Eveniment-Social

Noi evenimente și conferințe la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași! Zile pline la sărbătorirea a 142 de ani de educație medicală

Publicat: 08 dec. 2021
Universitatea de Medicină și Farmacie
În perioada 6-12 decembrie 2021, Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași sărbătorește 142 de ani de excelență în Educația medicală

Până pe 12 decembrie 2021, pentru a marca 142 de ani de învățământ superior medical, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași organizează evenimente speciale. Totul va debuta mâine, 9 decembrie, de la ora 10:00, în Aula „George Emil Palade”, unde sunt invitați atât membri ai comunității academice a universității, cât și oficiali ai orașului, respectiv reprezentanți ai celorlalte instituții de învățământ superior

Până pe 12 decembrie 2021, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește 142 de ani în Educație medicală. La festivitatea de deschidere care va avea loc mâine, 9 decembrie 2021, de la ora 10:00, în Aula „George Emil Palade”, sunt invitați atât membri ai comunității academice a universității, cât și oficialități ale Iașului și reprezentanți ai celorlalte instituții de învățământ superior locale.

„Zilele UMF Iași din acest an au o simbolistică aparte, deoarece, pe lângă sărbătorirea celor 142 de ani de Educație medicală, marcăm 2 ani de reziliență și de eforturi deosebite ale tuturor membrilor universității în această perioadă pandemică grea. Programul este complex, cu invitați și multe evenimente culturale, științifice. Sunt conferințe precum cele susținute de prof. univ. dr. Guido Silvestri, șeful departamentului patologie, «Emory University», Atlanta și de prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, reputat neurochirurg”, arată oficialii UMF Iași.

Festivitatea de deschidere va continua cu o conferință

Festivitatea de deschidere de mâine, 9 decembrie, va continua de la ora 12:00 cu o conferință susținută de prof. univ. dr. Guido Silvestri, șef departament patologie, „Emory University”, Atlanta și directorul Departamentului de Microbiologie și imunologie din cadrul Centrului Național de Cercetare a Primatelor Yerkes. Prof. univ. dr. Silvestri, care va primi din partea UMF Iași și titlul de Doctor Honoris Causa, va prezenta prelegerea intitulată „Towards an HIV cure: the role of CD8+ T cells”. Vineri, 10 decembrie, de la ora 10:00, tot în Aula „George Emil Palade”, prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, cunoscut neurochirurg, propune o conferință cu un subiect inedit:

„Un studiu fascinant despre asemănările dintre anatomia și fiziologia sistemului nervos central ale delfinului și omului (verișorii noștri acvatici)”.

Prof. univ. dr. Ciurea va primi, de asemenea, din partea UMF Iași, cea mai înaltă distincție academică: titlul de Doctor Honoris Causa. Tot vineri, de la ora 13:00, va fi lansat romanul „Cazul K”, scris de studentul medicinist Alexandra Bujor. Apoi, musafirii sunt invitați la Teatrul Național Iași, unde, de la ora 18:00, vor fi premiați atât profesorii emeriți și onorifici, cât și cadrele didactice care au promovat pe funcția de profesor în anul universitar 2020-2021. Pe parcursul Zilelor UMF, în Muzeul de Istorie a Medicinei va avea loc expoziția „Medicina și Arta”, organizată în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE).

Cercul de literatură „V. Voiculescu” și Zilele Educației Medicale

Tot pe 9 decembrie, în cadrul Cercului de literatură „V. Voiculescu”, vor fi prezentate online două cărți apărute la Editura Herald. De de la ora 17:00, dr. Richard Constantinescu, alături de reprezentanți ai Editurii Herald, ne propun tema „Creierul și prietenii săi”, pornind de la volumul „Creierul: manual de utilizare”, autor: Marco Magrini – jurnalist de știință, ce a scris timp de 24 de ani pentru cotidianul italian „Il Sole 24 Ore”, iar, în prezent, semnează în „La Stampa” și susține rubrica „Climatewatch” pentru revista Geographical – Royal Geographical Society.
Ca în fiecare an, sub egida Zilelor UMF Iași, se desfășoară și Zilele Educației Medicale (6-12 decembrie). Pe de altă parte, și anul acesta, UMF organizează în perioada 13-16 decembrie o ediție a Zilelor Porților Deschise pentru viitorii studenți internaționali, eveniment care se va desfășura exclusiv online.

Adauga un comentariu