Economic Local

Noi plăți vor fi făcute de APIA către fermierii din Iași cu terenuri agricole

Publicat: 14 mai 2022
Terenuri agricole și APIA Iași
Ieșenii cu terenuri agricole primesc subvenții de la APIA

Noi plăți vor fi făcute de APIA către agricultorii din Iași care au depus cereri în anul 2021 pentru obținerea subvențiilor în sectorul vegetal. Fermierii vor încasa aproximativ 5 milioane de lei începând cu 16 mai 2022

Agricultorii ieșeni vor primi de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții în valoare de 5 milioane de lei pentru terenurile agricole exploatate. În măsura de sprijin cuplat în sectorul vegetal au fost aprobate subvenții în valoare de 87.097.190 de euro, pentru 46.000 de fermieri. Astfel, 31.232.000 de euro, la nivel național, vor fi pentru plățile către agricultorii ce cultivă soia, 17.215.000 de euro pentru lucernă și 450.000 de euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre și fasole boabe.

Cei mai mulți fermieri din Iași vor primi banii pentru lucernă, fasole, legume sau sfeclă de zahăr. Astfel, suma aprobată pentru toți cultivatorii de tomate pentru industrializare, în câmp este de 1,2 milioane de euro și 12.370.460 de euro, la nivel național, pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă.

Noi plăți vor fi făcute de APIA pentru ieșenii cu terenuri agricole

Suma totală aprobată pentru cultura de sfeclă de zahăr este de 16 milioane de euro, la nivel național, din care aproape jumătate de milion de euro va fi virat în conturile agricultorilor din Iași. Alte 50.000 de euro vor primi ieșenii care au solicitat subvențiile pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre.

Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor aprobate la suprafețele eligibile pentru anul de cerere 2021. Banii acordați în această schemă provin de la bugetul de stat. Alte plăți făcute de APIA Iași în ultimele două luni sunt ajutoarele naționale tranzitorii pentru sectorul vegetal și zootehnic unde fermierii au primit alte 5 milioane de euro.

Fermierii ieșeni mai pot cere adeverințele de la APIA

Agricultorii din Iași care vor să obțină de la APIA adeverințele necesare obținerii creditelor bancare mai pot depune adeverințele. O condiție obligatorie pentru obținerea documentelor este ca fermierii să depună cererea unică de plată în campania din anul 2022, necesară obținerii subvențiilor. APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN-SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN-SA (FNGCIMM).

Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului care a depus cerere unică în campania derulată în acest an, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea de solicitare a subvențiilor, aferentă anului 2022. Valoarea creditului va fi de până la 90 la sută din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului. Până în prezent au fost depuse 23 de cereri. Pe de altă parte, noi plăți vor fi făcute de APIA către fermierii din Iași.
Adauga un comentariu