National

Noile prevederi din Codul Muncii

Publicat: 28 feb. 2011

@ Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de modificare a Codului Muncii @ Documentul prevede, printre altele, ca „salariatii de noapte” beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele în care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fie de un spor pentru munca prestata în timpul noptii, de 25 la suta din salariul de baza @ De asemenea, se stabileste ca un contract individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial

Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de modificare a Codului Muncii si va trimite documentul la Parlament, în vederea angajarii raspunderii. Vineri, reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord în privinta modificarilor. Opozitia si-a anuntat intentia de a depune o motiune de cenzura împotriva Guvernului, dupa angajarea raspunderii.
Documentul prevede, printre altele, ca „salariatii de noapte” beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele în care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata în timpul noptii, de 25 la suta din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru. În varianta initiala a proiectului, transmisa sindicatelor la sfârsitul saptamânii trecute, era prevazut ca salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele în care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de „minimum 25 la suta din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata”. În actualul Cod al Muncii este prevazuta acordarea unui spor de 15 procente.
Documentul stabileste ca un contract individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari. S-a decis, însa, ca între aceleasi parti sa poata fi încheiate succesiv cel mult trei contracte individuale de munca pe durata determinata. Contractele individuale de munca pe durata determinata, încheiate în termen de trei luni de la încetarea unui contract de munca pe durata determinata, sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Proiectul Codului Muncii mai prevede, în forma adoptata de Guvern, ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 zile calendaristice pentru functiile de executie, dar si de cel mult 120 zile calendaristice pentru functiile de conducere.
S-a stabilit, de asemenea, ca angajatorii care primesc la munca pâna la cinci persoane fara încheierea unui contract individual de munca sa fie amendati cu 10.000 – 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.

Guvernul isi va asuma raspunderea

Guvernul îsi va angaja raspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii marti, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii pot depune amendamente pâna vineri, la ora 20.00. „S-a stabilit foaia de parcurs a angajarii acestei raspunderi. S-a stabilit termen ca domnul prim-ministru sa se prezinte în Parlament pe 8 martie, la ora 10.00. Pâna atunci, pâna vineri, la ora 20.00, se vor depune de catre cei interesati amendamente”, a anuntat vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite.
Conform acestuia, daca se va depune motiune de cenzura, documentul fiind în pregatire, probabil va fi stabilita o noua foaie de parcurs pentru citirea motiunii, pentru dezbaterea acesteia si pentru vot.loading...

Adauga un comentariu