Local

Noile decorațiuni de Crăciun din Iași au fost vandalizate! Cei care au jefuit figurinele riscă un dosar penal dacă vor fi identificați

Publicat: 01 dec. 2021
Decorațiunile din brazii împodobiți ca Moș Crăciun au fost jefuite de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt
Decorațiunile de Crăciun de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt au fost vandalizate de trecători

În Iași, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, s-au montat mai multe decorațiuni în brazi mici, aceștia fiind îmbrăcați precum Moș Crăciun. În seara de 29 noiembrie, doi trecători au vandalizat decorațiunile instalate de cei de la Servicii Publice SA Iași. Brazii de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt purtau căciuli de Moș Crăciun, mănuși roșii și un glob auriu în loc de nas. Trecătorii care au decis să vandalizeze aceste decorațiuni au fost surprinși de camerele de vedere care monitorizează non-stop zona pietonalului. Aceștia, dacă vor fi identificați, riscă întocmirea unui dosar penal

Cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, reprezentanții SC Servicii Publice Iași au instalat mai multe decorațiuni prin oraș. Printre aceste decorațiuni se numără și brazii îmbrăcați ca Moș Crăciun. Pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt au fost puși mai mulți brazi la ghiveci împodobiți cu mănuși roșii, căciuli de Moș Crăciun și un glob auriu în loc de nas. În decursul serii de 29 noiembrie 2021, doi trecători au decis să vandalizeze aceste decorațiuni, furându-le căciulile.

Autorii au fost surprinși de camerele de supraveghere din zonă în momentul în care au comis fapta. Poliția Locală s-a autosesizat imediat și, acum, îi caută pe cei doi.

„Ne-am autosesizat și s-au verificat înregistrările de pe camerele video din zona respectivă, înregistrări care au surprins exact momentul în care cei doi sustrag bunurile de pe domeniul public. Facem tot posibilul ca să identificăm cele două persoane. Acestora li se va întocmi un dosar penal pentru infracțiunea de furt, pentru că, oricât de mic ar fi obiectul sau bunul sustras, tot furt se numește”, a declarat Liviu Zamfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Reprezentanții SC Servicii Publice și-au arătat nemulțumirea în mediul online

Imediat după ce a fost săvârșită această faptă, pe pagina de Facebook a SC Servicii Publice SA Iași (SPI) au fost făcute publice imaginile în care se poate observa cum doi trecători fură căciulile roșii de pe brazii pe lângă care trec. Alături de videoclip a fost postat un mesaj prin care reprezentanții SPI își arată dezamăgirea pentru cele întâmplate.

„Cine s-ar fi așteptat ca tocmai brăduții îmbrăcați ca Moș Crăciun de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt să fie vandalizați de persoane certate cu o conduită civilizată și cu respectul față de ceilalți? Din înregistrarea alăturată se vede clar că nu a fost deloc o joacă de copii”, a fost mesajul postat pe pagina de Facebook a celor de la SPI.

Într-un alt mesaj postat de SPI pe rețeaua de socializare, cei responsabili de decorațiuni susțin că au luat măsuri suplimentare pentru a evita situațiile de acest fel care s-ar putea întâmpla pe viitor.

„Am luat măsuri suplimentare, de fixare a elementelor decorative pe brăduții de Crăciun, pentru a-i descuraja pe cei care ar mai încerca să îi vandalizeze”, au adăugat cei de la Servicii Publice pe pagina lor de pe rețeaua de socializare.

Câți brazi au fost cumpărați anul acesta pentru municipiul Iași

Anul acesta au fost achiziționați nu mai puțin de 700 de brazi care vor împânzi orașul cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. Brazii au fost cumpărați, ca și în anii precedenți, din Danemarca. Până de Craciun, aceștia vor fi montați în centrele de cartier, la școlile și grădinițele din oraș, dar și în multe alte locuri publice din oraș. Prețul unui brad mic a fost de 10 de euro și a ajuns până la câteva sute de euro pentru brazii mai mari.

La finalul Sărbătorilor de iarnă, reprezentații SPI încearcă să salveze brazii și să îi planteze în pepinierele din zona CUG. Anul acesta au fost achiziționați mai mulți brazi la ghiveci tocmai pentru a facilita salvarea lor după trecerea Sărbătorilor de iarnă. Anul trecut, Primaria Iași a achiziționat alt lot de brazi.
Comentarii
Adauga un comentariu