Actualitate

Noi marturii in cazul Aroneanu

Publicat: 12 mart. 2001

•Politistii sunt acuzati de brutalitate si de catre alte persoane, iar conducerea IPJ doreste grabirea cercetarilor

Cunoscutul caz al politistilor din comuna ieseana Aroneanu, care au fost acuzati ca au provocat, indirect, datorita torturilor, sinuciderea unui tanar din satul Dorobanti, este in aceste zile in atentia sefilor Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi. Acest fapt se datoreaza numeroaselor semnalari din presa, in urma carora ofiterii din fruntea Politiei Iasi au inteles ca nu iese fum fara foc.
Pe 25 ianuarie, cu o zi inainte de a se prezenta la Postul de Politie Aroneanu, unde fusese chemat pentru cercetari, Mihai Axinia, care mai avea doi frati, si-a pus capat zilelor. El s-a spanzurat in gradina casei, de un copac, rudele sale apropiate declarand ca si-a luat viata datorita faptului ca a fost obligat de politisti sa recunoasca un furt pe care nu l-a comis.
Cu cateva zile inainte, pe 19 ianuarie, la orele 5.40, o razie a Detasamentului de Interventie Rapida al IPJ si a politistilor din comuna s-a soldat cu retinerea a 13 tineri care erau banuiti de mai multe furturi. Cei 13 au fost dusi la sediul Politiei Municipiului, dar numai trei dintre ei au ajuns in Arestul IPJ. Printre acestia nu s-au numarat cei trei frati Axinia. Ei au fost anchetati la sediul Politiei Municipiului si, seara, au fost eliberati. Tinerii au declarat ca au fost torturati de catre plutonier major Liviu Cotofanu – seful Postului de Politie Aroneanu si plutonier Elvis Balaita, ajutorul sefului de post. „Au fost pusi cu fata la perete pe un hol de la unul din etajele sediului Politiei. Apoi au fost dusi intr-o sala de sedinte si asezati cate unul la masa. De aici erau luati cate unul si dusi in anumite birouri, fiind anchetati, batuti si torturati individual. Majoritatea au fost pusi sa faca flotari si genoflexiuni cate doua ore, alternativ, pana la epuizare. In acest timp erau batuti cu piciorul pe unde se nimerea, trasi de par sau loviti in cap cu pumnul. Au fost luati de piept si izbiti de perete. Dar cea mai cumplita tortura au indurat-o atunci cand, cu o bucata de teava metalica, au fost loviti peste varful degetelor. Tot timpul anchetei – care a durat intreaga zi – au fost lipsiti de hrana si apa. Dupa declaratiile celor trei, cel mai cumplit a fost torturat Mihaita Axinia, pana in jurul orelor 18.00, cand nu a mai suportat durerea si a recunoscut faptul ca a furat gainile preotului satului, Dan Rotariu. A scris ceea ce i-a dictat plutonierul; imediat dupa ce a obtinut aceasta declaratie prin tortura si forta, plutonierul Balaita Elvis a bagat alt tanar la ancheta. Cand a iesit din biroul unde a fost anchetat, Mihaita Axinia a zis ca inu mai poate suporta aceasta tortura si ca le-a dat o declaratie ca este vinovat. A mai spus ca se va omorix”, se arata intr-un raport intocmit de presedintele Centrului de Consiliere si Dezvoltare Regionala Iasi, Gheorghe Onofrei

Raportul a fost intocmit in baza declaratiilor mai multor martori. In ultimele zile, mai multe persoane au dat declaratii impotriva politistilor din Aroneanu. Acestia ne-au declarat ca sunt nevinovati si au spus ca in urma anchetei se va vedea adevarul. Numai ca o persoana, care doreste sa-si pastreze anonimatul, ne-a spus ca se incearca musamalizarea dosarului prin intimidarea martorilor. Barbatul respectiv nu a oferit mai multe amanunte, dar a sustinut ca declaratia sa este cat se poate de adevarata. Deocamdata, conducerea IPJ Iasi nu a facut public rezultatul anchetei interne, care se realizeaza in astfel de cazuri. Doar colonelul Neculai Stefaroi, adjunctul sefului IPJ, a declarat ca, daca cele reclamate de familia Axinia sunt adevarate, cazul este deosebit de grav si se va lasa cu sanctiuni grele pentru politistii de la Aroneanu si chiar cu dosare penale.
Iulian MOFTEESCUloading...

Adauga un comentariu