Actualitate

Nivel mediu si la subiectele de la geografie si istorie

Publicat: 08 feb. 2008
1

• Varianta de subiect cu numarul 63 extrasa atat la geografie, cat si la istorie, a fost de dificultate medie la sesiunea speciala a testelor nationale • Din totalul de 1419 candidati inscrisi la ultima proba, au absentat 128

Ultima proba din cadrul sesiunii speciale a testelor nationale nu a pus mari dificultati elevilor. Varianta de subiect cu numarul 63 extrasa atat la geografie, cat si la istorie, a fost de dificultate medie. „Varianta extrasa contine subiecte de dificultate medie si vizeaza in cea mai mare parte unitati de invatare agreate de elevi. Tipologia itemilor permite abordarea acestora de catre toti elevii, dar si departajarea lor. Astfel, la subiectul unu, jumatate din intrebari sunt de cultura generala, iar jumatate prezinta un grad mai mare de dificultate. Subiectele II, III si IV sunt de sinteza, iar subiectul V este cel mai abordabil. Subiectul VI, in general agreat de elevi, se refera la identificarea pe harta muta (alba) a unor unitati de relief, 5 rauri si 5 orase resedinta de judet”, a declarat ieri Liliana Stratulat, inspector de geografie in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi.

Aceeasi situatie s-a regasit si in cadrul subiectelor pe care elevii care au ales istoria romanilor le-au avut de rezolvat. „Nivelul de dificultate al variantei extrase este mediu. Subiectele au respectat continuturile din programa de testare nationala si au acoperit aspecte ce tin de epocile antica, medie, moderna si contemporana si cuprind itemi de departajare. Subiectul intai este de tip grila si ar determina promovarea candidatului deoarece este notat cu 40 de puncte, al doilea solicita elevul sa selecteze dintr-o lista de termeni pe aceia pe care ii considera corecti pentru a completa o informatie sau un enunt istoric, iar la al treilea elevul trebuia sa fie atent la sursa istorica, sa identifice din text o anumita actiune istorica si sa o transcrie pe foaia de examen. Ultimul subiect solicita realizarea unui eseu”, a spus ieri Lacramioara Iordachescu, inspector de istorie in cadrul ISJ Iasi. Prezenta elevilor la aceasta ultima proba a fost cea mai scazuta dintre toate celelalte de pana acum. Astfel, din 1419 candidati inscrisi, au absentat in total 128 de elevi, din care 94 la geografie.

Adauga un comentariu