Local

Noi investiții pe drumurile din județul Iași. Se pregătește noul masterplan de zeci de milioane de euro

Publicat: 18 mai 2021
Lucrări pe axa rutieră Iași – Suceava, în zona comunei Rediu din județul Iași
Consiliul Județean a anunțat noi investiții pe drumurile din județul Iași, unele proiecte urmând a fi prinse într-un masterplan al arterelor ce tranzitează localitățile și care au nevoie de reabilitare

O nouă serie de investiții se pregătesc pe drumurile din județul Iași. Consiliul Județean Iași va stabili în perioada următoare noul masterplan de drumuri, proiectele fiind de câteva zeci de milioane de euro. O parte din investițiile și arterele Iașului au fost deja demarate

Se pregătește o nouă listă legată de modernizarea drumurilor din județul Iași. Șefii administrației ieșene au anunțat că, în perioada următoare, vor derula mai multe proiecte legate de infrastructura rutieră din județul Iași. În plus, conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași a arătat că, în prima parte a mandatului actual, s-a reușit deblocarea unui proiect ce ține de centura ocolitoare a municipiului Iași.

„Infrastructura rutieră este o prioritate! În primele 6 luni de mandat, am reușit să finanțăm și să repunem pe făgașul normal unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră pentru Iași. Este vorba despre centura ocolitoare a municipiului Iași- varianta Sud, pe traseul Uricani – Cicoarei, pentru care a fost semnat contractul cu proiectantul”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Lucrări de milioane de euro, demarate de CJ Iași

Conducerea CJ a arătat și că unele drumuri din județul Iași au fost incluse deja într-un plan de modernizare.

„Am inclus în programul de investiții 20 de drumuri județene pentru începerea lucrărilor de modernizare și reabilitare. De asemenea, continuăm modernizarea drumurilor județene prin proiectul cu finanțare din fonduri europene nerambursabile, respectiv axa rutieră strategică Iași – Suceava”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Recent, CJ a semnat un contract pentru reabilitarea drumului DJ 244 D Grozești – Ciortești, lucrare cu o valoare de 4 milioane de euro. Firma Danlin XXL trebuie ca în circa 8 luni să ducă lucrarea la bun sfârșit, iar cei 11 kilometri de șosea să arate ca în palmă. În județul Iași mai sunt câteva zeci de kilometri drumuri de pământ, artere pe care CJ vrea să le refacă în acest mandat.

Proiecte cu probleme pe drumurile din județul Iași

Cu toate acestea, unele lucrări derulate cu fonduri de la Consiliul Județean au parte de unele probleme. Este și cazul lucrării DJ 281 B Boroșoaia – Plugari, proiect de 3,4 milioane de euro care a fost contestat. Această șosea arată ca după război, artera fiind ignorată total de vechea conducere a județului din cauza unor criterii politice. Actuala conducere a județului a arătat că au fost luate în calcul și alte investiții.

„Ca președinte al CJ, voi fi un sprijin și un susținător activ al autostrăzii Unirii. Odată cu semnarea ordinului de începere a lucrărilor de proiectare a autostrăzii A8, pe tronsonul Ungheni – Iași – Târgu Neamț, am început să lucrăm, cu ajutorul administrațiilor comunelor de pe traseul viitoarei autostrăzi, la actualizarea SF-ului pe baza noilor PUZ-uri și PUG-uri. Asta înseamnă o economie de timp de câteva luni pentru proiectant. Rămân în continuare ambasadorul proiectelor majore pentru Iași și Moldova”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Comentarii
  • Eu nu pot decât sa sper ca nu schimbați pavajul „vechi” de vreo 6-7 ani de pe esplanada Costache Negri cu unele noi. Măcar dacă se crea spațiu verde ca e o mare de beton în sapaptele HALEI Centrale, căcata de porumbei și infestata cu boschetari. Parcarea cu plata la 5 lei ora parca e bombardata la câte gropi are.

Adauga un comentariu