International

Nimeni nu se astepta la asa ceva! Bancile pregatesc o lovitura devastatoare

Publicat: 27 iun. 2016
1

HSBC, a patra cea mai mare banca a lumii, renunta deja la necunoscutele City-ului londonez. Si-a planificat sa mute 1.000 de locuri de munca din Londra in Paris daca Brexitul chiar se va intampla. Si celelalte banci mari si-au facut planuri similare. Se estimeaza ca vor fi desfiintate zeci de mii de posturi in Cityul londonez doar in urmatoarele 12 luni. Si tocmai in city se face 10% din PIB-ul Marii Britanii.

Mai grav e ca si companiile din alte sectoare se pregatesc de plecare, mai ales cele din IT care functioneaza pe baza de est-europeni.

Inima financiara a Europei e pregatita de transplant. Intre 50.000 si 70.000 de locuri de munca din City urmeaza sa fie transferate altundeva in urmatorul an, arata cele mai sumbre estimari. Cei mai optimisti vorbesc de o pierdere de 4.000 de posturi. Daca HSBC declara oficial ca pentru inceput va muta o mie de locuri de munca la Paris, pe surse, si JP Morgan, BNP Paribas si Morgan Stanley se pregatesc de plecare. Colosii financiari se bucurau la Londra de sistemul de pasapoarte financiare care le permitea sa opereze in toata Europa daca aveau licenta intr-una din tari. Insa Brexitul scoate Marea Britanie nu doar din UE, ci si din sistemul de pasapoarte.

Jan Randolph, analist IHS Global Insight: „Regimul de reglementare va depinde de zona euro iar City-ul londonez nu va mai avea nicio voce. Am putea pierde anumite drepturi legate de sistemul de pasapoarte prin care se vand produse in euro pe cea mai mare piata de pe continent”.

In City-ul financiar lucreaza mai bine de 400.000 de oameni iar impreuna aduc Marii Britanii mai bine de o zecime din PIB. Acum bancile se reorienteaza spre Dublin, Paris si Frankfurt. Consilierii lui Boris Johnson spun ca bancherii englezi au aptitudini si o experienta greu de gasit altundeva insa marile banci se mutau deja in afara city-ului din cauza costurilor. Acum transferul poate deveni exod.

Aceeasi hemoragie de specialisti are sanse sa se intample si in IT. Din start-upurile europene cu o valoare de peste un miliard de dolari, 40% sunt inregistrate in Marea Britanie. Fiindca nu se stie ce statut vor avea angajatii din Estul Europei de pilda sau ce fel de acces vor avea la piata europeana ori la finantare, companiile din IT se gandesc si ele sa se mute pe continent. Toata economia britanica insa e pusa pe stand-by pana cand Londra negociaza noua relatie cu Bruxellesul.

Jan Randolph, analist IHS Global Insight: „Cred ca blocajul din investitii, inceput in urma cu doua trimestre cand firmele asteptau rezultatul votului, ramane in continuare in picioare. Sunt afectate inclusiv investitiile in imobiliarele de lux”.

Sectoare uriase ale economiei britanice si mii de locuri de munca sunt in pericol, insa pot exista si castigatori. Ungaria vrea sa fie unul dintre ei. Ministrul economiei de la Budapesta pregateste, potrivit Reuters, o strategie pentru a atrage in Ungaria firmele care vor sa plece din Marea Britanie. 

Adauga un comentariu