Actualitate

Nimeni nu a stiut asta pana acum! Secretul celui mai de succes business din Iasi! Firma are o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro

Publicat: 08 mart. 2019
1

@ Doina Cepalis este deja un model de succes in domeniul antreprenoriatului. Ieseanca a pus bazele unei afaceri care este cunoscuta in 51 de state din lume @ De la un capital de 10.000 de euro, antreprenoarea Doina Cepalis a dezvoltat afaceri de peste 25 de milioane de euro, dupa ce a transformat o fabrica din perioada comunista, din Pascani, într-un imperiu

Chiar de 8 martie, la BZI LIVE am avut o invitata care are o poveste de viata de exceptie! Doina Cepalis este una dintre cele mai de succes femei de afaceri din Romania, dar continua sa ramana modesta si sa se concentreze pe dezvoltarea business-ului pe care l-a cladit cu multa truda in ultimele decenii, de cand a infiintat Firma Te-Rox Prod. Aceasta firma produce acum scaune auto pentru copii si vinde zilnic 12.000 de astfel de scaune in 51 de tari. Care este secretul reusitei, din moment ce in Romania vinde numai 3 scaune pe zi, in medie? De ce atat de putin? "Probabil ca noi, romanii, nu stim sa sustinem afacerile locale! Nu avem incredere sa cumparam produse autohtone si le preferam pe cele straine, desi sunt de multe ori mai scumpe si mai slabe calitativ", a explicat Doina Cepalis.

Societatea comerciala are acum o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, iar in prezent are 1.000 de angajati care, dupa cum spune chiar Doina Cepalis, vin la serviciu cu zambetul pe buze. Desi a fost pusa de mai multe ori in fata greutatilor, antreprenoarea din Iasi le-a facut fata cu brio si s-a ridicat din propria cenusa de fiecare data cand a trebuit sa inceapa totul de la 0.

"Cel mai greu moment a fost cand faceam fibre de in si de canepa si clientii nu mi-au mai comandat marfa timp de 3 saptamani si nu mi-au platit. Era ianuarie, nu aveam bani sa platesc caldura, salariile. Am fugit acasa, am luat bani de peste tot si le-am dat oamenilor. Atunci am decis sa o iau de la zero. Am renuntat la echipamente de peste 750.000 de euro, dar nu mi-a pasat", a sustinut antreprenoarea, la BZI LIVE.

"Angajatul moldovean isi doreste stabilitate"

Doina Cepalis a stiut ce vrea sa devina inca din copilarie. "Eu nu am vrut un loc caldut, asa cum se intampla de obicei. Eu in anul 1990 am vrut sa imi dovedesc mie ca pot sa fac ceva. Unde puteam sa excelez daca nu in domeniul economic? Pentru ca asta stiam cel mai bine. Familia era obisnuita cu siguranta si cei care au varsta mea au stiut ca trebuie sa iei premiu, sa te casatoresti, sa iei un apartament cu doua camere, sa cresti 2 sau 3 copii. Eu am iesit de pe acest drum cu o cale previzibila. Eu vreau sa fac ceva. Era greu sa explici familiei ce vrei. Mi-am anuntat familia ca vreau sa cumpar o fabrica si asta am facut. Eu nu am fost niciodata intr-o fabrica pana sa o cumpar pe a mea. Am facut stiinte economice nu ca sa fiu economist intr-o uzina. Nu imi placea sa port halat. Mi s-a parut ca nu e feminin. Orice vis poate capata contur, iar eu sunt exemplul viu", sustine antreprenoarea.
Imediat dupa Revolutie a cumparat fabrica goala din Pascani ce avea sa devina Te-RoX Prod, cunoscuta in toata lumea. Insa, desi bucuria era mare ca a reusit sa o detina, a urmat ceva neasteptat. "A urmat o greva pentru ca nu eram dorita, nu inspiram incredere, veneam dintr-o alta zona, eram femeie, nu eram cunoscuta, nu aveam bani, paream tanara. Nu m-a speriat acea revolta", mai spune Doina Cepalis.

Afacerea s-a dezvoltat treptat si a crescut de 89 de ori. Acum sunt 1.000 de angajati la Te-Rox Prod, care vin la munca cu placere. "Am adunat in 3 ani 1.000 de oameni pe care i-am format si i-am pastrat. Ei trebuie sa se simta ca facand parte dintr-o familie.  Angajatul moldovean isi doreste sa-si respecte traditia, familia, sa stie ca se duce la doamna si are cui sa-i spuna off-ul. Isi doreste sa aiba o stabilitate, sa aiba zi fixa de salariu, sa-i spui pe nume si sa-l intrebi «Ce mai faci?», sa nu fii de otel. Am o relatie apropiata cu cei 1.000 de angajati. Trebuie sa existe sentimentul acela ca angajatul nu vine la serviciu, ci vine intr-o comunitate. Daca ii vad ca zambesc cand intra in fabrica, eu mi-am facut treaba", mai povesteste Doina Cepalis.

Citeste si: Secretele unei afaceri de succes! Orice femeie si-ar dori sa calce in acest atelier. Creatiile acestui tanar din Iasi iti taie respiratia

Export in 51 de tari

Antreprenoarea a reusit sa dezvolte afacerea in perioada crizei economice, cand multe firme au pus lacatul pe usa. A patruns pe piata externa si vinde acum scaune auto pentru copii, cu preturi cuprinse intre 300 si 500 de lei. Intr-o zi livreaza 12.000 de produse in alte tari.

"Exportul s-a produs natural pentru ca m-a ajutat criza. Nu am aparut eu cu metode de export in 51 de tari. Din cauza crizei nu se mai faceau stocuri si acest lucru bloca vanzarea. Exportul s-a nascut dintr-o nevoie a pietei, dintr-o regula in care eram intrebata: « In cat timp poti sa livrezi marfa?». Am trimis marfa si cu avionul. In China mi-a fost cel mai greu sa patrund. Sunt foarte bine protejati acolo, cu reguli stricte, care nu pot fi incalcate. A durat ceva timp, ani, pana am reusit sa primim acreditarile si auditul. Si pe tarile nordice am intrat mai greu. In Italia, care este tara modei, se vrea un scaun auto anume, in tarile nordice se merge pe siguranta, iar in Brazilia, o tara mai saraca, pe preturi mai mici", explica antreprenoarea.

Mai mult, femeia de afaceri nu va renunta prea devreme la ceea ce ii place cel mai mult sa faca. "Nu cred ca voi renunta la afaceri. Poate va veni momentul cand voi fi consilier, dar munca face parte din viata mea si nu as vrea sa renunt la ea", sustine Doina Cepalis.

Comentarii
  • Secretul acestui bussines se numește Yves. Știe foarte bine doamna despre ce e vorba. După ce Yves a murit, s.a dus și businessul in cap

Adauga un comentariu