Actualitate

Niste judecatori il ajuta pe Fenechiu sa scape. Iata ce decizii au luat

Publicat: 28 sept. 2014
1

@ Nu s-a facut niciun progres pentru recuperarea prejudiciului din dosarul Transformatorul in valoare totala de 58 miliarde lei vechi @ Cu toate acestea niste magistrati din Bacau au luat recent o decizie care-l ajuta foarte mult pe Relu Fenechiu

Cum este posibil asa ceva? Au trecut aproape 8 luni de cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea lui Fenechiu si a complicilor sai, precum si recuperarea prejudiciului adus statului prin activitatea infractionala si cu toate acestea nu s-a recuperat niciun leu. Pe langa faptul ca nu s-a recuperat niciun leu din suma totala de 58 de miliarde lei vechi stabilita prin sentinta Inaltei Curti, s-a ajuns in situatia ca unii judecatori din Bacau sa ia unele decizii care-l ajuta pe Fenechiu sa obtina o „pedeapsa” mai usoara cel putin din punct de vedere financiar. Astfel, Fenechiu a deschis la Tribunalul Bacau o serie de procese civile prin care urmareste prin tot felul de chichite juridice sa diminueze mult prejudiciul. Tastarea unor comenzi de cautare pe portalul instantei bacauane are ca rezultat identificarea a unor actiuni deschise in justitie prin care Fenechiu vrea sa scape de rambursarea banilor. Procesele trebuie inregistrate la Tribunalul Bacau, deoarece societatea prejudiciata in „dosarul Transformatorul„, Servicii Energetice Moldova are sediul in acest oras. Prin urmare, dupa executarea silita a lui Fenechiu, a complicilor sai si a firmelor acestora (Fene Grup SA, devenita SC Engeko SA, La Rocca SRL, Tehnorom SRL) ar trebui recuperata suma de 58 miliarde lei vechi si varsata in contul societatii Servicii Energetice Moldova. Dar societatea de stat a intrat in insolventa, iar acum in actiunile din justitie este reprezentata de lichidator, firma Sierra Quadrant SPRL.

Citeste si: Aceasta alegere i-a distrus viata lui Fenechiu! Secretul care il putea scapa de puscarie!

El (Fenechiu – n.r.) sustine in actiunile deschise in justitie ca a fost pedepsit de doua ori. Adica, a fost condamnat sa ramburseze prejudiciul de 58 miliarde lei vechi si i-au fost luate si transformatoarele. A solicitat intr-unul din dosare sa i se dea macar transformatoarele inapoi. Recent a cerut efectuarea unor expertize sa se vada ce transformatoare mai sunt in depozite si la ce suma pot fi evaluate si i s-au aprobat. Avem si noi un expert, are si el un expert„, a spus Dan Saveliuc, reprezentantul lichidatorului.

Prin urmare, in ultima perioada in cadrul proceselor mentionate mai sus judecatorii au luat unele decizii care-l ajuta deocamdata pe Fenechiu in eforturile pe care le face sa diminueze prejudiciul. „Se face si o expertiza contabila, si o expertiza tehnica. Probabil Fenechiu urmareste sa diminueze mult prejudiciul”, crede Dan Para, fostul director al Servicii Energetice Moldova.

Magistratii i-au oferit sprijin

Asta nu este tot. Intr-unul dintre dosarele respective, in cel cu numarul 910/110/2014, magistratii bacauani au stabilit o taxa de timbru care poate fi destul de mare avand in vedere ca prejudiciul disputat este de 58 miliarde lei vechi dupa cum au dispus magistratii Inaltei Curti. Potrivit OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, in functie de modul in care a fost formulata actiunea de Relu Fenechiu, taxa stabilita de instanta poate sa ajunga si la cateva miliarde lei. Aceasta poata sa ajunga si la un procent de 20 la suta din suma care se disputa in justitie.

Citeste si: Dezvaluiri fierbinti din spatele gratiilor! Scandal incredibil intre Fenechiu si Prisacaru!

Avand in vedere ca s-a stabilit o taxa judiciara de timbru mare, Fenechiu a depus o cerere de ajutor judiciar si i s-a aprobat. Magistratii bacauani au aprobat ca Fenechiu sa plateasca taxa judiciara de timbru in 6 rate lunare. Prin urmare, in conditiile in care statul roman si societatea Servicii Energetice Moldova nu au recuperat niciun leu din prejudiciul stabilit de Inalta Curte, magistratii din Bacau dau dovada de clementa si dau decizii care il ajuta mult pe Fenechiu. Potrivit lichidatorului, recuperarea prejudiciului sta pe loc din cauza acestor procese. Sa intelegem ca daca Fenechiu va mai gasi chichite juridice si va deschide cate un proces civil in fiecare luna, prejudiciul in dosarul Transformatorul ar fi recuperat la Pastele Cailor sau niciodata? De ce au mai sechestrat procurorii DNA si judecatorii averile lui Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu, Bogdan Damian, Petru Andronache, Ion Marghidan, Ioan Turbatu daca executarea silita a vinovatilor nici macar nu a demarat. Cat timp va mai face justitia din Moldova jocurile lui Relu Fenechiu?

Mai trebuie precizat ca in aceasta perioada societatea Servicii Energetice Moldova chiar are nevoie disperata de bani, deoarece are salarii neachitate catre sutele de muncitori de zeci de miliarde. Reamintim ca Fenechiu si complicii sai, Bogdan Damian, Ion Marghidan, Ioan Turbatu si Petru Andronache, au fost condamnati definitiv de Inalta Curte la data de 30 ianuarie anul acesta. In ceea ce priveste prejudiciul, judecatorii au stabilit ca cea mai mare parte a sumei sa fie recuperata de la fratii Fenechiu, in timp ce fostii directori de la SISE vor achita doar o parte.

Comentarii
Adauga un comentariu