Local

Niste constructii impresionante vor proteja Iasul de inundatii. Lucrarile au fost receptionate ieri – FOTO

Publicat: 16 dec. 2014

@ Investitia a fost finantata din fonduri europene si a costat circa 10 milioane euro

Ieri Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad a finalizat lucrarile la obiectivul de investitii „Poldere pe raul Bahlui aval si amonte de localitatea Podu Iloaiei„. Astfel s-au realizat doua poldere construite sub forma unor incinte indiguite care au rolul de a proteja de inundatii orasul Podu Iloaiei si municipiul Iasi.

Realizarea celor doua poldere amplasate pe raul Bahlui in zona orasului Podul Iloaiei ofera posibilitatea utilizarii mai eficiente a campiei inundabile situata in amonte de orasul Iasi prin preluarea, retinerea si evacuarea dirijata a debitelor mari de apa.

Cele doua poldere vor putea prelua 3,2 milioane de mc, polder aval, respectiv 10,3 milioane de mc, polder amonte. Astfel cele doua poldere vor scoate de sub efectul viiturilor 15.000 de locuitori si 5.000 de locuinte din municipiul Iasi si orasul Podu Iloaiei.

Lucrarile realizate pe raul Bahlui se incadreaza in schema generala de protejare impotriva inundatiilor la nivelul bazinului hidrografic Prut-Barlad si vor reduce semnificativ riscul de producere a inundatiilor in judetul Iasi, asigurand astfel protejarea locuitorilor si activitatilor economice. Totodata vor fi create conditii favorabile pentru dezvoltarea durabila a asezarilor din zona anterior expusa la inundatii. „Sunt bucuros ca am ajuns la finalizarea acestui proiect foarte important. In ce priveste raul Bahlui, vom avea un bazin echipat la nivelul secolului XXI in vederea anticiparii unei viituri. Este o mare oportunitate sa particip la acest proiect si imi doresc sa nu fie nevoie sa il folosim, dar pentru generatiile viitoare va ramane un element de stabilitate”, a declarat Dan Carlan, prefectul judetului Iasi.

Obiectivul de investitii „Poldere pe raul Bahlui aval si amonte de localitatea Podu Iloaiei”, cu o valoare de 44.082.891 lei, a fost finalizat la data de 3 decembrie 2014, lucrarile constructiei fiind realizate de firmele SC Lescaci Com SRL si SC Socot SA.

Investitia finalizata face parte din proiectul „Lucrari pentru reducerea riscului de inundatii in bazinul hidrografic Prut-Barlad„, cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin POS Mediu, AXA PRIORITARA 5.

Comentarii
  • PÓLDER, poldere, s. n. Nume dat în Olanda unei porțiuni joase de uscat smulsă mării sau unui lac maritim prin îndiguire și drenare. –

Adauga un comentariu