National

Noi detalii despre AFACEREA NANA. Vezi unde au ajuns banii presedintelui Basescu

Publicat: 27 iul. 2014
1

Dupa ce au lichidat afacerea Nana, italienii de la Berfige SRL sunt de negasit. Sediul social are lacatul pus, notarii care le ordonau actele sunt acoperiti de secret. Doar contabila firmei a avut legaturi, si acelea doar telefonice, cu misteriosii investitori.

Fiscul are ochii inchisi pentru o firma aflata in inactivitate. Parlamentul care i-a convocat la audieri la Comisia Nana nu a avut succes, nu a stiut la ce usa sa-si infiga invitatia. Asadar, investitorii pareau scufundati in neant dar cu buzunarele pline de banii luati de la familia Basescu. Parchetul investigheaza si el neregulile de la Nana, dar urmareste firul de ancheta trimis de Corpul de Control al Guvernului privind doar retrocedarea terenurilor.

Citeste si Traian Basescu: Voiculescu e vai de steaua lui, pusese ochii pe terenurile mele

Cheia afacerii este insa la italienii disparuti. Ei stiu cine le-a dat banii, cat au incasat real, cine i-a ajutat sa comaseze in timp record 291 de hectare de teren agricol. Fara ei filmul oricarei anchete se rupe. Si hotul neprins devine negustor cinstit. Mai norocosi am fost noi. Un cititor al Jurnalului National ne-a indicat o adresa. Si de aici a fost destul de usor sa dam de urma familiei Bertola investitorii de succes care si-au trecut in palmares o afacere de milioane chiar cu presedintele Romaniei.

I-am gasit in Monaco
Acolo, in paradisul miliardarilor afacerile imobiliare, invart sume astronomice. Cei care umblau deunazi prin noroaiele de la Nana si beau aldamasul cu taranii improprietariti dubios de un primar cercetat si el penal se invart acum prin resedinte mirobolante bandu-si cafeaua si depanand amintiri din zilele frumoase din Romania.

In editia de vineri, Jurnalul National ridica o serie de suspiciuni privind tranzactia de la Nana si asemanarile dintre acestea si o operatiune de albire de bani. Pana acum nu am primit vreun raspuns sau reactie oficiala. Continuam sa oferim autoritatilor care se ocupa de subiect noi informatii legate de acest caz aflat in atentia moderata a Parchetului si mai mult a jurnalistilor de investigatii.

Firma Berfige SRL de la care Ioana Basescu a achizitionat terenurile de la Nana a fost infiintata pe 23 iulie 2009 iar pe 6 august 2009 incepea achizitia masiva de terenuri la Nana. Firma are ca obiect de activitate cumpararea de bunuri imobiliare in nume propriu.

O ancheta a Jurnalului National arata ca la momentul achizitiei terenurilor, Berfige avea sediul in Str. Soldat Tina Petre, nr. 4, Bl. 30, sc. A, et. 3, ap. 21, Sector 3 si un capital de 200 de lei. In acte, Berfige are ca unic asociat pe Mara Bertola, cetatean italian, rezident in Monaco, la adresa Avenuee Crovetto, nr. 9.

Citeste si ANCHETA EXTINSA in dosarul terenului BASESCU

O coincidenta imobiliara: la aceeasi adresa din Monaco era domiciliat canadianul Boszormeny Zoltan, o mai veche cunostinta a familiei Basescu. In 2002, Boszormeny Zoltan devenise actionar la Luxten Lighting Company SRL, o firma apropiata a liderilor PD-L. La Luxten Lighting Elena Basescu a fost consilier inainte de a deveni europarlamentar.

Afaceri de familie
Mara Bertola a administrat Berfige alaturi de tatal sau Fioravante Bertola, cel care a semnat contractul cu Ioana Basescu si mama sa Gemma Rettagliata. Notarul Berfige duce si el catre familia mult mai celebra care a ajuns destinatarul final al fermei. Liuba Alexandrescu este notarul care a parafat multe dintre achizitiile pe care le-a facut firma Berfige SRL pentru a comasa terenurile cumparate in anul 2009 la Nana. Semnatura doamnei notar ar fi trebuit sa fie o garantie pentru legalitatea acestor vanzari-cumparari.

Aceeasi Liuba Alexandrescu a fost arestata in dosarul fraudelor bancare mamut in care apar Vasile Crestin, Marius Locic, dar si Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Basescu. Cuscrul Bebe Ionescu detine o casa la Monaco si este unul dintre membrii de baza a grupului Monaco.

Berfige a fost desfiintata
Ultimele informatii prezentate de ANAF Comisiei Nana despre Berfige SRL aratau ca familia Basescu a cumparat terenurile de la o firma fantoma. Berfige nu are sediu social sau reprezentant legal si a cerut lichidarea firmei in data de 17 aprilie 2014. La momentul vanzarii terenurilor, Berfige figura in Registrul Contribuabililor Inactivi. De abia in urma scandalului din presa si a reclamatiei parlamentarilor din Comisia Nana, Berfige a platit toate contributiile catre ANAF si a cerut sa redevina activa, la data de 07 aprilie 2014. Inspectorii ANAF sustin ca au intampinat mari probleme in a afla toate datele contabile ale firmei. Expertul contabil al Berfige a refuzat sa puna la dispozitia inspectorilor toate datele necesare si a precizat ca nu stie cine sunt administratorii societatii, legatura cu acestia fiind tinuta printr-un avocat caruia a refuzat sa ii spuna numele.

Unde sunt banii?
Raspunsul la aceasta intrebare il poate da doar familia Bertola. Dupa finalizarea tranzactiei, italienii au disparut. La Comisia Nana au refuzat sa se prezinte comunicand doar prin intermediul avocatului ca nu vor sa fie implicati intr-un scandal politic.

Departe de Romania, familia Bertola si-a extins afacerea imobiliara, de data aceasta pe piata rezidentiala de lux. Firoavante Bertola poate fi gasit in Monaco la 33 Bd. Du General Lecrerc, acolo unde are sediul firma sa Castel Monte Carlo. Daca Fioravante Bertola isi continua activitatea de management la compania cu obiect de activitate principal administrarea de cladiri si proprietati, Mara Bertola traieste pe picior mare.

Si-a deschis o agentie imobiliara chiar in buricul targului la adresa 18, quai Jean Charles Rey 98000 Monaco. Pe site-ul agentiei Bertola Real Estate, condusa de Mara Bertola, sunt listate proprietati ale caror preturi incep de la 3,2 milioane de euro si ajung la 12 milioane de euro. Cifre de-a dreptul ametitoare pentru cea care pana acum un an se ocupa cu agricultura la Nana.

Citeste si OPT fosti membri ai Comisiei de Fond Funciar ai comunei Nana, urmariti penal

Sursa: jurnalul.ro

Comentarii
    • cand stai toata ziua cu nasul in ochiul maro al masculului alfa n-ai cum sa vezi ca articolul e semnat mai jos.probabil nici nu l-ai citit pana la capat cand ai vazut ce tupeu au unii jurnalisti sa se lege de tatucu

  • Doamna Aspazia am o rugaminte: nu ma mai pupa in fund pina nu te speli pe dinti. Nu de alta dar nu vreau sa ma infectez.
    Cu stima, Felix al tau.

    • dar cine te-a invatat sa pupi cu dintii?daca ai avea macar mintea cautatorului de basini de mai sus ai cauta pe goagl sa vezi cate am facut eu pt un rapan ca tine

Adauga un comentariu