Actualitate

Noi reguli pentru persoanele care vin în România! Cum poate fi evitată carantina

Publicat: 30 sept. 2020
Noi reguli pentru persoanele care vin în România! Cum poate fi evitată carantina
Noi reguli pentru persoanele care vin în România! Cum poate fi evitată carantina

Miercuri, 30 septembrie 2020, Ludovic Orban face cunoscute noile reguli pentru persoanele care vin în România. Astfel că, cei care sosesc în țară din state afectate de pandemie, vor intra în carantină timp de 14 zile. Cu toate acestea, carantina poate fi evitată dacă cei izolați vor face un test COVID-19 în a cincea zi și iese negativ.

”Știți că nu am mai actualizat lista țărilor, pentru că la nivel european a fost o dezbatere și am așteptat să se ia o decizie privind modalitatea unitară de introducere a măsurilor privind deplasările în cadrul UE, între țări.

Nu s-a luat o decizie, de aceea vom decide luni în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență să reintroducem restricții pentru țările care au un nivel de infectare superior celui din România, pe ultimele 14 zile.

Aceste restricții vor fi mai nuanțate.”, a declarat Ludovic Orban.

Noi reguli pentru persoanele care vin în România! Cum poate fi evitată carantina

Premierul României a mai adăugat că persoanele care vin în țară și nu stau mai mult de trei zile, nu vor fi carantinate, dacă dețin un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară. Dacă aleg să stea mai multe zile, au două variante.

„Pentru cei care vin în România și stau aici o perioadă de maximum 3 zile nu se va impune obligația carantinării, dacă vin cu un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară.

Dacă vor să stea mai mult de 3 zile, vor avea la dispoziție două variante. Carantină 14 zile, în cazul în care doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cincea zi vor avea posibilitatea de efectuare a testului, iar în cazul în care testul este negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea ieși din carantină.”, a spus premierul României.

Ludovic Orban solicită introducerea carantinei pentru anumite localități

Ludovic Orban, premierul României, a vorbit despre creșterea vizibilă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a solicitat Comitetelor Județele pentru Situații de Urgență introducerea carantinei în anumite localități sau în anumite zone, în cazul în care va fi necesar.

”Este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Din acest motiv am solicitat Comitetelor Județele pentru Situații de Urgență o implicare mai serioasă în respectarea regulilor și nu în ultimul rând

Le-am solicitat să urmească mai multe linii de acțiune:

1. În școli să fie respectate toate măsurile de protecție școlară.

2. tot în școli, deciziile care se iau la nivelul Comitetului pentru Situații Urgență să țină cont de reglementările Guvernului, nu după bunul plac al unor directori de școli.

Din analizele efectuate de INSP și Ministerul Sănătății se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor nunți, botezuri și alte tipuri de evenimente.

Al doilea factor de risc este reprezentat de transport inter-județean și în afara județelor. Am solicitat o verificare mai atentă.

Am solicitat Comitetelor pentru Situații de Urgență să instituie carantina acolo unde este nevoie, atât la nivelul unor localități, cât și la nivelul anumitor zone.”, a spus Ludovic Orban.

Adauga un comentariu