Eveniment-Social

Noi descoperiri arheologice in centrul Iasului – FOTO

Publicat: 22 aug. 2013

@ In aceste zile, dupa demararea unor lucrari ce vizeaza reteaua de utilitati din zona Bulevardului Stefan cel Mare, au fost scoase la iveala o serie de vestigii arheologice importante @ Acestea provin din secolul al XIX-lea

Centrul Iasului
ascunde, inca, multe surprize. Lucrarile ce se desfasoara in aceste zile la reteaua de termoficare, in fata Palatului Roznovanu, au scos la iveala vestigii ce atesta ca, in urma cu aproximativ 150 de ani, aici se derula o activitate comerciala intensa.

„Ce s-a gasit acum reprezinta vechi pravalii ale Iasului din secolul al XIX-lea, aflate in case boieresti. Acest lucru ne arata faptul ca modul in care era organizat orasul atunci era complet diferit de gandirea urbanistica a ultimilor 50 de ani”, au precizat surse din cadrul municipalitatii. Totusi, abia dupa ce vor interveni specialisti din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi, se va putea stabili cu exactitate despre ce este vorba. Lucrarile se vor extinde pe intreaga zona a Esplanadei din fata Teatrului National V. Alecsandri.

De altfel, lucrarile de pe santierele din oras au scos la iveala o serie de vestigii din istoria Iasului. Pe santierul de la pasajul subteran Mihai Eminescu din Fundatie au fost descoperite ruinele Casei Walter, imobil ridicat la jumatatea secolului al XIX-lea, dar si beciurile ce au apartinut Jockey Club, un imobil ridicat in 1804 si daramat la 1961, pe locul caruia s-a construit actuala Casa de Cultura a Studentilor (CCS). De asemenea, in timpul lucrarilor de reamenajare a albiei Bahluiului, au fost gasite sabii vechi de un secol si jumatate.

Comentarii
  • Astea sunt ramasite ale beciurilor magazinelor evreilor.Poate se mai gasesc niste aurarii ascunse de evrei. Asta cauta cei de azi.

Adauga un comentariu