News Flash:

Noile reguli de obtinere a permisului auto

5 August 2010
1742 Vizualizari | 2 Comentarii
Persoanele cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta, cu afectiuni neurologice grave, crizele de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta, alcoolicii si consumatorii de droguri nu vor mai putea obtine permise auto si nici reînnoi actul. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin al ministrului Sanatatii cu normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, potrivit directivelor Uniunii Europene. Conform proiectului de act normativ aflat în dezbatere publica, comisia de examinare poate obliga candidatul ca faca un examen medical de specialitate daca suspecteaza ca acesta ar avea o boala incompatibila cu obtinerea permisului de conducere.
Astfel, candidatii care solicita obtinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu atas, scutere, autovehicule, cu si fara remorca, a caror masa totala maxim autorizata nu depaseste 3.500 kilograme) sunt obligati sa efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalitatilor necesare sau în timpul probelor de examinare, pe care trebuie sa le sustina înainte de obtinerea permisului de conducere, ca prezinta una sau mai multe din afectiunile medicale prevazute în noul act normativ. De asemenea, candidatii care vor sa obtina un permis de conducere grupa 2, profesionisti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E), sunt obligati sa efectueze examenele medicale înainte de eliberarea initiala a permisului de conducere. Ulterior, acesti soferi vor fi obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori îsi reînnoiesc permisul de conducere. In cazul în care exista motive de îndoiala cu privire la acuitatea vizuala a candidatului care solicita permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata. Nu se emit sau reînnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau soferii care prezinta probleme în ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie (vedere dubla). Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reînnoite pentru candidatii sau soferii care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor ce fac periculoasa conducerea unui autovehicul, în cazul celor cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta sau care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia, cu afectiuni neurologice grave, în afara cazurilor în care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat, cu crize de epilepsie, tulburari mentale grave, dar si pentru persoanele care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc, cat si celor care consuma constant droguri, potrivit noilor norme.
In cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obtine un permis auto categoria 1.
Potrivit proiectului, exista o regula generala care prevede ca permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidatilor sau soferilor care prezinta afectiuni ce nu sunt mentionate în aceste norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate functionala care poate afecta siguranta rutiera, în afara situatiilor în care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat si, daca este necesar, cu conditia efectuarii unor controale medicale periodice. Examenul pentru obtinerea permisului auto va fi schimbat, proiectul de lege care vizeaza modificarea normelor de desfasurare a acestuia fiind supus dezbaterii publice de catre Ministerul Administratiei si Internelor. Conform proiectului de ordin privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, proba teoretica si practica vor fi sustinute în zile diferite. La sustinerea probei teoretice, candidatii vor avea acces la aplicatia informatica pe baza unui bon de ordine care va contine un cod de bare si pe care îl vor primi la intrarea în sala de examinare, avand valabilitate doar în ziua emiterii. Proba practica a examenului va putea fi sustinuta atat ziua, cat si seara, în localitati sau în afara acestora.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

eueueu  | #117741
ma bucur enorm sa se respecte acum aceste treburi ! :)
sava  | #117807
Pacat ca nu va interesati deloc inainte de a scrie! Pai examenul se da in zile diferite de cativa ani buni!!!!Iar bonul cu codul de bare se da de 2 ani!!Aproape toate modificarile de care tot scrieti sunt deja in vigoare din ianuarie! Sunt alte cateva modificari de care habar-n-aveti!Cititi intai legea din ianuarie si apoi acest proiect!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3928 (s) | 22 queries | Mysql time :0.267195 (s)