News Flash:

Nivelul datoriilor pe care farmaciile le au de recuperat a ajuns la aproximativ 45 de miliarde lei

3 Iulie 2001
581 Vizualizari | 0 Comentarii
Farmacistii nu mai cred in promisiuni

•Colegiul Farmacistilor nu poate accepta propunerea CJAS de incheiere a contractelor de finantare cu stabilirea nivelului de creditare pe care-l poate suporta fiecare farmacie •Aproape 100 de farmacii nici nu au vrut sa auda de asa ceva •Adunarea generala a farmacistilor urmeaza sa stabileasca modul de actiune pe viitor, nemaiputandu-se accepta decontarea incompleta a sumelor cheltuite pentru gratuitati •In timp ce factorii de decizie incearca rezolvarea problemei, asiguratii sunt purtati din farmacie in farmacie pentru a putea cumpara medicamentele compensate si gratuite la care au dreptul si de care au nevoie
Nici dupa un an de la aparitia primelor probleme legate de decontarea sumelor cheltuite de farmacii pentru medicamentele compensate si gratuite, nu se contureaza nici o solutie viabila pentru iesirea din impas. Daca in contractele de finantare era prevazut un plafon maximal de noua miliarde lei lunar, sume ce pot fi acordate conform normelor de functionare a activitatii casei de asigurari, depasirile, in ultimele luni, au variat de la sase la noua miliarde lei. In general, media cheltuielilor cu acest tip de medicamente, pentru lunile de vara, este de 10-12 miliarde lei lunar. Aceste cresteri spectaculoase (n.r. - in februarie 2000 s-au eliberat retete in valoare de 7,41 miliarde lei, iar in februarie 2001 suma a atins 15,37 miliarde lei) ale volumului de medicamente gratuite si compensate vandute nu pot fi acoperite de fondurile de care a dispus CJAS in cursul acestui an. Din aceste motive, datoriile acumulate, reprezentand diferenta intre plafonul decontat de casa si valoarea medicamentelor eliberate efectiv, au depasit 45 de miliarde lei. In continuare, asiguratii sunt plimbati prin tot orasul, in speranta ca vreo farmacie de la periferie nu a epuizat fondurile alocate. Este o situatie de-a dreptul penibila la un moment dat si indeajuns de tragica pentru unii din bolnavi care cu greu se pot misca de la o farmacie la alta pentru a cauta medicamentele de care au nevoie.
Desi s-a incercat gasirea unei solutii pentru iesirea din criza, nu s-a facut nimic concret, toate propunerile dovedindu-se neviabile. Conducerea CJAS a propus la un moment dat incheierea contractelor de finantare numai cu acele farmacii care pot elibera astfel de retete chiar daca, deocamdata, nu li se poate deconta lunar toata suma cheltuita. Era vorba de stabilirea nivelului de creditare pe care-l poate suporta fiecare farmacie, sperandu-se obtinerea de fonduri suplimentare in urma rectificarii de buget. Aceasta solutie nu a putut fi acceptata de farmacisti. "In cadrul adunarii generale a farmacistilor s-a discutat aceasta propunere a casei, dar aproape 100 dintre farmacii s-au opus deoarece nu exista baza legala si nici certitudinea recuperarii diferentelor de bani. Acum nimeni nu ne-a putut spune cand vom primi diferenta de bani pentru lunile trecute, depozitele refuza sa ne mai aprovizioneze pe credit si am ajuns intr-o situatie foarte dificila. In cursul acestei seri vom discuta din nou si vom decide modalitatea de actiune pe viitor, deoarece pana acum ni s-a promis o solutie dar nu s-a facut nimic concret", a precizat Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor.
La randul ei, conducerea CJAS incearca sa gaseasca o alta modalitate de lucru pentru a rezolva criza medicamentelor care poate duce la o noua blocada a farmaciilor. "Vom cauta o alta varianta de iesire din impas, de comun acord cu Colegiul Farmacistilor. Varianta incheierii de contracte cu acceptarea creditarii nu a fost viabila si s-a renuntat la ea deoarece ar fi contravenit legilor in vigoare", a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul general al CJAS.
In timp ce factorii de decizie incearca rezolvarea problemei, asiguratii sunt purtati din farmacie in farmacie pentru a putea cumpara medicamentele compensate si gratuite la care au dreptul si de care au nevoie. Poate nu se ajungea in aceasta situatie daca responsabilii de la Bucuresti ai casei de asigurari acordau Iasului bugetul solicitat, nu cu aproape 500 de miliarde mai putin decat strictul necesar pentru supravietuire.
Cristian DONOSE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1467 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012641 (s)