Local

Noi fonduri europene pentru fermieri, oferite de APIA

Publicat: 07 iul. 2016
1

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat campania de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2016, în cadrul careia au fost înregistrate un numar de de 900.927 cereri, cu o suprafata declarata la plata de 9.492.575 hectare. Reamintim ca s-au depus cereri unice de plata, fara penalizari, urmând sa se calculeze penalizari de 1 la suta pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pâna la data de 6 iunie.

Solicitarile depuse dupa data de 5 iulie nu mai sunt admise, iar fermierului nu i se acorda niciun fel de plata sau de sprijin.
De asemenea, s-a început autorizarea la plata a schemei de plata pentru Ajutorul National Tranzitoriu în sectorul zootehnic – schema decuplata de productie în sectorul carne, specia bovine. Plafonul total alocat este de 116.770.266 euro, respectiv de 515.844,3 mii lei. Cuantumul calculat este de 97,4 euro/cap animal, respectiv 430,27 lei.

„Pâna la acest moment, suma totala autorizata la plata pentru Campania 2015 este de 1,524 miliarde euro, un numar total de 841.285 fermieri autorizati la plata pe toate tipurile de fonduri: Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European
pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National”, au precizat reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Pe de alta parte, in perioada urmatoare se va lansa submasura 6.5 „Schema pentru micii fermieri” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Pentru a putea beneficia de aceasta submasura, fermierul trebuie sa fi accesat cel putin un an Schema Simplificata pentru Micii Fermieri din cadrul Pilonului I, campania 2015, aferenta cererii unice de finantare de la APIA Iasi.

De asemenea, pentru a putea accesa aceasta submasura pe perioada anului 2016, este necesar ca fermierul sa notifice APIA Iasi ca doreste retragerea din schema simplicata. Data limita pâna la care fermierii pot notifica APIA pentru retragerea din schema simplificata pentru Micii Fermieri este 15 iulie 2016. Fermierii care nu au optat pentru retragerea din schema simplificata pâna la aceasta data nu vor putea fi beneficiari eligibili ai submasurii în acest an.

Adauga un comentariu