Actualitate

Noi restricţii pentru adoptate de Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență! Magazinele se vor închide la ora 18:00

Publicat: 23 sept. 2021
oameni care se plimbă pe stradă într-un oraș cu restricții
Sunt mai multe restricții în localitățile cu număr mare de infectați la mia de locuitori

În aceste momente, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat mai multe restricţii. Altfel spus, CNSU a hotărât ca magazinele să se închidă la ora 18:00 dacă rata de infectare din localitate depășește 6 la mia de infectați:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19
Principalele modificări propuse prin acest proiect de hotărâre vizează:
a)          creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.
b)        creșterea pragului incidenței  cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:
c)           * creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.
d)          delimitarea, la nivelul  centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.
e)          introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul  localităților unde incidența  cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru   persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

 

Premierul Florin Cîțu anunța mai multe avantaje pentru persoanele vaccinate

De altfel, înaintea ședinței CNSU, premierul Florin Cîțu a anunțat faptul că magazinele nu se vor închide mai devreme la o rată de 4 la mia de locuitori. Decizia a fost de modificare și de creșterea programului magazinelor până la rata de infectare de 6 la mie. Pe de altă parte, joi au intrat în carantină două localități din România care au depășit rata de infectare de 7 la mie. Ordinul de carantinare a fost semnat de Raed Arafat.

Comentarii
Adauga un comentariu