Eveniment-Social

Nimeni nu credea asta! Ofensiva fara precendent a procurorilor ieseni! Numar record de arestari!

Publicat: 08 feb. 2016

@ Ieri s-a ajuns in mod definitiv la numarul record de 14 arestati in acest caz @ @ In Iasi n-a mai existat niciodata o asemenea atitudine a procurorilor impotriva acestor oameni @ Actiunea este laudabila, avand in vedere proportiile dezastrului lasat in urma @ Pareau invincibili si orice plangeri se rezolvau pe plan local, fara ca nimeni sa fie pedepsit @ In total, sunt anchetate 25 de persoane in acest dosar

Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi au declansat o ofensiva fara precedent impotriva celor care defriseaza padurile. Dosarul a pornit in toamna anului 2015, de la o sesizare din oficiu si a fost lucrat de procurori in cercetare proprie. Dupa ce s-au conturat anumite infractiuni clare, a fost cerut ajutorul politistilor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi si a celor din cadrul Politiei Municipiului Iasi. La scurt timp dupa demararea anchetei, procurorii si-au dat seama ca mai sunt si alte plangeri inregistrate la diferite structuri de Politie. Ancheta a fost coordonata de procurorul Monica Palaghia, seful parchetului local. Astfel au fost adunate toate aceste plangeri si reunite sub acelasi numar de dosar. Este o tactica aplicata adesea de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), de a conexa dosare de la diferite structuri, care vizeaza aceleasi persoane sau fapte similare. Aceasta metoda are un impact mult mai puternic decat daca astfel de cazuri ar fi anchetate individual.

Exact asa s-a intamplat si in acest caz. Pe data de 15 ianuarie 2016, procurorii au efectuat primele descideri la cei care fac parte din aceasta mafie a lemnului. Este vorba de persoane care se ocupau in mod frecvent de taieri de arbori. Toata comunitatea din zona Tibana, Madarjac, stia de ani de zile ca unii dintre sateni si-au facut adevarate averi din defrisarea padurilor. Pareau invincibili si orice plangeri se rezolvau pe plan local fara ca nimeni sa fie pedepsit. In unele cazuri, beneficiau si de protectia padurarilor.

Acum, procurorii ieseni au aratat cum trebuie dusa o lupta adevarata cu cei care defriseaza padurile. La prima descindere au folosit chiar si un elicopter care apartine Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), pentru a arata ca nimeni nu scapa. Au fost analizate fapte incepand cu luna ianuarie 2015 si pana in prezent. Lemnul furat din paduri era folosit atat pentru foc, cat si pentru a fi debitat, pentru cherestea. Hotii il taiau si il vindeau mai departe. Pana in prezent, nu s-a calculat suprafata exacta care a fost taiata, insa, pe imaginile filmate din elicopter se poate vedea ca au fost defrisate hectare intregi. Suprafete mari au fost rase de la o parte, fara sa mai fie lasat niciun copac in picioare. „Noi, de ani de zile ne tot plangem ca ceea ce se intampla cu padurile astea nu-i corect. Noi, daca taiem un copac din padurea noastra ne face dosar, pe cand la cei care se imbogatesc peste noapte nu le-a facut nimeni nimic. Trebuia facuta mai demult o astfel de ancheta”, a precizat un localnic din Tibana.

Bilant uimitor: 25 de acuzati, dintre care 14 arestati preventiv

In total, sunt anchetate 25 de persoane in acest dosar. In prima faza, dupa primele descinderi, procurorii au dus la arestare cinci persoane. Judecatoria Iasi a refuzat sa emita mandate de arestare pe numele celor cinci acuzati, respectiv Ioan Onofrei, Constantin Vezeteu, Ioan Opariuc, Neculai Glodeanu si Costica Cioaba. Procurorii nu s-au lasat si au contestat decizia la Tribunal. Judecatorii acestei instante l-au arestat pe Constantin Vezeteu. Ulterior, procurorii au cerut si arestarea lui Mihai Livadaru si au obtinut-o tot la Tribunal. Saptamana trecuta, au avut loc noi perchezitii. „Cu ocazia efectuarii perchezitiilor din data de 04.02.2016, la 11 locatii de pe raza comunei Tibana, au fost ridicate: obiecte si instalatii de taiere material lemnos, înscrisuri si alte documente de interes, suma de 3.085 lei si aproximativ 20 mc de material lemnos în valoare de 7.100 lei. Au fost aduse pentru audieri 12 persoane cu mandate de aducere”, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi.

Vinerea trecuta, procurorii au mai cerut arestarea preventiva pentru inca 12 persoane: Costel Gheorghita Florea, Marian Florea, Gheorghe Dan Florea, Bogdan Vasile Perju, Marius Ionut Perju, Robert Constantin Perju, Nicu Florea, Vasile Guta, Viorel Guta, Neculai Andrei Tudorache, Marius Constantin Petrea, Florin Razvan Petrea. Toti cei mentionati au fost arestati preventiv. Unii dintre ei au contestat decizia la Tribunalul Iasi, insa, ieri, judecatorii le-au respins contestatia. Practic, acum, se afla in arest preventiv 14 persoane acuzate de taiere si sustragere de arbori si instigare la aceste infractiuni. In prezent, anchetatorii se straduiesc sa afle proportiile reale ale prejudiciului creat de acuzatii din acest dosar.

Comentarii
  • sper ca procurorii de la diicot au acelasi nivel de salarizare si dotare ca la dna(sau superior)tinand cont de pericolul mult mai mare la care sunt expusi!

  • Va referiti la procurorii care tin la sertar dosare fierbinti cu numele oamenilor protejati politic care lucreaza sau care au lucrat in institutiile de stat, ca in cazul lui Buiceag si a altora ca el? Faceti referire si la fostul sef de la Politia Rutiera nea Petrica Frunza, un caz deja celebru de protectie din partea Procuraturii?

Adauga un comentariu