Stiri medicale

Nivel ridicat de contaminare SARS-CoV-2 în toaletele pacienților

Publicat: 24 sept. 2020
sars cov2
Cercetătorii au raportat încărcături virale mari cu SARS-CoV-2 în toaletele pacienților cu Covid-19

Privind datelor existente, cercetătorii au raportat încărcături virale mari cu SARS-CoV-2 în toaletele pacienților cu Covid-19, în băi și în holurile publice ale unităților de asistență medicală. Mai multe studii relevă că virusul ar putea fi transmis și prin picături microscopice, capabile să plutească în aer timp de câteva ore din cauza ușurinței lor.

Se stie că Covid-19 se transmite prin secreții contaminate din gură sau nas. De aici și nevoia de a purta o mască de protecție și de a respecta distanțarea socială. Dar asta nu este tot. Mai multe studii relevă că virusul ar putea fi transmis și prin picături microscopice, capabile să plutească în aer timp de câteva ore din cauza ușurinței lor.

Potrivit rezultatelor unui studiu prezentat săptămâna aceasta, aerul din jurul pacienților cu Covid-19, precum și toaletele acestora, lucrătorii din domeniul sănătății și spațiile publice din spitale au niveluri semnificative de contaminare cu SARS-CoV2. Această cercetare a fost efectuată de Dr. Gabriel Birgand, de la Centrul Hospitalier Universitar de Nantes, Franța, și colegii săi.

Nivel ridicat de contaminare cu SARS-CoV-2 în toalete

În acest studiu, autorii au analizat dovezile actuale privind contaminarea aerului cu SARS-CoV-2 in spital, încărcătura virală și dimensiunea particulelor, precum și factorii asociați cu contaminarea. Pentru a face acest lucru, au căutat în bazele de date MEDLINE, Embase, Web of Science, articole originale în limba engleză care detaliază contaminarea aerului de către COVID-19 în spitale timp de câteva luni, între 1 decembrie 2019 și 21 decembrie 2019, potrivit Sante Magazine.

Astfel, din 2.034 de înregistrări identificate, 17 articole au fost considerate eligibile și incluse în revizuirea științifică. Rezultat? 27,5% din aerul preluat din mediul înconjurător al pacienților din apropiere a fost pozitiv pentru SARS-CoV-2 ARN, fără nicio diferență între parametri. Doar 1,5% din probele din aer aflate la 1 metru de pacient au fost pozitive pentru SARS-CoV-2 și doar 4 din 67 (sau 6) din probele de la 1 la 5 metri distanță.

Rata de pozitivitate a fost de 23,8% în toaletele pacienților

Alte rezultate sunt mai îngrijorătoare. De exemplu, rata de pozitivitate a fost de 23,8% în toaletele pacienților, 9,5% în zonele clinice, 12,4% în zonele rezervate îngrijitorilor. Rata a ajuns la 34,1% în spațiile publice. Concentrațiile medii de ARN SARS-CoV-2 s-au dovedit a fi de 10 ori mai mari în toaletele pacienților decât în ​​camerele pacienților.

În plus, cercetătorii au efectuat și 78 de culturi virale, au descoperit că 4% au reușit să se reproducă.

„În spital, aerul de lângă pacienții cu COVID-19 este frecvent contaminat cu ARN SARS-CoV-2, totuși cu dovezi slabe ale infectivității acestuia – ceea ce înseamnă că am detectat ARN virale, dar cand s-a încercat creșterea acestor probe, au existat puține dovezi ale unui virus viabil. S-au găsit încărcături virale mari în toalete, băi, în apropierea lucrătorilor din domeniul sănătății și în holurile publice, ceea ce înseamnă că aceste zone necesită respectarea puternică a măsurilor de curățenie și a echipamentelor de protecție individuală”, notează autorii acestui studiu.

Adauga un comentariu