National

Nitu: Nu sunt probleme in cazul interceptarilor, va asigur ca ele sunt folosite la nivel national

Publicat: 06 feb. 2014
1

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, astazi, ca actualul Cod de procedura penala nu impiedica interceptarile si acestea sunt folosite la nivel national, precizand ca in afara acestora sunt si multe alte necorelari, pe care magistratii le doresc clarificate cat mai urgent.

Tiberiu Nitu a spus, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, inaintea sedintei Plenului, ca, in numele procurorilor, si-ar fi dorit ca in proiectul de ordonanta de urgenta aprobat miercuri de Guvern, sa fie cuprinse mai multe dispozitii.

Citeste si: A fost modificat Codul de Procedura Penala prin OUG. Nu si prevederile referitoare la interceptari

„Cele doua coduri sunt perfectibile. In ceea ce priveste caracterul de urgenta, admit ca noi, procurorii, avem un temperament mai pragmatic si ne-am fi dorit ca de urgenta sa fie mai multe dispozitii cuprinse in proiectul de ordonanta de urgenta ce a fost aprobat ieri (miercuri – n.r.)”, a adaugat Nitu, potrivit agentiei de stiri Mediafax.

Procurorul general al Romaniei a mai spus ca ceea ce a fost postat pe site-ul CSM ca fiind vointa Plenului sunt dispozitii pe care magistratii le-am fi dorit cuprinse in Ordonanta de Urgenta.

Tiberiu Nitu a sustinut ca actualul Cod de procedura penala nu impiedica interceptarile, dar in afara de aceste interceptari, sunt si multe alte necorelari, pe care magistratii le doresc rezolvate urgent.

„In materia interceptarilor, din punctul nostru de vedere, in prezent nu sunt probleme de niciun fel, se pot rezolva. Ca pot fi facute clarificari, asta e altceva”, a completat procurorul sef al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Citeste si: Judecator, despre interceptari: Si pe vechiul cod puteam sa va pun camere in casa

Una dintre modificarile la Codul de procedura penala aprobate miercuri de Executiv se refera la articolul 138 din Codul de procedura penala, in care ar urma sa fie introdus un nou alineat, respectiv acela ca „metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun si in cazul in care urmarirea penala este inceputa potrivit art. 305 alin. (1)”. Articolul 305 face referire, in alineatul 1, la inceperea urmariririi penale in rem: „Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si se constata ca nu exista vreunul dintre cazurile care impiedica exercitarea actiunii penale prevazute la art. 16 alin. (1), organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta”.

Referitor la acest articol din proiectul de act normativ, Nitu a spus ca acesta „era in propuneri, dar pentru a face clarificari, nu pentru ca ceea ce exista acum nu poate fi pus in aplicare”.

„Intre a fi inaplicabil si a fi neclar sau interpretabil este o mare diferenta. Sistemul poate functiona, actualele dispozitii, daca sunt interpretate in sens constructiv, in sensul de a produce efecte juridice si de buna-credinta, pot fi folosite”, a spus procurorul general al Romaniei.

Nitu a adaugat ca dispozitiile pot fi clarificate, ceea ce nu inseamna ca in prezent nu pot fi folosite aceste instrumente, de catre procurori.

„Le putem folosi si va asigur ca, cred, la nivel national sunt si folosite”, a conchis Tiberiu Nitu.

Adauga un comentariu