News Flash:

Noi produse traditionale ar putea fi atestate la Iasi

1 Aprilie 2019
618 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7223 RON (-0.0010)
USD: 4.1455 RON (-0.0340)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
produse traditionale

Concursul "Identificare si atestare produse traditionale" este la a treia editie, iar cu ajutorul acestuia, in ultimii 3 ani, au fost descoperite noi produse traditionale.

La concurs participa elevi si studenti din Iasi, individual sau in echipa, coordonati de un cadru didactic. Evenimentul isi propune promovarea si incurajarea consumului de produse alimentare realizate dupa retete traditionale. In acelasi timp se urmareste stimularea spiritului antreprenorial al elevilor si studentilor prin valorificarea superioara a productiilor agroalimentare obtinute în fermele de marime medie si mica.

Totodata, organizatorii urmaresc, prin intermediul acestui concurs, sa promoveze o alimentatie sanatoasa în rândul tinerilor, precum si dezvoltarea culturii pentru produsele culinare traditionale. Concursul va avea loc sambata, pe 13 aprilie.

In Iasi, in prezent sunt atestate 13 produse traditionale, iar alte 3 sunt in curs de atestare.

Conform legii, un produs traditional reprezinta un "produs alimentar fabricat pe teritoriul national pentru care se utilizeaza materii prime locale, care nu are in compozitia lui aditivi alimentari, care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii".

Citeste si: Revoltator! Clientii scoteau sume uriase din buzunar pentru produse false. Cand ajungeau acasa, erau socati de ceea ce cumparasera

In Iasi sunt produse traditionale ca zacusca de vinete, dulceata de nuci, pastrama de oaie, pastrama de porc sau placintele "Poale-n brau".

"Pentru ca un produs sa fie traditional, capacitatea de productie realizata, raportata la un an, nu poate depasi cantitatea medie de 150 de kg/ litri pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 400 de kg/ litri pe zi de produse traditionale atestate", se arata in ordinul privind atestarea produselor traditionale.

De asemenea, reteta produsului trebuie sa fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul, sau sa fie o reteta veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie sa fie din productie locala, specifice zonei, macar o etapa din productie sa fie executata manual, dar si cantitatea de produse sa fie una redusa semnificativ fata de cele produse industrial.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

produse traditionale concurs elevi studenti alimentatie sanatoasa
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2694 (s) | 21 queries | Mysql time :0.150802 (s)