Boli si tratamente

Nivel crescut de hemoglobina: cauze

Publicat: 07 iun. 2021
hemoglobina
Testul hemoglobinei se efectuează prin test de sânge în laborator.

Hemoglobina este o proteină care se găsește în interiorul celulelor roșii din sânge, care sunt ele însele produse în măduva osoasă. Este responsabila pentru culoarea roșie a sângelui. După degradarea globulelor roșii, o parte a hemoglobinei va fi transformată prin mai multe reacții în bilirubină, un compus care conferă urinei culoarea galbenă și stercobilină care conferă scaunelor culoarea maro.

Rolul hemoglobinei

Funcția sa principală este de a transporta oxigenul din plămâni către organe, mușchi și toate țesuturile prin circulația arterială. După livrarea oxigenului în țesuturi, acesta se întoarce în plămâni, transportând dioxidul de carbon din corp, de exemplu, și preia oxigen din nou pentru a asigura ciclul de respirație celulară.

Normele de hemoglobină

Cantitatea de hemoglobină normală este cuprinsă între 13 și 18 grame pe decilitru de sânge la bărbați, între 12 și 16 grame la femei.

Tipuri de hemoglobină

Hemoglobina A1

Hemoglobina există în mai multe forme, în special hemoglobina A1, care reprezintă 98% din hemoglobina unui individ normal.

Hemoglobina fetală

La făt, există hemoglobina F (pentru făt), care persistă după naștere și este înlocuită treptat de hemoglobină A1 în lunile următoare.

Hemoglobina S

Unele hemoglobine, cum ar fi hemoglobina S care provoacă anemie cu celule secera, sunt asociate cu boli genetice numite hemoglobinopatii.

Testul hemoglobinei

Testul hemoglobinei se efectuează prin test de sânge în laborator. Abrevierea Hb este frecvent utilizată pentru a o indica.

Nivel crescut de hemoglobina

Nivelurile crescute de hemoglobină pot fi observate la persoanele care trăiesc la altitudini mari, unde oxigenul este rar, sau la fumători. Alte afecțiuni mai puțin frecvente determină niveluri ridicate de hemoglobină, cum ar fi boli pulmonare cronice cu insuficiență respiratorie sau producția excesivă de către măduva osoasă numită policitemia vera. Rețineți că abuzul de EPO (eritropoietină) de către sportivi de nivel înalt poate fi, de asemenea, cauza.

Adauga un comentariu