi expune un singur tablou, anume un punct, iar in rest, toti cei care vor fi prezenti la expozitia mea (derulata pana pe 30 ianuarie 2016 – n.r.), in urma discutiilor pe care le vor avea aici cu mine, ei vor pleca cu un tablou mental acasa. Pe de alta parte, am expus si o sculptura anvangardista, ce are in prim-plan evenimentele de la Iasi legate de inceperea Revolutiei Romane din anul 1989. Mai departe, energia mea ca artist vine din faptul ca ideile vin mereu. Iesenii, timp de 20 de zile, se vor intalni personal cu mine si chiar vor avea ocazia sa contribuie la realizarea unui tablou colectiv. Tot ceea ce am initiat eu va fi analizat de public, de critici si acestia isi vor spune opinia in legatura cu expozitia mea… As vrea sa spun ca, in plus, voi expune si o sculptura pe care am facut-o si care are ca tema Holocaustul, dar mai ales un semnal ce trebuie adus indiferentei si pasivitatii pe care o are societatea in fata unor asemenea drame care s-a derulat si care, daca sunt uitate, se vor repeta! As vrea sa va spun ca aceasta sculptura va fi itinerata in 31 de state, timp de cinci ani, iar in final, chiar la Auschwitz”, a povestit Leondar. Urmariti, doar pe www.bzi.ro, un material complet legat de manifestarea ingenioasa pe care a initiat-o acesta la Iasi.

Citeste si: Monumentul victimelor comunismului, inaugurat la Iasi

Inspirat de scoala de arta flamanda

De reamintit ca, in jurul anului 2000, acesta a revenit la Iasi! El a plecat peste hotare in anul 1992, dupa ce, ani in sir, a fost urmarit de Securitate, iar pentru ideile sale inovatoare in arta a fost dat afara de pe bancile actualului Colegiu National de Arta Octav Bancila, in 1974, pe cand artistul avea 17 ani, si s-a stabilit in Belgia, in orasul milionarilor, Knokke. Primind din plin experienta scolii de arta flamanda, Leondar a devenit celebru nu doar in Europa, ci si in Statele Unite ale Americii (SUA), avand mai multe invitatii de a expune la New York sau la Ambasada Romaniei in SUA. Remarcabil este ca, Vasile Leondar a avut onoarea de a fi invitat sa-si expuna cateva lucrari la Muzeul Luvru, in doi ani, 2003 si 2004, cand muzeul parizian a fost sub presedintia lui Jacques Chirac, fostul presedinte al Frantei. De asemenea, recent si-a materializat ideea ce a dus la realizarea unei sculpturi care scoate in prim-plan Holocaustul. Este vorba de un vagon în marime naturala, care reliefeaza crunta si teribila durere inumana la care au fost supusi evreii transportati in lagarele de concentrare. Lucrarea va fi expusa inclusiv la Auschwitz.

Citeste si: Cel mai tare moment cultural al anului la Iasi! Totul se petrece astazi, la miezul noptii

Comentarii
  • INCA unul care merita sa i se dea titlul de cetatean de onoare(plecat de 20 de ai din tara…ce afacut pentru iasi???)!! A „adus” la iasi sa vedem „OCHIUL MARO”….alooo de 25 de ani asta vedem!!!(

Adauga un comentariu