Economic Local

Noi fonduri europene, în valoare de 1,2 milioane de euro, au fost virate în conturile fermierilor din Iași. AFIR continuă plățile către beneficiarii cu proiecte eligibile la finanțare

Publicat: 08 sept. 2021
Sediul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est
Fermierii din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de euro. AFIR a deschis în această perioadă mai multe sesiuni de depunere a proiectelor. Fermierii din Iași pot accesa fonduri europene cuprinse între 15.000 și 250.000 de euro

AFIR a virat în conturile beneficiarilor din Iași fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de euro. Cele mai mari sume au fost plătite beneficiarilor care au solicitat banii pentru schimbarea utilajelor agricole vechi cu altele noi, modernizarea fermelor mici sau tinerilor fermieri

Fermierii din Iași au primit noi fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Dintre cele 1,1 milioane de euro plătite beneficiarilor din Iași, cele mai mari sume au fost virate în conturile celor care au depus proiecte eligibile în cadrul submăsurii 4.1 – Modernizarea exploatațiilor agricole. Fermierii din județ au primit între 100.000 sau 200.000 de euro pentru achiziția unor utilaje agricole moderne.

De asemenea, beneficiarii din Iași au primit sumele nerambursabile și în cadrul submăsurii 6.3 – Modernizarea exploatațiilor agricole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Ieșenii cu sere cu legume și mici ferme zootehnice au primit 15.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare. Aceștia au îndeplinit condițiile din planul de afaceri depus în momentul solicitării fondurilor europene, prin care se angajează să dezvolte exploatațiile cu ajutorul banilor primiți de la AFIR.

Fermierii din Iași mai pot obține bani europeni până la finalul lunii octombrie 2021

Alte sume primite de beneficiarii din Iași au fost virate în conturile tinerilor fermieri care au solicitat fonduri europene în cadrul grupurilor de acțiune locală (GAL-uri). Aceștia au primit sume cuprinse între 30.000 și 40.000 de euro, în funcție de complexitatea proiectelor aprobate la finanțare. Ei au solicitat banii pentru a-i investi în ferme zootehnice sau în afaceri non-agricole.

Fermierii din Iași au mai primit banii europeni și pentru înființarea unor livezi, dar și pentru înființarea unor sere cu legume. Fondurile europene acordate sunt cuprinse între 100.000 și 300.000 de euro. AFIR a deschis în această perioadă mai multe sesiuni de depunere a proiectelor. Fermierii din Iași pot accesa între 15.000 și 250.000 de euro, fonduri europene 100 la sută nerambursabile.

Tinerii fermieri pot accesa între 40.000 și 70.000 de euro, fonduri europene nerambursabile

Dosarele se depun în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici, dar și submăsurile 16.4 și 16.4a – Cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol. Finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este 100 la sută nerambursabilă și se acordă pentru o perioadă de maximum 3 ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole, față de 5 ani, cât era anterior).

Suma accesată poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației, exprimată în SO (standard output), care se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția celor interesați pe pagina de Internet a AFIR, http://so.afir.info/. Alte două sesiuni de finanțare sunt deschise în cadrul submăsurilor 17.1 – Prime de asigurare a plantelor, culturilor și animalelor și 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol. Interesul ieșenilor pentru accesarea primelor de asigurare este mare, fiind depuse aproximativ 60 de cereri în județ.

Adauga un comentariu