Local

Noi reglementari privind acordarea platilor compensatorii

Publicat: 07 iul. 1999

•Cei trimisi in somaj vor primi mai putini bani •Platile compensatorii se vor acorda doar celor disponibilizati din firmele de stat •Platile se vor face in doua transe •Vor fi dati mai putini bani, pentru ca se va lua in calcul media salariului pe unitate, nu la nivel national

Platile compensatorii acordate celor trimisi in somaj vor putea fi platite, in doua transe, doar celor care provin din firmele de stat – precizeaza noile norme legislative in domeniu.
Adoptata in urma cu citeva zile, Ordonata de Guvern 98/1999, cu referire la protectia sociala a persoanelor ale caror contracte de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective, aduce o serie de noutati importante privind soarta celor disponibilizati. Astfel, platile compensatorii se acorda in cazul concedierilor colective, in procesele de restructurare, reorganizare, incheiere operationala partiala sau totala a activitatii, privatizare sau lichidare de catre societati comerciale, companii nationale, societati nationale si regii autonome, societati comerciale sau alte unitati aflate sub autoritatea administratiiloe publice centrale sau locale, unitati si institutii finantate din fonduri bugetare si extrabugetare.
Daca pina acum platile compensatorii se efectuau intr-o singura transa, odata cu adoptarea acestei Ordonante, personalului disponibilizat i se vor plati salariile compensatorii in doua transe, in functie si de activitatea pe care acestia o vor incepe.
Pina in prezent, salariile acordate constituiau media pe ramura de activitate. Incepind cu aceasta data, va fi luat in considerare salariul mediu pe unitatea din care personalul a fost disponibilizat. Prin aceasta modificare este posibila o reducere a nivelului platilor compensatorii, fiind bine stiut faptul ca salariile in unitatile care disponibilizeaza angajati nu sunt prea ridicate.
O alta masura priveste neacordarea ajutorului de somaj pe perioada cit se platesc salariile compensatorii, asa cum se facea pina in prezent. Astfel, personalul concediat care beneficiaza de plati compensatorii se va putea inscrie in evidenta Oficiului Fortelor de Munca si Somaj pentru a primi ajutorul de somaj, abia dupa expirarea datei prevazute de platile compensatorii. In schimb, aceasta perioada va fi considerata vechime in munca, fiind inregistrata ca atare in cartea de munca.
O alta noutate o reprezinta planurile de restructurare, care vor fi aprobate de catre agentiile judetene pentru ocupare si formare profesionala, dupa ce, in prealabil, ele trebuie sa fie evaluate sau certificate de catre persoanele juridice si fizice stabilite prin hotariri guvernamentale.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu