Boli si tratamente

Nodulii tiroidieni, simptome si tratament

Publicat: 21 ian. 2011

Nodulii tiroidieni sunt anomalii structurale ale tiroidei, identificati fie prin palpare fie in cadrul unei ecografii tiroidiene.

Potrivit medicilor, ecografic, nodulii de dimensiuni variate pot fi identificati chiar la o persoana din doua, mai ales in zonele cu deficit de iod. Nodulii tiroidieni sunt mai frecventi la femei si numarul lor creste cu varsta.

O parte din noduli pot secreta hormoni tiroidieni in cantitate excesiva, determinand hipertiroidie. Acesti noduli nu sunt aproape niciodata cancerosi si pot fi tratati ca orice alta forma de hipertiroidie.

Cauze

Cauzele exacte nu sunt cunoscute, dar se stie ca persoanele expuse radiatiilor au un risc mai mare de a dezvolta noduli. De asemenea, specialistii sustin ca afectiunea se transmite genetic, iar o alta cauza este tiroidita autoimuna sau Hashimoto.

Simptome
Majoritatea nodulilor sunt asimptomatici si nesesizabili. Sunt descoperiti adesea la un examen de rutina. Daca este un nodul mare, acesta poate fi palpat sau se poate observa o crestere in volum a gatului. In cazuri rare se pot resimti:
durere la nivelul gatului;
dificultate la inghitire;
dificultate la respirat;
nervozitate, tahicardie, transpiratii, scadere in greutate sau alte simptome de hipertiroidism;
astenie sau depresie, probleme de memorie, constipatie, piele uscata, senzatie de frig

Tratament
Nodulii trebuie urmariti periodic prin ecografie tiroidiana si prin analize de sange. In cazurile in care functia tiroidiana este diminuata, se recomanda tratament cu hormoni tiroidieni, cu ajustarea dozelor pentru normalizarea nivelurilor hormonale.

Potrivit statisticilor, 5% din nodulii tiroidieni sunt maligni. In cazuri grave este necesara punctie biopsie tiroidiana. Prin aceasta procedura se scot cateva celule din tiroida folosind un ac similar cu cel pentru injectii intravenoase si se pot examina la microscop. Daca se confirma un proces malign, tratamentul este chirurgical, cu excizia tiroidei, urmata sau nu de tratament cu iod radioactiv.

Citeste si

Hipotiroidia, cauze si tratamentloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit