Educatie intima

Nivelul de testosteron al unui barbat poate depinde de locul in care si-a petrecut copilaria

Publicat: 02 iul. 2018

Un nou studiu arata ca nivelul de testosteron nu este determinat de factori ereditari sau de rasa, asa cum se crede de multe ori, ci de locul in care a trait in copilarie. Cercetatorii de la Durham University din Anglia au comparat diferite grupuri de barbati in functie de locul in care si-au petrecut copilaria – in Bangladesh sau in Londra – si in functie de stramosii lor, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

Rezultatele lor, publicate recent in jurnalul Nature Ecology & Evolution, arata ca mediul copilului a fost un factor mai important in determinarea multor aspecte, precum nivelul de testosteron, inaltimea si varsta la care au ajuns la pubertate.

Cercetatorii au comparat cinci grupuri de barbati: cei nascuti in Bangladesh care inca traiesc acolo, cei nascuti in Bangladesh care s-au mutat la Londra cand erau copii, barbati nascuti in Bangladesh care s-au mutat in Londra ca adulti, barbati nascuti in Marea Britanie ai caror parinti au emigrat acolo din Bangladesh si barbati care au fost nascuti in Marea Britanie si care au stramosi europeni.

Studiul a scos la iveala unele diferente importante intre populatii. Cei nascuti ori in Marea Britanie ori Bangladesh, dar care au fost crescuti in Marea Britanie, pareau sa aiba un nivel de testosteron apropiat si, de asemenea, inaltimea si varsta la care au atins pubertatea era asemanatoare. Barbatii nascuti si crescuti in Bangladesh – inclusiv cei care s-au mutat in Marea Britanie ca adulti – au atins pubertatea mai tarziu, erau mai scunzi si aveau un nivel de testosteron mai scazut decat cei din prima categorie.
Adauga un comentariu