Local

Nimeni nu se astepta sa se intample asta! Un baraj din Iasi, aproape finalizat, a nenorocit zeci de familii – FOTO, VIDEO

Publicat: 14 iul. 2015

@ Aceste lucrari de protectie au scos par alb mai multor ieseni @ Majoritatea nu sunt lamuriti si nu inteleg de ce nu le explica ce se intampla cu pamantul lor @ Acum terenul pe care il au in proprietate nu poate fi folosit si acest lucru ii nemultumeste

Lucrarile pentru constructia unor acumulari nepermanente pe râurile Bahluet si Probota amonte de localitatea Targu Frumos, au bulversat viata a zeci de sateni din comuna Costesti. Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad este in mijlocul lucrarilor la obiectivul de doua baraje care vor proteja orasul Targu Frumos si comunele din jur de inundatii. Lucrarile au ajuns intr-o faza avansata si cel mai probabil vor fi finalizate in termenul stabilit adica pana la sfarsitul anului.

Cele doua fronturi de barare sunt deja ridicate, iar utilajele firmei care a castigat licitatia lucreaza din plin. Valoarea investitiei este uriasa, adica 231.934.214 lei (circa 5,2 milioane euro), obiectivul fiind finantat de Ministerul Mediului cu fonduri alocate de Guvernul Romaniei si cu ajutorul unor fonduri europene alocate din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin programul operational sectorial pentru mediu in cadrul unei axe prioritare prin intermediul careia se finanteaza lucrarile de protejare a localitatilor impotriva inundatiilor. Dupa finalizarea celor doua baraje vor rezulta doua acumulari nepermanente pe râurile Bahluet si Probota, care vor avea rolul sa atenueze unda de viitura în albia majora a celor doua râuri. Suplimentar, pentru protectia satului Costesti, se va realiza un dig de protectie. Constructiile hidrotehnice vor fi prevazute cu sisteme de reglare a volumului de apa din cele doua acumulari, dar si al debitului din aval al celor doua rauri Probota si Bahluet. Este vorba despre descarcatoare de ape mari, turnuri de manevra si golire fund.

Satenii vor pamantul inapoi sau despagubiri

Pentru ca lucrarile sa se desfasoare conform proiectului, mai multi sateni au fost expropriati, iar acest lucru a declansat un intreg lant de nemultumiri. „Am fost anuntati ca pe pamantul pe care il detinem se va construi un baraj de protectie. Eu am in proprietate, mostenire de la parinti, aproape doua hectare in acea zona. Eu nu vreau sa il dau, tin la pamant, mai ales ca bunicul meu a luptat in razboi, apoi tata, pentru pamanturile astea. Nu mi-a explicat nimeni de ce este nevoie sa mi se ia pamantul si nici daca voi primi altul in loc sau altceva. Nu stiu cat valoreaza pentru ca nu m-am gandit niciodata sa il vand, mai ales ca este foarte aproape de casa. Pana acum l-am avut dat in arenda, dar de cand au inceput lucrarile nu l-am mai putut folosi in niciun fel. Eu nu sunt de acord cu toate astea, dar nu am cui sa spun”, declara Marioara Domniteanu, localnica. Chiar daca constructia acumularilor nepermanente vor proteja de inundatii zeci de hectare de teren, locuinte si sere, pentru o parte din satenii din Costesti, acestea par a fi folositoare. Tot ce vor ei este sa primeasca pamanul inapoi.

„M-au anuntat de pe la Primarie ca se lucreaza pe pamantul meu. Nici nu stiu ce se face acolo, un baraj ceva. Mi-au luat pamantul si mi-au spus ca o sa primesc ceva in schimb, dar nu stiu cand”, sustine Clara Iancu, o batrana in varsta de 87 de ani care nu are prea mari sperante in legatura cu terenul pe care l-a detinut pana nu demult. Peste patruzeci de familii din Costesti asteapta sa primeasca despagubiri pentru terenul lor. Pana acum fondul de expropriere ar fi de 3.000 de lei pe hectar, o suma care ii nemultumeste pe sateni. Primaria comunei Costesti a demarat procedurile pentru realizarea unui plan de parcelare, acesta fiind singurul de pe urma caruia satenii pot primi despagubiri. Nimeni nu poate spune exact cand vor fi despagubiti acesti oameni, dar toti spera ca banii primiti in schimbul pamantului sa-i multumeasca.

Adauga un comentariu